Havayolu seyahat deneyimini iyileştirmeye yönelik adımlarda sıra, uçak koltuklarının kolçaklarına geldi.
Özellikle Economy Class’taki diz mesafelerinin her geçen gün daha da kısalması ve yolcular için kalan alanın iyice azalması, tasarımcıları inovatif ürünler geliştirmeye yöneltiyor.
Bu tarz ürün gruplarının arasında kolçaklar da bulunuyor.
Hamburg’ta düzenlenen Aircraft Interiors Expo fuarında verilen “Crystal Cabin Awards” ödüllerinin aday listelerinde inovatif kolçak tasarımları sık sık kendilerine yer buluyor.
Japon kâğıt katlama sanatı Origami‘den esinlenerek geliştirilen ve Soarigami adı verilen yeni bir ürünü daha önce Havayolu 101’de ele almıştık.
Crystal Cabin Awards’da finale kalan Soarigami, IATA tarafından yapılan bir başka değerlendirmede ise dünyanın en inovatif seyahat ürünü seçilmişti.
Inflight Peripherals (IFPL) adlı bir diğer firma ise kolçak meselesine çok daha teknolojik bir açıdan yaklaşmış.
IFPL tarafından geliştirilen yeni ürün, estetik ile ergonomiyi birleştirmiş.
USB girişi, kabin memuru çağırma düğmesi, okuma ışığı düğmesi gibi şeyler, koltuğun veya kabinin tavanının erişilmesi güç noktaları yerine, kolçak üzerine yerleştirilmiş.
Armrest 2020 adı verilen ve Johannesburg’da yaşayan Mark Lentin tarafından geliştirilen bir başka tasarım da, kolçağın, IFE (uçak içi eğlence) sisteminin kumanda aleti olarak kullanılmasına imkân veriyor.
Armrest 2020 adlı ürüne ayrıca, yolcuların uçuş sırasında telefon görüşmesi yapmasını sağlayan bir sistem de entegre edilebiliyor.
Görünen o ki, önümüzdeki yıllarda uçak seyahati deneyimini geliştirmeye yönelik çalışmalar giderek hızlanacak ve Economy Class yolcularının dertlerine bir nebze de olsa çareler üretilecek.
Ama o gün gelene kadar siz, siz olun; üçlü koltuk setinde kenarda oturuyorsanız, kolçakların kullanımını her zaman için, orta koltukta sıkışan yolcuya bırakın! 🙂