Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiğimiz ABD seyahatimizde, bir deniz, hava ve uzay müze kompleksi olarak kullanılan uçak gemisi USS Intrepid‘i ziyaret etme fırsatı bulduk.
Aslında Intrepid’e ilk olarak 2009 yılında gitmiştik. Bu defa Havayolu 101 ekibi olarak bu farklı deneyimi birlikte yaşama imkânını elde ettik.
İkinci Dünya Savaşı ve Vietnam Savaşı’nda görev yapmış olan CV-11 borda numaralı, Essex sınıfı bir uçak gemisi olan Intrepid, Mercury ve Gemini uzay görevlerinde de kurtarıcı gemi olarak faaliyet göstermişti.
Mart 1974’te emekliye ayrılan uçak gemisi, Ağustos 1982’den itibaren ise New York kentinin Hudson Nehri kıyısında 46. Cadde’ye denk gelen 86 no’lu iskelede “Intrepid Sea, Air & Space Museum” adı altında halkın hizmetine sunuldu.
Intrepid Deniz, Hava ve Uzay Müzesi’nin dört farklı bölümden oluştuğunu söylemek yanlış olmaz:
1- USS Intrepid Uçak Gemisi (Aircraft Carrier Intrepid)
Uçak gemisinin güvertesini, ana hangarını ve kaptan köşkü gibi idare bölümlerini görmeniz mümkün.
Lockheed SR-71’in atası A-12, F-16, F-14, F-11, F-4 Phantom, MiG-21 gibi bir çok farklı savaş uçağının yanı sıra, AH-1J, UH-1 gibi helikopterleri de, Intrepid’in güvertesinde yer alıyor.
Geminin hangar bölümlerinde de yine bazı uçak ve helikopterlere ait parçalar sergileniyor. Hangarlarda ayrıca koğuşlara bakarak, askerlerin uçak gemisinde zorlu şartlar altında nasıl görev yaptığını hayal etmek mümkün.
2- Uzay Mekiği Hangarı (Space Shuttle Pavilion)
2009 yılındaki gezimizde Intrepid’in üzerinde henüz bir uzay mekiği bölümü yer almıyordu. Bu defa, Temmuz 2012’de Intrepid’e getirilen Enterprise adlı uzay mekiğini yakından inceleme fırsatı bulduk.
Enterprise aslında gerçek bir uzay mekiği değil. 1976 yılında üretilen mekik, NASA tarafından uzay mekiği programına ilişkin deneme uçuşlarında kullanıldı ve hiç bir zaman uzaya çıkmadı.
Doğrusunu söylemek gerekirse, uzay mekiği beklediğimizden çok daha büyük çıktı.
3- Denizaltı (Submarine Growler)
Intrepid Deniz, Hava ve Uzay Müzesi’nin bir diğer ilginç üyesi, Growler adlı denizaltı.
1954 yılında inşa edilen dizel motorlu Growler, 1980 yılına dek aktif bir biçimde görev yapmış.
Gezi amaçlı da olsa, içerisi klima ile serinletilmiş de olsa; bir denizaltının o daracık koridorlarında yürümek son derece bunaltıcıydı.
Özellikle denizaltı mürettebatının yatakhane olarak kullandığı ranzalar dramatikti.
4- British Airways Concorde
Intrepid’in bağlı olduğu rıhtımın bir ucunda, British Airways’e ait bir Concorde havacılık meraklılarını selamlıyor.
2004 yılında emekli olan G-BOAD kuyruk tescilli bu Concorde, 7 Şubat 1996 tarihinde New York’tan Londra’ya 2 saat, 52 dakika ve 59 saniyede uçarak, yolcu uçakları için tüm zamanların hız rekorunu kırmıştı.
2009 yılındaki ziyaretimizde Concorde’un içerisine de girmiştik.
Bu kez sadece dışarıdan bakmakla yetindik.
Neticede, yolu New York’a düşen havacılık meraklılarına, mutlaka zaman ayırıp Intrepid Deniz, Hava ve Uzay Müzesi’ni de ziyaret etmelerini tavsiye ediyoruz.
Pazar’dan Perşembe’ya saat 10:00 – 20:00, Cuma ve Cumartesi günleri ise 10:00 – 21:00 saatleri arasında açık olan müzeye, yetişkinler için 26 USD, çocuklar için ise 19 USD’den başlayan fiyatlarla bilet almak mümkün.
Comments
2 responses to “Uçak Gemisi Müzesi: USS Intrepid”