Boeing, yeni nesil 737 MAX tipi yolcu uçağının ilkini, 16 Mayıs 2017 tarihinde yapılan sade bir törenle resmen teslim etti.
Yeni uçağın ilk kullanıcısı, Endonezya merkezli havayolu şirketi Lion Air’in bir iştiraki olan ve Malezya merkezli bir taşıyıcı olan Malindo Air oldu.
Filosunda halen 42 uçak bulunan Malindo Air’in, 8 tanesi 737 MAX 8 olmak üzere toplam 36 adet yeni uçak siparişi bulunuyor.
Boeing’in Seattle’daki üretim tesislerinde düzenlenen teslimat töreninde bir konuşma yapan Boeing Ticarî Uçaklar CEO’su Kevin McAllister, 737 MAX’ın tek koridorlu uçak pazarının çehresini değiştireceğini söyledi.
2011 yılının Ağustos ayında geliştirilme programı resmen başlatılan ve 2016 yılının Şubat ayında ilk deneme uçuşunu gerçekleştiren Boeing 737 MAX böylece, 16 ay gibi kısa sayılabilecek bir test sürecinin ardından resmî seferlere hazır hale getirildi.
Öte yandan, geçtiğimiz hafta içerisinde motorda yaşanan bir sıkıntı sebebiyle deneme uçuşları durdurulan 737 MAX, bir kaç günlük aranın ardından yeniden testlere başlamıştı.
Günümüz itibarıyla 87 farklı müşteriden yaklaşık 3.700 adet sipariş alan 737 MAX, Boeing’in tarihinde en hızlı satan model olma ünvanını kazanmış durumda.
Yeni nesil uçağın daha büyük versiyonu olan 737 MAX 9 ise geçtiğimiz Mart ayından fabrikadan çıkmıştı. 220 yolcu kapasitesine ve 6.509 km menzile sahip MAX 9, 737 MAX ailesinin ikinci üyesi.
Boeing’in ezeli rakibi Airbus tarafından geliştirilen ve aynı segmentte yer alan bir diğer tek koridorlu yeni nesil uçak A320neo, 2016 yılının başında Lufthansa filosunda göklerle resmen buluşmuştu.
Ancak geçtiğimiz süre zarfından yaşanan motor problemleri, A320neo teslimatlarının hedeflenen şekilde gerçekleşmesini engellemişti.
Bakalım Boeing, rakibine göre bir adım geriden başladığı dar gövdeli yeni nesil uçak yarışında önümüzdeki dönemde nasıl bir performans gösterecek?