Geçtiğimiz Mart ayında Havayolu 101’de ayrıntılı bir biçimde ele aldığımız sesten hızlı yolcu uçağı Boom, resmen tanıtıldı.
Colorado merkezli Boom Aerospace şirketinin geliştirdiği süpersonic uçak XB-1’in ilk prototipi, Centennnial Havalimanı’nda ilk kez kamuoyunun karşısına çıktı.
Boom adlı süpersonik yolcu uçağının ilk test uçuşlarına 2017 yılı içerisinde başlanılması planlanıyor.
Concorde’un küçük bir versiyonu gibi görülen uçağın, Concorde efsanesinin gölgesinden kurtulup kurtulamayacağını önümüzdeki yıllar gösterecek.
Proje başarıya ulaşırsa, New York – Londra arasındaki bu çok hızlı seyahatin gidiş – dönüş bilet fiyatının 5.000 USD civarında olacağı tahmin ediliyor.
Bu fiyat, bu hattaki mevcut Business Class fiyatından çok farklı değil.
Boom, New York – Londra hattının yanı sıra, San Francisco – Tokyo ve Los Angeles – Sydney pazarlarına odaklanacak.
40-50 arasında bir koltuk kapasitesine sahip olacak Boom’un birim akaryakıt sarfiyatının, Concorde’a nispeten %30 oranında daha düşük olması hedefleniyor.
Süper hızlı uçağın, yolculuk süresini kısaltmak için 60 bin feet’te uçacağı ve yolcuların, tıpkı Concorde‘da olduğu gibi, dünyanın küreselliğini görebileceği belirtildi.
Virgin Group, üretim sürecinde destek olmanın yanı sıra, Londra – New York arasındaki uçuş süresini yeniden 3,5 saat mertebesine düşürecek olan Boom adlı uçaktan 10 adet satın almayı da taahhüt ediyor.
Concorde uçaklarının uçuşlarının durdurulmasından sonra çok hızlı uçakların yapımı konusunda birçok projeye ortaya atıldı. Ancak bir çoğu masa üzerinde çizim olarak kaldı.
Boom şirketinin geliştirdiği XB-1 ise süpersonik uçak hayalini gerçeğe dönüştürmeye çok yakın.
Proje ekibinde dünyaca ünlü girişimci Richard Branson‘ın da olması, Boom’un geleceği hakkında olumlu yorumlar yapılmasını beraberinde getiriyor.
Süpersonik uçağın imalatında, Branson’ın yanı sıra, havacılık endüstrisinin çok önemli isimleri görev alıyor.
Boom Aerospace şirketinin kurucusu ve aynı zamanda pilot olan Blake Scholl.
Eclipse 500, Icon A5, Adam A700 ve A500 gibi uçak programlarında çalışmış olan Başmühendis Joe Wilding; Pratt& Whitney ve F-35 Joint Strike Fighter programında görev almış olan Mühendis Andy Berryann; Boeing 787 Dreamliner ve Virgin Galactic Space Ship Two uçaklarının sistem mühendisi Michael Reid ve NASA astronotlarından Mark Kelly bu isimlerden bazıları.
2017 yılında başlayacak test sürecinin ardından 2023 yılında ticari hizmete girmesi hedeflenen Boom ile birlikte uzun menzilli uçuşların süreleri ciddi bir oranda kısalacak.
Uçağın, mach 2,2 yani 2.716 km/s hıza erişmesi bekleniyor.
Sesten Hızlı Yolcu Uçakları
Sesten hızlı uçak denildiğinde akla ilk gelen, Fransız Aérospatiale ve İngiliz British Aircraft Corporation (BAC) firmalarının ortak üretimi olan Concorde‘dur.
Concorde; orta menzilli, dört motorlu, dar gövdeli, süpersonik (ses üstü) hızla uçuş yapabilen bir yolcu uçağıdır.
Proje, Fransa ve İngiltere arasında imzalanan ikili anlaşma çerçevesinde geliştirilmiştir.
Uçağın adı, bu anlaşmaya ithafen Concorde (Tr. anlaşma, uyum, birlik) olarak seçilmiştir.
Prototip üretimine Şubat 1965’te başlanan Concorde, ilk deneme uçuşunu 2 Mart 1969, ilk sesten hızlı uçuşunu ise 1 Ekim 1969 tarihinde gerçekleştirdikten ancak yedi yıl kadar sonra, 21 Ocak 1976’da resmen hizmete girmiştir.
Dokuz mürettebat ve 100 yolcusu ile saatte 2.170 km hıza ve 18.300 metre yükseliğe ulaşabilen Concorde, Paris – New York arasını 3,5 saatte kat edebiliyordu.
Öte yandan, Sovyetler Birliği tarafından geliştirilen Tupolev Tu-144, dünyanın ilk kez uçan süpersonik yolcu uçağıdır.
Bununla birlikte, proje aşamasında yaşanan aksaklıklar sebebiyle, bu uçağın resmen hizmete girişi, Concorde’dan iki sene kadar sonradır.
Arka arkaya yaşanan kazalar sebebiyle, Tu-144’ün ticarî uçuş ömrü çok kısa olmuştur.
Avrupa ve Sovyetler Birliği ile yarış halinde olan ABD de, kendi sesten hızlı yolcu uçağını üretme işine girişmiştir.
Boeing 2707 adlı uçak, 250 – 300 koltuk kapasiteli ve 3.675 km/saat hızında tasarlanmıştır.
Ancak artan maliyetler sebebiyle bu proje, 1971 yılında iptal edilmiştir.
Comments
One response to “Sesten Hızlı Yolcu Uçağı “Boom” Tanıtıldı”