Boeing 787-10_dreamliner_render

Boeing, 787 Üretiminde Üç Boyutlu Baskı Yöntemi Kullanacak

Dünyanın önde gelen uçak üreticilerinden Boeing, 787 Dreamliner tipi uçaklarında üç boyutlu baskı yöntemiyle üretilmiş parçalar kullanmaya hazırlanıyor.

Bu devrimsel teknoloji sayesinde bir yandan parçalar daha hafif halde üretilirken, diğer yandan da üretim maliyetleri ve kullanılan ham madde miktarında son derece büyük düşüşler sağlanabiliyor.

Parça ağırlıklarındaki azalma %30-55 arasında olurken, üretim maliyetleri ve kullanılan ham maddede elde edilen tasarruf, %90 gibi inanılması güç oranlara çıkabiliyor.

3D baskı teknolojisinin muazzam getirisinin farkında olan Boeing ilk aşamada dört farklı titanyum parçayı üç boyutlu baskı yöntemi ile üretecek.

Söz konusu parçalar, uçağın arka tarafına yakın bir bölgede yer alıyor.

Şirket uzun vadede, 787 Dreamliner’ın 1.000 civarında parçasını bu yöntemle üretir hale gelmeyi hedefliyor. Bu hedefe ulaşılması durumunda Boeing bu sayede, uçak başına 2 – 3 milyon USD arasında tasarruf elde edeceğini hesaplıyor.

Boeing bu amaçla, merkezi Norveç’in başkenti Oslo’da bulunan Norsk Titanium AS adlı şirketle anlaştı.

Proje hayata geçtiğinde, ilk kez titanyumdan ve üç boyutlu baskı yöntemiyle üretilmiş bir parça, ticarî bir uçakta kullanılır olacak.

Yılda 150’ye yakın 787 Dreamliner üretildiği düşünüldüğünde, üç boyutlu baskı yöntemiyle üretim yapılmasının ne denli büyük bir katkı sağlayacağı daha kolay anlaşılabilir.

Boeing Ticarî Uçaklar Bölümü’nün uçak malzemeleri ve yapıları başkan yardımcısı olan John Byrne, “Daha en baştan bu yana 787’nin inovasyon ve verimlilik açısından bir marka olduğunu” belirterek, “Sürekli bir biçimde, en gelişmiş teknolojileri takip ederek üretim maliyetlerini düşürmek ve performansı ve müşterilerimize sağladığımız faydayı artırmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Airbus, Uçağın Yarısını “3D Baskı” Yöntemiyle Üretecek

Boeing gibi uçak üretiminde dünya lideri olan bir diğer şirket Airbus, 3D metal baskı yönteminde, öncü şirketlerden bir tanesi olarak kabul ediliyor.

Örnek vermek gerekirse, şirketin geliştirmiş olduğu en yeni yolcu uçağı konumundaki A350’de, 3D baskı yöntemiyle üretilmiş olan 1.000’den fazla parça kullanılıyor.

Airbus, bu duruma paralel olarak son derece iddialı üretim hedefleri belirlemiş durumda.

3D baskı teknolojisinin kullanımını günden güne artıran şirket, gelecek yıllarda üreteceği her bir uçağın yarısını, bu yöntemle sağlamış olmayı planlıyor.

Airbus’ın, ileri teknolojili üretim ve dolayısıyla 3D baskı yönetmiyle ilgili olarak çalışan ayrı bir alt şirketi bulunuyor.

Merkezi Almanya’nın Münih kenti yakınlarında bulunan APWorks adlı bu şirket, havacılığın yanı sıra otomotiv, tıp gibi diğer sektörlere yönelik olarak da çalışmalar yapıyor.

APWorks 2016 yılı içerisinde, Airbus’ın yukarıda bahsettiğimiz %50 oranında 3D baskı ile üretim hedefini gerçekleştirme yolunda yeni bir adım atarak, Hollanda merkezli Additive Industries adlı üreticiden, 2 milyon USD karşılığında MetalFAB1 adlı yeni bir metal baskı makinası satın aldı.

Yeni baskı makinasıyla, çok hafif bağlantı bileşenlerinin ve koltuk parçalarının üretileceği belirtiliyor.

Airbus_3D_printing_cabin wall_A320
Airbus tarafından 3D teknolojisi ile üretilen A320 kabin duvarı

APWorks bunun yanı sıra, uçak üretiminde kullanılmaya yönelik yeni malzeme icatları da yapıyor.

Şirket tarafından “alüminyum, magnezyum ve skandiyum” madenlerinin bir araya getirilmesiyle elde edilen alaşım, 3D baskı yöntemi kullanılarak, Airbus A320 tipi uçakların kabinlerinde kullanılacak.

Şirket tarafından “Scalmalloy” adı verilen bu yeni malzemeden üretilecek parça, A320’nin yolcu kabiniyle, arka mutfak bölümünü ayıran duvarı oluşturacak.

Airbus’ın Almanya’daki bir diğer alt şirketi ise Premium AEROTEC.

Geçtiğimiz Ocak ayında yapılan açıklamaya göre şirket, titanyum alaşım uçak parçalarının 3D baskı yöntemiyle üretimine başlayacak.

Premium AEROTEC’in Varel’deki tesislerinde ilk olarak, A400M adlı askerî nakliye uçağının yakıt sistemine ilişkin parçalar üretilecek.

Neticede görünen o ki, önümüzdeki yıllarda hangi ülkenin uçak üretebildiğinin ötesinde, uçak üretiminin nasıl yapıldığı yoğun bir biçimde gündemde olacak.


Posted

in

,