Avustralyalı Qantas ile Dubai merkezli Emirates’in 2012 yılında duyurduğu geniş kapsamlı işbirliği anlaşması, o tarihlerde büyük ses getirmişti.
Taraflar arasındaki anlaşma 31 Mart 2013 tarihinde yürürlüğe girmiş ve Qantas’ın Avrupa yolcuları, Dubai üzerinden Emirates ile taşınmaya başlanmıştı.
Frankfurt ve Singapur, Qantas’ın bir aktarma noktası olma özelliğini kaybederken, Qantas, Avrupa’da sadece Londra hattını açık tutmuş; o hattın uçuşları da yine Dubai’de yapılan bir duraklama ile gerçekleştirilir olmuştu.
Aslında sadece Avrupa değil, Emirates’in sefer düzenlediği Rusya, Ortadoğu ve Afrika kentlerine gidecek Avustralya yolcuları da, Dubai üzerinden Emirates ile seyahat etmeye başlamıştı.
Bu stratejik işbirliğinin sonucunda, havacılık tarihinde ayrı bir yeri olan Kanguru Hattı da rota değiştirmiş ve uçuşlar Singapur yerine Dubai üzerinden icra edilir hale gelmişti.
24 Temmuz 2017 haftası itibarıyla iki ülke arasında 56’sı Emirates ve 14’ü Qantas olmak üzerinde toplam 70 adet sefer gerçekleştiriliyor.
Emirates bu seferlerin 35 tanesini Airbus A380 ve 21 tanesini ise Boeing 777 tipi uçaklarla yaparken, Qantas tüm uçuşlarında A380’lerle hizmet veriyor.
Avustralya tarafında Adelaide, Brisbane, Melbourne, Perth ve Sydney kentlerinden Dubai’ye sefer yapılıyor.
Qantas, Strateji Değişikliğine Gidiyor
Direkt Seferler
Qantas son dönemde özellikle, çok uzun menzilli uçuşlar başlatacağı yönündeki haberlerle gündeme geliyor.
2018 yılının Mart ayından itibaren Avustralya’nın batısındaki Perth kenti ile Londra Heathrow havalimanı arasında direkt seferlere başlanmasının yanı sıra, 2022 yılına kadar Avustralya’nın doğu kıyısı ile (Sydney, Melbourne gibi kentler) Londra, New York, Paris ve Rio de Janeiro arasında yine direkt uçuşların başlatılması planlanıyor.
Emirates İşbirliği
Qantas bir yandan yeni direkt seferlere başlarken, diğer taraftan Emirates ile olan anlaşmasını beş yıl daha uzatma kararı aldı.
2013-2018 döneminin ardından, taraflar arasındaki anlaşma, 2018-2023 yıllarını kapsayacak şekilde uzatıldı.
Geçtiğimiz dört buçuk sene zarfında, Emirates + Qantas işbirliği çerçevesinde yaklaşık sekiz milyon yolcunun seyahat ettiği belirtiliyor.
Emirates + Qantas işbirliği yolculara Avrupa’da 33, Avustralya ve Yeni Zelanda’da 60, Afrika ve Orta Doğu’da 14 ve Asya’da 2 olmak üzere toplam 109 noktada codeshare uçuş imkânı sunuyor.
Emirates ile yaptığı işbirliği sayesinde önümüzdeki beş yıl boyunca Qantas’ın yılda ortalama 80 milyon AUD net fayda sağlayacağı belirtiliyor.
Kanguru Hattı’na Yeni Bir Soluk
Bilindiği üzere Kanguru Hattı (Kangaroo Route), Avustralya ile İngiltere arasında, Qantas tarafından işletilen uçuş hattına verilen isimdir.
Yukarıda belirttiğimiz üzere, Emirates ile yapılan anlaşmanın ardından bu hat şekil değiştirmiş ve uçuşlar Singapur yerine Dubai üzerinden yapılmaya başlanmıştı.
Qantas bu hatta bir değişikliğe gitti ve Airbus A380 ile günlük olarak icra ettiği Sydney-Londra seferlerini, Dubai yerine yeniden Singapur üzerinden gerçekleştirme kararı verdi.
Söz konusu değişiklik, 2018 yılı yaz tarifesinin başladığı 25 Mart 2018 tarihinden itibaren devreye girecek.
Bu çerçevede, Melbourne-Singapur arasındaki uçuşlardaki uçak tipi, A330’dan A380’e yükseltilirken, haftalık uçuş sayısı da 10’dan 14’e çıkarıldı.
Böylece sadece Sydney çıkışlı değil, Melbourne’den Londra’ya seyahat eden yolcuların da, Kanguru Hattı’nın yeni düzenlemesinden daha rahat bir biçimde faydalanabilmesi sağlanacak.
Kanguru Hattı’ndaki bu değişikliğin yapılmasında, Qantas yolcularının Dubai yerine Güneydoğu Asya’daki bir noktada aktarma yapmayı tercih etmesinin de rol oynadığı belirtiliyor.
Qantas’ın bu kararından en çok memnun olanların başında, Singapur Changi Havalimanı geliyor.
Zira Qantas’ın uçuşları, Changi ile Avustralya arasındaki hatlarda tek yönde, haftalık ilave 3.806 koltuk (%5,5 artış), Londra hattında ise 3.388 koltuk (%18,3 artış) arz edecek.