Abu Dabi çıkışlı Amerika Birleşik Devletleri (ABD) uçuşları bugün itibarıyla (2 Temmuz 2017), 21 Mart 2017 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiş olan “elektronik yasağı” kapsamı dışına çıkarıldı.
Amerikan Ulaştırma Güvenlik Kurumu TSA (Transportation Security Administration) ile yakın işbirliği yapan Etihad ve Birleşik Arap Emirlikleri yönetimi, bu kararın alınmasında etkin rol oynadı.
EY 171 sefer sayılı Abu Dabi – Los Angeles seferi, yasağın kaldırılmasının ardından yolcuların söz konusu elektronik cihazlarını kabin içerisine, yanlarına alabildiği ilk uçuş oldu.
Etihad halihazırda, ABD içerisindeki altı farklı havalimanına haftada toplam 45 sefer düzenliyor.
TSA, 28 Haziran 2017 tarihinde yaptığı bir açıklamayla tüm dünya genelinden ABD’ye yapılan uçuşlarda uygulanan güvenlik uygulamalarını sıkılaştırma kararı almıştı.
150 civarındaki ülkede bulunan 280 havalimanını ilgilendiren bu karar, günde yaklaşık 2.000 uçuşla ABD’ye seyahat eden 325.000 civarında yolcuyu etkileyecek; güvenlik kuyruklarındaki bekleme süreleri artacak.
Bununla birlikte, güvenlik kontrollerinin sıkılaştırılması halinde, ABD’nin dünya geneline yaygınlaştırmayı düşündüğü elektronik yasağından da “en azından şimdilik” vazgeçildi.
Orta Doğu Çıkışlı Uçuşlardaki Elektronik Yasağı
Öte yandan, hatırlanacağı üzere Trump Yönetimi 21 Mart 2017 tarihindeki kararıyla, 8 ülkedeki 10 noktadan ABD’ye yapılacak uçuşlarda yolcuların uçak içerisine, cep telefonları ve tıbbi cihazlar hariç, diğer bütün elektronik cihazları almasını yasaklamıştı.
Bu durum, iPad gibi tablet bilgisayarlar, Amazon Kindle gibi kitap okuyucular, diz üstü bilgisayarlar ve ortalama bir cep telefonundan büyük her türlü kamera ve fotoğraf makinesinin söz konusu kısıtlama kapsamına girdiği anlamına geliyordu.
Üç ayı aşkın bir süredir yürürlükte olan yasağa tâbi olan havayolu şirketleri özellikle imaj açısından ciddi yara almıştı.
ABD hatlarındaki uçuşlarında aktarmalı yolcu sayısı oranı yüksek olan şirketler aynı zamanda ticarî anlamda da olumsuz bir biçimde etkilenmişti.
Elektronik eşya kısıtlaması kapsamına alınan ABD varışlı hatlar şu şekildeydi:
Abu Dabi ve Dubai (Birleşik Arap Emirlikleri), Amman (Ürdün), Cidde ve Riyad (Suudi Arabistan), Doha (Katar), İstanbul (Türkiye), Kahire (Mısır), Kazablanka (Fas) ve Kuveyt (Kuveyt).
Etihad’ın ardından, bölgedeki diğer önemli oyuncular, Türk Hava Yolları, Emirates ve Qatar Airways’in aynı yöndeki girişimlerinin ne zaman sonuçlanacağı ise merak konusu.
Geçtiğimiz günlerde İstanbul Atatürk Havalimanı’nda kullanılmaya başlayan iki adet özel tomografi cihazıyla, Türk Hava Yolları’nın ABD uçuşlarının da yasak kapsamı dışına çıkarılması hedefleniyor.