Lufthansa ile Air China arasında iki yıldır devam etmekte olan ortaklık müzakerelerinde sona yaklaşıldı.
Almanya ve Çin’in bu iki lider havayolu şirketinin, bu ay içerisinde anlaşmaya varması bekleniyor.
Taraflar arasındaki anlaşmanın (joint venture) devreye girmesiyle birlikte, gelir paylaşımı ve uçuş tarifelerinin karşılıklı olarak uyumlu hale getirilmesi gibi son derece önemli konularda işbirliği yapılmaya başlanacak.
Lufthansa CEO’su Carsten Spohr’un 20 Eylül 2016 tarihinde Çin’e seyahat ederek söz konusu anlaşmaya ilişkin imza törenine katılacağı gelen haberler arasında.
Böylelikle, Avrupalı bir taşıyıcı ile Çinli bir taşıyıcı arasında ilk kez böylesine kapsamlı bir iş ortaklığı gerçekleştirilmiş olacak.
Taraflar aslında bu işbirliğini 2015 yılı içerisinde başlatmayı hedefliyorlardı. Ancak kıran kırana geçen pazarlık süreci, nihaî anlaşmanın devreye girişini sürekli öteledi.
2000 yılından bu yana aralarında code share anlaşması bulunan Lufthansa ile Air China bundan çok önce, 1989 yılında ise Ameco Beijing (Aircraft Maintenance and Engineering Corporation) adlı bir uçak bakım şirketi kurmuştu.
Yüzde 75’i Air China, yüzde 25’i ise Lufthansa Technik’e ait olan Ameco Beijing’de günümüzde yaklaşık 11.000 personel görev yapıyor.
Lufthansa Group’un Ortaklık Stratejisi
Lufthansa’nın Air China ile yapmış olduğu bu ortaklık aslında, Alman devinin küresel çapta yıllardır yürüttüğü stratejik çalışmaların son adımı olarak nitelendirilebilir.
Hatırlanacağı üzere Lufthansa Group, 2015 yılının Kasım ayı içerisinde Singapore Airlines ile benzer kapsamda bir yakın işbirliği anlaşmasına imza atmıştı.
O anlaşma çerçevesinde ilk aşamada Singapur ile Frankfurt ve Münih arası uçuşlar ve Singapur ile Zürih arası uçuşların gelir paylaşımı (revenue sharing) esasına göre düzenlenmesi öngörülmüştü.
Singapore Airlines’ın Temmuz 2016’da Singapur – Düsseldorf güzergâhında başlatacağı yeni uçuşlar da yine benzer şekilde planlanmıştı.
Kuzey Amerika kıtasında Air Canada ve United Airlines ile ortaklıkları bulunan Lufthansa, Japonya’da ise ANA ile işbirliği yapıyor.
Air China ile yapılan anlaşma aynı zamanda, Lufthansa’nın uzun menzilli uçuşlarda arz ettiği kapasitenin neredeyse yarısının, ticarî ortaklık anlaşmaları şemsiyesi altına girmesi anlamına geliyor.
Bu oran, Avrupalı diğer önde gelen taşıyıcıların çok ötesinde.
Lufthansa, küresel ölçekte gerçekleştirdiği bu hamlelerle, Körfez’den gelen yıpratıcı rekabetin etkilerini bir nebze de olsa hafifletmeye çalışıyor.
Comments
One response to “Lufthansa ile Air China Arasında Ortaklık Kuruluyor”