Geçtiğimiz hafta havayolu sektöründe en fazla ses getiren konuların başında, Lufthansa ile Etihad Airways arasında varılan codeshare anlaşması geliyordu.
Daha bu yılın başına kadar, Airberlin ile Etihad Airways arasındaki ortaklık sebebiyle dolaylı yönden de olsa mahkemelik olan taraflardan gelen bu işbirliği açıklaması, bir çoklarımız için bir sürpriz niteliğini taşıyordu.
Lufthansa ile yaptığı codeshare anlaşmasından hemen bir kaç gün sonra ise, Etihad Airways’in bir “yeniden yapılanma” sürecine girdiği ve bazı pozisyonlarda personel sayısının azaltılacağı haberi gelmişti.
Şirketten yapılan açıklamada, söz konusu işten çıkarmaların doğal olduğu ve hem maliyetlerin azaltılmasının hem de verimliliğin artırılmasının hedeflendiği belirtiliyordu.
Giderek artan rekabetçi ortam ile dünya genelindeki ekonomik aktivitelerde yaşanan durağanlaşma, şirketin bu kararında önemli rol oynamıştı.
Etihad Airways, Yatırım Stratejisini Gözden Geçirecek
Bu gelişmelerin yankıları henüz devam ederken, Etihad tarafından bir önemli haber daha geldi.
Şirket, Avrupa’daki yatırımlarını gözden geçireceğini duyurdu.
Bilindiği üzere Etihad Airways, geçtiğimiz beş yıl içerisinde Avrupa’daki bir çok havayolu şirketine ortak olarak, onları “Etihad Partners” çatısı altında bir araya getirmişti.
Airberlin, Alitalia ve Air Serbia, Etihad’ın Avrupa’daki ortaklıklarından en önde gelenleri.
Ancak özellikle Airberlin ile yapılan ortaklığın sürekli bir biçimde zarar etmesi ve bunun daha da ötesinde, Etihad Airways ile Almanya arasında gerginliğe sebep olması, şirketin bu girişimlerinin ciddi bir biçimde eleştirilmesine yol açmıştı.
Benzer şekilde, Alitalia’nın performansının da beklentilerin çok gerisinde kaldığı belirtiliyor. Şirket her gün yarım milyon Euro zarar etmeye devam ediyor.
Bugüne kadar Etihad’ın Avrupa’daki yatırımlarından 2,5 milyar Euro civarında zarar ettiği hesaplanıyor.
Şirketin izlemiş olduğu strateji bu yüzden, Swiss Air tarafından 1990’lı yıllarda hayata geçirilen ve sonu hüsranla biten genişleme sürecine dahi benzetilmişti.
Perde arkasından gelen haberler, bu konunun oldukça ciddi bir noktaya vardığını gösteriyor.
Reuters’te yer alan bir habere göre, yapılacak değerlendirmelerin ardından Etihad Airways, Avrupa’daki bazı ortaklıklarından ayrılabilir.
Ve hatta, 10 seneyi aşkın bir süredir şirketin CEO’su konumundaki James Hogan‘ın da görevini bırakmak zorunda kalabileceği konuşuluyor.
Etihad’ın Avrupa’daki yatırımlarına ilişkin stratejiyi 2017 yılı Ocak ayından itibaren değiştireceği ve buna paralel olarak Hogan’ın, önümüzdeki üç ay içerisinde görevini bırakacağı iddia ediliyor.
Etihad Airways Yönetim Kurulu Başkanı Ahmed Ali Al Sayegh tarafından yönetileceği söylenen yeni döneme ilişkin en çarpıcı fikir, Etihad’ın Airberlin’deki hisselerinin Lufthansa’ya satılması.
Hatırlanacağı üzere, geçtiğimiz Eylül ayı içerisinde Air Berlin tarafından yapılan açıklamada, şirket filosunun yarı yarıya küçültülerek, 150 uçaktan 75 uçağa inileceği belirtilmişti.
İşin en ilgi çekici yanı, açığa çıkan 75 uçağın 38 adedinin, Air Berlin’in yıllardır sert bir şekilde rekabet etmekte olduğu Lufthansa’ya “wet-lease” şeklinde kiralanacak oluşuydu.
Uçakların 33 tanesi Eurowings, beş tanesi ise Austrian Airlines filosunda hizmet verecek.
Etihad’ın Alitalia’daki hisselerinin de Lufthansa’ya devredilebileceği konuşuluyor.
Tüm bunların yapılabilmesi için de, IAG – Qatar Airways ortaklığı örneğine benzer bir biçimde, Etihad Airways’in, Lufthansa Group’a %10 oranında ortak olabileceği iddia ediliyor.
Bu iddiaların ne oranda gerçekleşeceğini önümüzdeki bir kaç içerisinde göreceğiz.
Ancak şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki, özellikle Körfez’deki havayolu şirketlerinin son 10 yıl içerisinde gerçekleştirmiş olduğu hızlı büyüme döneminin sonuna gelmiş durumdayız.
Kim bilir, belki de, bir kaç senelik bir hazmetme döneminin ardından, söz konusu büyüme ivmesi yeniden yakalanır.
Comments
3 responses to “Etihad Airways, Yatırım Stratejisini Gözden Geçirecek”