Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin yurtdışına açılan kapısı olacak Diyarbakır Havalimanı yeni terminal binasında son aşamaya gelindi.
Diyarbakır Havalimanı’nda, terminal binası ile apronun yetersiz olması nedeniyle yurtdışı seferler, hac dönemi dışında düzenlenemiyordu.
Bu konudaki sıkıntı, yapımına yaklaşık iki yıl önce başlanan ve gelecek ay hizmete açılması planlanan yeni terminal binası ile sona erecek.
Diyarbakır’da, 8. Ana Jet Üs Komutanlığınca “atış alanı” olarak kullanılan yaklaşık 1 milyon 100 bin metrekare arazi, Milli Savunma Bakanlığınca Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına devredilmişti.
Burada bulunan mühimmat da temizlenmişti.
Günde 100 Uçak İnecek
Diyarbakır Havalimanı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da körüklü tek havalimanı olma özelliğini taşıyacak.
Yıllık 5 milyon yolcu kapasiteli havalimanına günde 100 uçağın iniş kalkış yapması bekleniyor. Havalimanı günlük 10 bini aşkın yolcuya hizmet verecek.
Diyarbakır Havalimanı terminal binası maliyetinin, 29 milyon lira tutarındaki apron ve taksi yolu ile toplam 257 milyon liraya mal olacağı, ek tesisler ve çevre yolu bağlantılarıyla maliyetin 300 milyon liraya ulaşacağı belirtildi.
Yeni havalimanının hizmete girmesiyle yurtdışı seferlere de başlanacak. Bu sayede Güneydoğu dünyaya açılacak.
Yeni terminal binasının, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunan Diyarbakır’ın yanı sıra Güneydoğu’nun ekonomi ve turizm alanında gelişmesi için önemli altyapı hizmeti sağlayacağı düşünülüyor.
Doğu’nun Körüklü İlk Havalimanı
Diyarbakır Havalimanı Müdürü Mustafa Durak, yeni terminal binasının tamamlanmasının ardından Diyarbakır’dan uluslararası seferlerin düzenleneceğini açıkladı.
Yeni apron sayesinde 10 uçağın aynı anda yolcu indirip alabileceğine işaret eden Durak, şöyle konuştu:
“Günde 50 iniş, 50’de kalkış olmak üzere 100 uçak seferi düzenlenecek. Aprondan 6’sı körüklü olmak üzere toplam 10 uçak, bir saat dilimi içerisinde hizmet alacak. Mevcut havalimanı, kapasite yetersizliğinden sadece umre ve hac döneminde yurtdışı seferlerine açık bulunurken, yeni terminal binası tamamlandığında Avrupa ve komşu ülkelere çok sayıda uçak seferi gerçekleştirilecek.”