2015’in son günlerinde İran’daki havalimanları modernizasyonu ve genişlemesi projelerinin geleceğinden ve Fransız firmalarının ambargolar sonrası yaşanacak olan bu sürece karşı olan ilgisinden bahseden bir yazı kaleme almıştık.
2016 yılının ilk ayı daha tamamlanmadan, VINCI Airports, İran’daki Meşhed ve İsfahan Havalimanları’nın genişletilmesi işleri için bir mutabakat zaptına imza attı bile.
Geçtiğimiz hafta içerisinde İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Fransa’ya yapmış olduğu resmi ziyaret kapsamında, İran Ulaştırma ve Şehircilik Bakanlığı, Iran Airports Holding Company (IAHC) ve VINCI Airports arasında 28 Ocak 2016 tarihinde imzalanan mutabakat zaptı, ülkenin sırasıyla en büyük ikinci ve beşinci havalimanları olan Meşhed ve İsfahan Havalimanları’nın yenilenip genişletildikten sonra işletilmesini sağlayacak olan imtiyaz sözleşmeleri sürecinin ilk adımı olarak görülmekte.
İranı’ın kuzeydoğusunda yer alan ve ülkenin en büyük ikinci şehri konumundaki Meşhed, her sene yaklaşık 20 milyon Şii hacı tarafından ziyaret ediliyor.
Meşhed Havalimanı 2014 yılında, 8,2 milyon yolcu ağırlamıştı.
Zengin kültürel ve tarihi mirasıyla bilinen, Pers İmparatorluğu’na 16. ve 17. yüzyıllarda başkentlik etmiş ve günümüz İran’ının en büyük üçüncü şehri konumunda bulunan İsfahan kentinin havalimanı ise 2014 yılında 2,6 milyon yolcuya ev sahipliği yapmıştı.
2014 yılından itibaren ambargoların kısmen kalkmaya başlamasıyla İran’da %35 oranında büyüyen turizm sektörü, havalimanlarınının İran’ın ekonomik potansiyeli içinde önemli bir yer elde edeceğini göstermekte.
Öte yandan, Ruhani’nin yine Fransa ziyaretindeki görüşmeler çerçevesinde, aynı zamanda TAV Havalimanları Holding’in %38 hissedarı olan Aeroports de Paris (AdP) ve Bouygues Batiment şirketleri de, İran’ın dünyaya açılan kapısı niteliğindeki Tahran İmam Humeyni (IATA Kodu: IKA) Havalimanı’nın genişletilmesine ilişkin işlerle ilgili olarak, İran’lı otoritelerle üç ay süre zarfı için münhasır görüşme hakkı sağlayan bir mutabakat zaptına imza attılar.
İran Ulaştırma ve Şehircilik Bakanlığı bu çerçevede, IKA’nın hali hazırda 6,5 milyon/yıl olan yolcu kapasitesini, 2020 yılına kadar 34 milyona çıkarılmasını sağlayacak genişleme projeleri için önümüzdeki üç ay boyunca AdP ve Bouygues Batiment ile özel olarak görüşecek.
Ancak bu süre zarfında bir anlaşma sağlanamaz ise, diğer firmalar da görüşmelere dahil edilebilecek.
İran Ulaştırma ve Şehircilik Bakanı Dr. Abbas Akhoundi, IKA için başlatılan proje sürecinin diğer havalimanları projelerine göre daha ileri bir aşamada olduğunu dile getiriyor.
Comments
3 responses to “İran Havacılığında Hareket Daha Yeni Başlıyor”