Sydney Havalimanı, terminal içi alanlarda yolcuların gidecekleri yeri daha kolay bulmaları amacıyla Google Maps uygulamasını kullanıma sundu.
Yeni uygulama yolculara ve havalimanına gelen diğer ziyaretçilere, terminal içerisinde gerçek zamanlı bir biçimde yön bulma imkânı verecek.
Bu imkân, Sydney Havalimanı’nın yürütmekte olduğu ve yolcu deneyimini iyileştirmeye yönelik açık veri teknoloji stratejisi çerçevesinde geliştirildi.
Havalimanında bulunan tüm terminallerde geçerli olan Google Maps uygulaması sayesinde özellikle burayı nispeten daha az kullanan yolcuların akışının hızlanacağı tahmin ediliyor.
Uygulamada terminallerde yer alan tüm olanaklar ve önemli noktalar gösterilmiş durumda.
Dükkânlar, restoranlar, döviz büroları, check-in adaları, uçağa biniş kapıları vs. yerlerin yanı sıra, gitmek istediğiniz belli bir noktaya yürüyerek kaç dakikada ulaşabileceğiniz gibi, kimi durumlarda son derece önemli olan bir bilgiye de bu uygulama üzerinden ulaşmak mümkün.
Sydney Havalimanı’nın son yıllarda yolcu deneyimini geliştirmek üzere yaptığı teknolojik yatırımlara baktığımızda, Google Maps ile yapılan işbirliği çok da şaşırtıcı değil.
Ücretsiz kablosuz internet bağlantı, self-service check-in kioskları, otomatik bagaj teslim cihazları (automated bag drops), akıllı kapı (SmartGates) ve çok dilli yol bulma imkânının yanı sıra, Terminal 1’de hizmete giren ve 13 farklı dilde hizmet veren uçuş bilgi ekranları da (Flight Information Displays (FIDS)), havalimanı tarafından son dönemde hizmete sokulan uygulamalardan bazıları.
Havalimanında Yolcu Deneyimini Geliştirmek Neden Önemli?
Sydney Havalimanı, terminale giriş yapmış olan yolcuların hareketlerini daha yakından gözlemleyebilmek için de teknolojinin nimetlerine başvuruyor.
Kablosuz internet, Bluetooth ve vücut ısısı takip teknolojilerini kullanan havalimanı yönetimi, yolcuların terminal içerisindeki hareketlerini yakından izliyor.
Bu sayede bina içerisindeki yolcu akışında dar boğaz olan noktalar tespit edilirken, aynı zamanda insanların alışveriş eğilimleri hakkında da fikir sahibi olunuyor.
Bunun yanı sıra bazı havalimanları, terminal geneline yerleştirilen Bluetooth vericileri üzerinden yolculara, hedefli pazarlama faaliyetlerinde bulunuyor.
Örnek vermek gerekirse; bu vericilere belli bir mesafeye kadar yaklaşanların cep telefonlarına, terminalde o an için bulundukları yerin yakınlarındaki bir mağazayla ilgili promosyon bilgileri gönderilerek, o kişi alışverişe teşvik edilebiliyor.
Bu noktada Sydney Havalimanı’nın, gerçek zamanlı kuyrukta bekleme süresi (pasaport ve güvenlik) ölçümü yaptığını ve yolcularını buna göre bilgilendirdiğini de belirtelim.
Yolcuların özellikle pasaport ve güvenlik kontrollerindeki bekleme sürelerini kısaltmak son derece önemli.
Zira havalimanı terminal işletmecilerinin toplam kazançları içerisinde, havacılık dışı gelirlerin payı ve önemi her geçen gün artmakta.
Bu durumun farkında olan işletmeciler, uçakla seyahat etmek üzere havalimanına gelmiş olan yolculara mümkün olan en rahat ve huzurlu ortamı sunarak, onların daha fazla alışveriş yapmasını sağlamaya çalışıyor.
Check-in, bagaj teslimi, güvenlik ve pasaport kontrolü süreçlerinin hızlı ve kolay bir biçimde yapılarak yolcuların “arındırılmış” sahaya geçişlerinin hızlandırılması, terminal içerisinde gerçekleşen alışveriş hacmini yükseltiyor.
Yukarıda belirttiğimiz süreçlerin uzaması, tam tersine, yolcuların gerginleşmesine ve her türlü harcamadan uzaklaşmasına yol açıyor.
Zaten 2015 yılı içerisinde Toronto Pearson Havalimanı’nın gerçekleştirdiği ve “Every minute saved matters” başlığı altında yapılan çalışmanın sonucunda, yolcuların güvenlik kuyruklarında ortalama bir dakika daha fazla beklemesinin, ticarî gelirler üzerinde yıllık 1,5 – 2,3 milyon USD arasında bir ciro kaybına yol açtığı ortaya çıkmıştı.
Yapılan tahminlere göre, önümüzdeki yıllarda tüm bu teknolojik unsurların yaygınlaşmasına paralel olarak havalimanlarındaki yolcu geçiş süreçleri (check-in ve güvenlik) iyice hızlanacak ve ticaret hacmi daha yüksek seviyelere ulaşacak.
2016 yılında Sydney Havalimanı’nı, büyük çoğunluğu iç hat olmak üzere, yaklaşık 42 milyon yolcu kullandı.