5 Haziran 2017 sabahı Suudî Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Bahreyn’in, Katar’la olan diplomatik ilişkilerini kesmeleriyle başlayan uluslararası kriz devam ediyor.
Krizden en fazla etkilenen şirketlerden bir tanesi hiç şüphesiz ki Qatar Airways.
Suudî Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Bahreyn’in hava sahalarını Katar uçaklarına kapamasıyla birlikte, Qatar Airways hem yolcu sayısında düşüş hem de uçuş sürelerinin uzaması açısından ciddi anlamda zarar görmüştü.
Bölgedeki gerginlik sürerken, son iki gün içerisinde Qatar Airways’in adının geçtiği iki önemli gelişme yaşandı.
Bunlardan ilki, Qatar Airways’in, American Airlines’ın %10 oranında hissesini satın almak istediğini açıklamasıydı.
800 milyon USD’yi aşan bir yatırım anlamına gelen ve tek taraflı olarak yapılan bu girişim, American CEO’su Doug Parker’ın açıklamasından anlaşıldığı kadarıyla, pek de sıcak karşılanmadı.
Qatar Airways CEO’su H.E. Akbar Al Baker 2016 yılının Kasım ayı içerisinde yaptığı bir açıklamada, Qatar Airways, British Airways ve American Airlines arasında bir yakın işbirliği (joint venture) anlaşması imzalanmasını umduğunu belirtmişti.
Aslına bakacak olursak Qatar Airways’in, Aer Lingus, British Airways, Iberia ve Vueling’nin çatı şirketi olan IAG’de %20 oranında hisse sahibi olduğu düşünüldüğünde, oneworld ittifakının bir diğer lider şirketi American Airlines ile de benzer bir ortaklık ilişkisine girilmesi çok da şaşırtıcı olmayacaktır.
Ancak yazımızın girişinde belirttiğimiz uluslararası kriz, böyle bir ortaklığın gelişmesini şimdilik engelleyebilir veya en azından süreci yavaşlatabilir.
British Airways Grev Sırasında Qatar Airways Uçaklarını mı Kullanacak?
Qatar Airways ile ilgili bir diğer güncel gelişme ise İngiltere’den.
British Airways, önümüzdeki Temmuz ayında kabin ekiplerinin bir bölümünün yapacağı grev sırasında uçuşlarının aksamaması amacıyla, Qatar Airways’in uçaklarını kullanabilmek için resmî başvuruda bulundu.
1 Temmuz 2017 tarihinde başlaması planlanan grevin iki hafta süreceği belirtiliyor.
British Airways, bu zorlu dönemi en az hasarla atlatabilmek için, 1-16 Temmuz 2017 tarihleri arasında Qatar Airways filosundan Airbus A320 ve A321 tipi toplam dokuz adet uçağı ekipleriyle birlikte (wet-lease) kiralamak istiyor.
Böylelikle, yaşanan bölgesel krizin ardından uçuşlarındaki doluluk oranı olumsuz etkilenen Qatar Airways için de uçaklarını daha verimli bir biçimde değerlendirme imkânı doğmuş olacak.
British Airways’in İngiliz Sivil Havacılık Kurumu’na yaptığı başvurunun ne şekilde sonuçlanacağını önümüzdeki günler gösterecek.
Son bir aydır Katar özelinde yaşananlar, havayolu şirketlerinin uluslararası ilişkilerden ne denli etkilenebileceğini ortaya koyması açısından güzel bir örnek teşkil ediyor.
Bakalım hikâyenin sonu nasıl bitecek?