Havalimanları ve uçaklar, sansasyonel eylemlerle toplumda infial yaratmayı amaçlayan terörist örgütlerin her zaman hedefi haline gelmiştir.
Bu yüzden, hava ulaşımına ilişkin güvenlik tedbirleri giderek artırılmış; havalimaları ve uçaklar en güvenli noktalar haline dönüşmüştür.
Bununla birlikte, terörist saldırılar açısından bu noktalar hiç bir zaman yüzde yüz steril alanlar haline getirilememiştir.
Dün gece İstanbul Atatürk Havalimanı’nda yaşanan ve çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği menfur saldırının ardından gözler bir kez daha, havalimanlarının maruz kaldığı terör riskine çevrildi.
Hatırlanacağı üzere, 22 Mart 2016 tarihinde de Brüksel Zevantem Havalimanı benzer bir saldırı ile sarsılmıştı. 16 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından Brüksel Havalimanı uzunca bir süre kapalı kalmıştı.
Yine geçtiğimiz yılın sonların doğru, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı teröristlerin hedefi olmuştu.
Ben Gurion Havalimanı: Dünyanın En Güvenlisi mi?
Konu güvenlik olunca, akla ilk olarak İsrail geliyor.
Ülkedeki üst seviye güvenlik tedbirlerinin bir yansıması tabii olarak başkent Tel Aviv’deki Ben Gurion Havalimanı‘nda da (IATA: TLV, ICAO: LLBG) gözlemleniyor.
Şimdiye kadar, bu havalimanından kalkan hiç bir uçak kaçırılmadı. 1972 yılında Japon Kızıl Ordu örgütü tarafından düzenlenen ve 26 kişinin hayatını kaybettiği saldırıdan sonra burada hiç bir terörist eylem yaşanmadı.
Ben Gurion Havalimanı’nı yılda yaklaşık 16 milyon yolcu kullanıyor.
Havalimanında, bazıları yolcular tarafından hiç fark edilmeyen bir çok güvenlik katmanı bulunuyor.
Ben Gurion’daki güvenlik, Havalimanı Güvenlik Operasyon Merkezi’nde başlıyor.
Bu merkezden, İsrail hava sahası etkin bir biçimde gözlemleniyor. Sadece İsrail varışlı uçaklar değil, hava sahasını geçiş için kullanan uçaklar da yakından takip ediliyor.
Her uçuş, her yolcu ve uçuş ekibindeki her bir personel, uçak daha İsrail hava sahasına varmadan çok önce kontrol ediliyor.
Rotasından biraz sapan bir uçak, gerekli güvenlik izni olmayan bir uçuş, hemen mercek altına alınıyor.
İsrail Ulaştırma Bakanlığı’ndan Dvir Rubinshtein’ın verdiği bilgiye göre günde ortalama 10 kadar uçuş kadar uçuş bu şekilde yakından inceleniyor.
Güvenlik Katmanları
- Havalimanına gelen tüm taşıtlar, havalimanı sahasına girmeden önce bir ön güvenlikten geçiyor.
- Silahlı güvenlik güçleri taşıtların içerisine bakıyor; zaman zaman yolcu ve sürücülerle kısa süreli diyaloğa giriyor.
- Terminal binası girişlerinde sürekli bir biçimde silahlı güvenlik güçleri bekliyor.
- Hem terminal dışında, hem de içerisinde, sivil kıyafetli güvenlik güçleri görev yapıyor.
- Giden yolcular, daha check-in bankolarına varmadan, güvenlik güçlerince kısa süreli bir sorguya tâbi tutuluyor.
- Bunun yanı sıra, tüm havalimanı gizli kamera sistemiyle izleniyor.
- Check-in’den sonra, uçak altına verilen bagajlar son derece sofistike bir x-ray tarama sisteminden geçirilerek patlayıcılara karşı denetleniyor.
- Yolcular, uçağa biniş öncesi bir kez daha güvenlik kontrolünden geçiyor
Ben Gurion Havalimanı, İsrail’in yurt dışı ile bağlantısını sağlayan en önemli nokta olduğundan, hava trafiğinin en kısa süreli bir şekilde kesilmesine dahi tahammülleri bulunmuyor. Bu yüzden de güvenlik tedbirleri çok sıkı tutuluyor.
Ben Gurion Havalimanı sık sık dünyanın dört bir yanından gelen ve buradaki güvenlik tedbirlerini yakından görmek isteyen yetkilileri misafir ediyor.
Havalimanını kullanan yolculara yönelik ise, risk temelli ve istihbarat kaynaklı bir güvenlik stratejisi geliştirmiş durumda.
Bir “davranış tespit ve analiz” programının da kullanıldığı bu strateji, kişiler arasında “ayrımcılık” yaptığı için eleştirisi konusu olsa da, havalimanı yetkilileri uyguladıkları stratejiden memnun görünüyor.
Havayolu 101 olarak temennimiz, son yıllarda tırmanışa geçen ve geçmişte olduğu gibi yine havayolu ulaşımını hedef alan terör olaylarının bir an önce son bulması ve insanların rahat bir biçimde seyahat edebilmesi…
Comments
One response to “Ben Gurion Havalimanı: Dünyanın En Güvenlisi mi?”