Obama döneminde ABD Başkan Yardımcılığı görevini üstlenen Joe Biden, 2014 yılının Şubat ayındaki bir konuşmasında, ABD’nin her geçen gün daha da gerileyen altyapı kalitesine değinirken, LaGuardia Havalimanı‘nı örnek göstermiş ve sözlerine şu şekilde devam etmişti:
“Gözlerinizi bağlasam ve gecenin ikisinde sizi New York’un LaGuardia Havalimanı’na bıraksam; gözlerinizi açtığınızda, “Bir üçüncü dünya ülkesindeyim herhalde.” diye düşünürsünüz.”
Joe Biden’ın bu sert eleştirisinin ardından LaGuardia’nın yenilenmesi konusunda yapılan çalışmalara hız verilmişti.
“LaGuardia Uluslararası Havalimanı Ana Terminali Dizayn/Yapım/Finans/İşletim ve Bakım ve Onarım’ı kapsayan Yeniden İnşası Projesi” ihalesi 2015 yılının Mayıs ayı içerisinde sonuçlanmış ve çalışmalar başlamıştı.
LaGuardia Yenileme Projesi Nasıl Gidiyor?
Biden’ın yakın ilgisi sayesinde hızlanan ve yaklaşık 4 milyar USD’ye mâl olması beklenen LaGuardia yenileme projesinin ilk aşamasının 2018 yılı başlarında tamamlanması hedefleniyor.
Projenin tümü ise ancak 2022 yılında hazır olacak.
Proje kendi içerisinde üç bölüme ayrılıyor:
1- Merkez Terminal Binası
Havalimanının merkez terminali (Terminal B), LaGuardia Gateway Partners adlı konsorsiyum tarafından inşa ediliyor. Terminal yine aynı konsorsiyumca 2050 yılına dek işletilecek.
Yeni terminal, Doha Hamad Havalimanı’nın da mimarı olan HOK adlı şirket tarafından tasarlandı.
Operasyonun devam ettiği bir havalimanı olması sebebiyle LaGuardia’daki çalışmalar fazlara bölünmüş durumda. Bir yandan yıkım işleri kademeli bir biçimde sürerken, diğer taraftan inşaat devam edecek.
Eskisine göre çok daha fazla perakende satış alanı içeren yeni terminal en sıra dışı özelliği, uçakların taksi yaptığı yolcun üzerinden geçen yolcu köprüsü.
Eminiz ki, açılıştan sonra bu noktadan çekilen binlerce fotoğraf yolcuların sosyal medya hesaplarını süsleyecek ve LaGuardia Havalimanı dünya genelindeki tüm havacılık meraklılarının zihnine adeta kazınacak.
2- Terminal C ve D
Terminal C ve D, halen Delta Air Lines tarafından işletiliyor.
Aşağıdaki çizimden de görüleceği üzere, ana terminal binası ile C ve D binaları her bakımdan birbirlerinden son derece kopuk bir yapıya sahip.
Yenileme projesi çerçevesinde bu terminal binaları bir araya getirilecek ve az da olsa kapasitesi yükseltilecek. Bu iki binada toplam 35 olan biniş kapısı sayısı, 37’ye çıkarılacak.
Neticede Delta’nın bu havalimanında kendisine ait terminali bulunmayacak.
Terminal C ve D bölgesindeki inşaatın 2017 yılı sonlarına doğru başlaması ve ana terminal binasından farklı olarak 2026 yılında tamamlanması planlanıyor.
Bu noktada, Port Authority of New York and New Jersey adlı devlet kurumunun, söz konusu projeye 600 milyon USD tutarında katkı yapmayı vaat ettiğini hemen belirtelim.
Zira 2012-2015 yılları arasında Terminal C ve D’nin yenilenmesi için 260 milyon USD harcayan Delta’nın, yapacağı bu feragat sebebiyle resmî otoritelerden küçük bir talebi vardı.
Delta, geçtiğimiz aylarda Havayolu 101’de de ele aldığımız “Çember Kuralı” uygulamasının kaldırılarak, LaGuardia çıkışlı seferlerde 1.500 mil ve ötesine de uçuş yapmasına izin verilmesini istiyordu.
Bakalım Delta’nın bu talebi kabul edilecek mi?
3- Demiryolu Bağlantısı
Projenin üçüncü ayağını bir demiryolu bağlantısı oluşturuyor.
Yaklaşık 2,5 km uzunluğundaki bir hat ile LaGuardia Havalimanı’nın, hemen yakınlarından geçmekte olan ana demiryolu hatlarına bağlanması hedefliyor.
Bununla birlikte bu işin henüz proje aşamasında olduğunu ve inşaatın henüz başlamadığını da hatırlatalım.