Sırbistan Hükümeti, Fransız danışmanlık firması Lazard Freres SAS’ın, Belgrad Havalimanı’nın özelleştirilmesi süreci için verdiği yönetim danışmanlığı teklifini kabul etti.
Sırbıstan İnşaat, Ulaştırma ve Altyapılar Bakanlığı anlaşmanın önümüzdeki hafta imzalanarak, Belgrad Nikola Tesla Havalimanı’nın (IATA Kodu: BEG) özelleştirilmesi sürecinin planlanmasına başlanacağını bildirdi.
Özelleştirme sürecinin yönetimi konusundaki danışmanlık hizmetleri için 1,3 milyon Euro alacak olan Fransız şirket, özelleştirme süreci başarılı bir şekilde tamamlanırsa 3,2 milyon Euro daha elde edecek.
Lazard Freres ayrıca Sırp hükümetine, havalimanının tamamıyla özelleştirilmesi veya sadece bir kısım işletmesinin imtiyaz yoluyla özel sektöre devredilmesinin mi gerektiği konusunda da tavsiyede bulunacak.
Sırp hükümeti havalimanının satışından 500 milyon Euro gelir elde etmeyi beklerken, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankasına (EBRD) göre bu hedef pek gerçekçi değil.
Kıyaslama yapmak adına geçtiğimiz senelerde Alman Fraport’un Slovenya’daki Ljubliana Havalimanı’nın operatörü olan şirketin %75.5 hissesini 144 milyon Euro’ya aldığını hatırlatalım.
BEG’nin özelleştirilmesine talip olan şirketler arasında yine Fransızlar başı çekiyor.
Fransız Vinci Airports, 2014 yılında BEG’de oluşturulacak imtiyaz anlaşmaları ile ilgili olduğunu duyurmuş ve Sırp ve Fransız hükümetleri ortak projeler geliştirilmesi konusunda bir mutabakat zaptı imzalamıştı.
Vinci’nin ayrıca 2014 yılında Ljubljana Havalimanı operatörünün çoğunluk hissesinin satın alınması ihalesinde verdiği teklifin Fraport’a karşı kaybettiğini de belirtelim.
Yunan Copelouzos Grubu ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası da BEG ile ilgilenen oyuncular arasında yer almakta.
Ancak BEG ile ilgilenen yatırımcılar sadece Avrupa’lılar değil.
Ortadoğu’nun en büyük inşaat şirketlerinden birisi olan Birleşik Arap Emirlikleri firması Arabtec Holding, 2014 yılında BEG’de gerçekleşmesi muhtemel bir özelleştirme sürecine ilgi göstereceğini duyurmuştu.
Ancak Sırbıstan’ın üye olmak için aday konumunda bulunduğu Avrupa Birliği’nin, rekabet kuralları gereği ülkenin bayrak taşıyıcı havayolu olan Air Serbia’nın %49 hissesinin hali hazırda bir Birleşik Arap Emirlikleri kuruluşu olan Abu Dabi’li Etihad Airways’in mülkiyetinde olmasının ardından, bir de ülkenin en büyük havalimanının kontrolünün yine bir BAE firmasına verilmesine çok sıcak bakmayacağından ötürü Arabtec’in şansı az görülmekte.
Bu noktada tarifeli olarak hiç bir iç hat noktasına uçuş sağlamayan BEG’in sunduğu toplam koltuk arzının da yaklaşık olarak %54’ünün Air Serbia tarafından sağlandığını hatırlatalım.
1.806 çalışanı olan Belgrad Nikola Tesla Havalimanı şu anda halka açık limited şirket konumunda ve bu şirketin %83.2 hissesi de Sırbıstan Hükümetine ait.
29 Mayıs 2015 itibariyle şirketin toplam piyasa değerinin 382 milyon Euro civarında olduğu tahmin edilmekteydi.
2015 yılında %3 büyüme ile 4,77 milyon yolcu ağırlayan BEG’in, 2015 yılı için 26 milyon Euro net kâr açıklaması bekleniyor.
Özelleştirme sürecine önümüzdeki hafta start verilecek olan Belgrad Havalimanı için yaşanacak rekabeti hep birlikte göreceğiz.