Yolcu sayısı bakımından Paris CDG Havalimanı ile Avrupa ikinciliği için çekişen Amsterdam Schiphol Havalimanı’nda yenilikler bitmiyor.
Schiphol Havalimanı şimdi de, yolcu biniş körüklerinin uçağa yanaştırılması sürecini hızlandırmaya çalışıyor.
Havalimanı destek üniteleri üreticisi CIMC-TianDa ve Schiphol Havalimanı arasında yapılan işbirliği sonucunda, robotik biniş köprülerinin geliştirilmesi hedefleniyor.
Bu sayede bir körüğün uçağa yanaşma işleminin, bir dakika içerisinde gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.
Kullanılması planlanan akıllı yazılım ve sensörler, köprü operatörünün işini kolaylaştıracak ve yanaşma sürecini hızlandıracak. Böylelikle iniş sonrasında yolcuların uçak içerisinde beklediği süre de azaltılacak.
Normalde köprü operatörünün el yordamıyla yaptığı yanaştırma işlemi büyük oranda otomatik hale gelecek. Operatör, uçak tipini sisteme girecek ve köprü, otomatik bir biçimde uçağın kapısına kadar yanaşacak.
En son aşama ise yine operatör tarafından, köprünün joystick’i kullanılarak tamamlanacak.
Schiphol ile CIMC-TianDa, belli bir zaman boyunca sistemi test edecek.
Projenin bir sonraki aşamasında, köprünün uçağa yanaştırılması süreci tamamen otomatik hale getirilecek. Yanaşan uçağa ilişkin bilgiyi “uçuş bilgilendirme sistemi” üzerinden alacak olan köprü, yanaşma işlemini kendi kendine gerçekleştirecek.
Halihazırda Schiphol’deki köprü yanaştırma işlemlerinin %60 oranındaki bölümü, bir dakikadan fazla sürüyor.
“Akıllı” körükler sayesinde elde edilecek zaman tasarrufu ilk anda çok küçük görünse bile, Schiphol’ü her yıl on milyonlarca yolcunun kullandığı düşünüldüğünde, elde edilmesi muhtemel faydanın seviyesi daha iyi anlaşılabilir.
Uçakların “turnaround” süresinin kısalması ve yer hizmetleri şirketlerinin köprü operatörü sayısında azaltıma gidebilecek olması da, robotik köprülerin sağlayacağı diğer avantajlar arasında düşünülebilir.
Deneme sürecinin başarıyla tamamlanması halinde, robotik yolcu biniş köprülerinin 2019 yılında hizmete girmesi planlanıyor.