Havayolu sektörünün belki de en şanssız şirketlerinden bir tanesi olan Malaysia Airlines‘ın yeniden yapılanma süreci devam ediyor.
2014 yılı içerisinde önce Mart ayında, sonrasında da Temmuz ayında olmak üzere, iki adet Boeing 777 uçağını (MH 370 ve MH 17) son derece talihsiz bir biçimde kaybeden ve bunun akabinde derin bir krize giren şirket, sağlam bir şekilde ayağa kalkabilmenin yollarını arıyor.
Malaysia Airlines’ın kaybolan uçağı (MH 370) oldukça uzun bir süre dünya gündeminde kalmıştı.
Hatırlanacağı üzere, 239 yolcu ve mürettebatın bulunduğu Boeing 777-200ER tipi uçak, 8 Mart 2014 tarihinde Kuala Lumpur – Pekin seferini yapmak üzere havalanmasından 40 dakika kadar sonra rotasından çıkarak kaybolmuştu.
Çok geniş bir alanda arama – kurtarma çalışmaları yapılmış ve uçağa ait bazı parçalar bulunmuş olsa da, uçağın tam olarak nerede olduğu tespit edilemeyerek, geçtiğimiz Ocak ayı içerisinde çalışmalara son verilmişti.
Boeing 777 gibi geniş gövdeli bir uçağın kaybolması ve yolcu uçaklarının aslında elektronik sistemler tarafından tam anlamıyla takip edilmediğinin ortaya çıkması, o tarihlerdeki tartışmaların odak noktasını oluşturmuştu.
Kazanın ardından başlatılan çalışmalar, uçakların takibi konusunda ilk meyvesini verdi.
SITA, Aireon ve FlightAware tarafından geliştirilen küresel uçuş takip hizmeti, neredeyse kullanıma hazır hale geldi.
Ve 2018 yılı içerisinde tam olarak devreye alınması hedeflenen bu yeni hizmetin ilk kullanıcısı, Malaysia Airlines olacak.
Yeni hizmet sayesinde Malaysia Airlines filosundaki tüm uçaklar gerçek zamanlı bir biçimde takip edilecek.
Bu amaçla dünyanın yörüngesinde bulunan uydulardan faydalanılacak. Aireon ile Iridium Communications adlı şirket, yeni uydu sistemi üzerindeki çalışmalarına devam ediyor.
Hizmet çerçevesinde Aireon’un “Automatic Dependent Surveillance-Broadcast (ADS-B)” siteminden elde edilen veri, FlightAware’in küresel hava trafik kontrol verisi ile birleştirilecek.
Elde edilen bilgi daha sonra SITA’nın Aircom FlightTracker adlı ürünü üzerinden Malaysia Airlines’a aktarılacak.
Böylece Malaysia Airlines filosundaki tüm uçakların yeri, yönü, hızı ve irtifası anlık olarak takip edilecek ve sıra dışı bir durum olduğunda sistem otomatik olarak alarm verecek.
Kutup bölgeleri ve okyanusların en ücra köşeleri dahi, uçuş takip sisteminin kapsama alanı içerisinde yer alacak.
Malaysia Airlines’ın yanı sıra, Oman Air, Singapore Airlines, Royal Brunei, Norwegian Air Shuttle ve adları henüz açıklanmayan 10 havayolu şirketi daha, Aircom FlightTracker adlı hizmetten faydalanmak için sırada bekliyor.
Havayolu 101 olarak temennimiz, MH 370 gibi bir olayın hiç bir zaman tekrar etmemesi ve uçuş takip sisteminin bu amaçla kullanılmasına ihtiyaç olmaması yönünde.