Avustralyalı kadim havayolu şirketi Qantas’ın “çok uzun” menzilli uçuş rüyası gerçek mi oluyor?
Yaşlı kıta Avrupa’ya olan uzaklığı sebebiyle ulaşımın günümüzde dahi bir hayli uzun olduğu Avustralya kıtasının derdini, yeni nesil uçaklar çözebilir.
Airbus tarafından geliştirilen ve 2018 yılı içerisinde Singapore Airlines filosunda hizmete girmesi beklenen A350-900ULR tipi uçağın menzili, Londra – Sydney arasında direkt uçuşları mümkün kılabilir.
A350-900ULR’nin menzili tam 18.000 km.
Karşıdan (pruva) esen rüzgârlar da hesaba katıldığında, Sydney – Londra arasındaki bir direkt uçuş, yaklaşık olarak bu mesafeye denk geliyor.
Bilindiği üzere, Sydney ile Londra arasında Qantas tarafından işletilen uçuşlar Kanguru Hattı (Kangaroo Route) olarak adlandırılıyor.
Hatta Kangaroo Route, 2 Nisan 1979 tarihli bir karar uyarınca, Qantas’ın resmî markalarından bir tanesi olarak tescillenmiş durumda.
Bu hatta tümüyle Qantas tarafından icra edilen ilk uçuş 1 Aralık 1947 tarihinde yapılmıştı.
Lockheed Constellation tipi uçakta bulunan 29 yolcu ve 11 mürettebat, yol boyunca Darwin, Singapur, Kalküta, Karaçi, Kahire ve Trablusgarp’a uğramıştı.
Bu seyahat, 55 saati uçuş olmak üzere toplam 93 saatte tamamlanmıştı.
Qantas ile Emirates arasında 2013 yılında devreye giren geniş çaplı işbirliği çerçevesinde, Kanguru Hattı da dönüşüme uğramıştı.
O tarihten itibaren Qantas, Avrupa seferlerini sadece Londra ile sınırlandırmış; bu seferleri de Dubai duraklamalı olarak yapmaya başlamıştı.
Qantas, Sydney – Londra seferlerini direkt olarak icra etmeyi başarabilirse, halihazırda Singapur, Dubai ve Hong Kong gibi noktalar üzerinden aktarmalı uçuşlarla hizmet verilen ve 20 kadar havayolu şirketi tarafından paylaşılan bu önemli pazarda bir fark yaratmış olacak.
Bu sayede, tek yönde yaklaşık 23 saat süren seyahat, 20 saate düşecek.
Böylelikle, özellikle Business Class yolcularının ve gelir seviyesi yüksek tatilcilerin, direkt seferleri tercih edebileceği ve Qantas’ın, aynı pazardaki rakiplerine göre %20 oranında daha pahalı bilet satabileceği ileri sürülüyor.
Yine yapılan bir başka hesaba göre, Sydney – Londra hattının verimli bir biçimde işletilebilmesi için, petrolün varil fiyatının 70 USD’yi aşmaması gerektiği; aksi halde
Airbus A350-900ULR’nin yanı sıra, 2020’li yılların başlarında hizmete gireceği tahmin edilen Boeing 777-8 modeli uçaklarla da Avustralya – İngiltere arasında uçuşların mümkün hale gelebileceği belirtiliyor.
Çok Uzun Hatlar Yeniden Gündemde
Yeni nesil uçakların devreye girmesiyle birlikte, çok uzun hatlar yeniden şirketlerin gündemine girmeye başladı.
Hatırlanacağı üzere Singapore Airlines, geçtiğimiz yıllarda zarar etmesi sebebiyle kapattığı Singapur – New York hattını, 2018 yılında A350–900ULR tipi uçaklarla yeniden başlatacağını açıkladı.
Yine Qantas, 2018 yılının Mart ayından itibaren Avustralya’nın batısındaki Perth kenti ile Londra Heathrow havalimanı arasında direkt seferlere başlayacağını duyurdu. Qantas bu uçuşlarını, filosuna bu yılın sonuna doğru katılması planlanan Boeing 787-9 tipi uçaklarla yapacak.
Geçtiğimiz Şubat ayında Qatar Airways, Doha – Auckland hattında (14.535 km) direkt seferlere başlayarak, dünyanın en uzun uçuşunu yapan havayolu haline gelmişti. Qatar Airways, diğer örneklerden farklı olarak, bu çok uzun hattaki uçuşlarını Boeing 777-200LR tipi uçaklarla icra ediyor.