Air France, uzunca bir süredir üzerinde çalıştığı yeni nesil havayolu şirketinin adını açıkladı:
Paris-Charles de Gaulle Havalimanı merkezli olarak önümüzdeki Eylül ayında orta menzilli hatlarda seferlere başlayacak olan JOON, 2018 yılı yaz mevsiminde uzun menzilli hatları da kapsamı altına alacak.
Yeni markanın hedef kitlesi, 18-35 yaş aralığındaki, çalışan genç nesil olacak.
Bu neslin en önde gelen özelliğinin internetle içli dışlı olması sebebiyle JOON markası da buna göre tasarlandı.
Air France tarafından yapılan basın açıklamasında JOON markasının kendisine has ürün ve hizmetler sunacağı ve bir “düşük maliyetli havayolu” şirketi olmadığı özellikle vurgulandı.
Dünyanın dört bir yanındaki farklı farklı dillerde rahatça telaffuz edilecek bir isim olan JOON, bir “ruh hâli” ve “yaşam tarzı markası” olarak tanımlandı.
Yeni şirketin kabin memurları, hedef kitlesi olan yolcular gibi giyinecek. Mavi – beyaz renklerdeki üniformalar, güncel, rahat, modaya uygun ve minimalist bir tasarıma sahip olacak.
JOON Başarılı Olabilir mi?
Geçtiğimiz Mayıs ayında gerçekleştirilen yatırımcı gününde yapılan bir sunumda, JOON hakkında ayrıntılı bilgi verilmişti.
JOON markasının operasyonunun 2017/18 Kış Tarifesi ile birlikte başlaması ve 2020 yılına gelindiğinde, Air France’ın toplam uçuşlarının %10 oranındaki bölümünün JOON çatısı altında gerçekleştirilmesi hedefleniyor.
Air France, JOON sayesinde “milenyum nesli” gibi yeni yolcu segmentlerine ulaşıp, pazardaki mevcut düşük maliyetli taşıyıcılarla rekabete girişmeyi amaçlıyor.
JOON filosunda, 2018 yılı sonuna kadar 18 adet orta menzilli ve 2020 sonuna kadar da 10 adet uzun menzilli uçağın dahil edileceği belirtiliyor.
Bu uçaklar, “wet-lease” uygulaması şeklinde Air France’tan kiralanacak.
İlk aşamada 6 adet A321-200 filoya dahil edilecek. Bu sayı, 2018 yılının yaz aylarında 11’e yükselecek. Yine aynı yılın yaz aylarında, A340-300 tipinde üç veya dört uçak, JOON filosuna transfer olacak.
2019 yılının kış döneminde ise Airbus A350 tipi yeni nesil uçaklar kullanılmaya başlanacak.
JOON projesi çerçevesinde, 2020 yılına gelindiğinde 10 adet geniş gövdeli uçağın, özellikle rekabetin çok yoğun olduğu turistik hatlarda kullanılması hedefleniyor.
Neticede 2021 yılına gelindiğinde JOON filosunda 6 adet A320, 12 adet A321 ve 10 adet A350 yer alması planlanıyor.
Filodaki tüm uçaklarda kablosuz internet bağlantısı olacak.
Yeni şirketin birim maliyetlerinin, Air France’a nispeten %15-18 oranında daha düşük olacağı hesaplanıyor.
Uçuş ekiplerinin maaşları ve uçuş sırasında yolculara sunulacak ikram içeriklerindeki farklılık, birim maliyetlerin düşük seviyelerde tutulmasını sağlayacak.
Yeni markanın ilk aşamadaki muhtemel destinasyonlarının İtalya, Almanya, İspanya ve Türkiye’deki noktalar olacağını hemen ekleyelim.
Sonraki dönemde, New York, Mauritius, Bangkok, Kuala Lumpur gibi uzun menzilli hatlar da uçuş ağına dahil edilecek.
Yeni havayolu şirketinin hem grup bünyesindeki ana şirketler Air France ve KLM, hem de düşük maliyetli taşıyıcı Transavia’dan tamamen farklı bir iş modeli ve hizmet seviyesi ile yolcuların karşısına çıkacağı vurgulanıyor.
Bakalım planlar gerçekleşecek ve hedefler tutacak mı; JOON başarılı olacak mı?
Comments
One response to “JOON: Air France’ın Yeni Nesil Markası”