Geçtiğimiz hafta içerisinde Türk Hava Yolları (THY), uçak içi ikram hizmeti konusunda, Singapur’un dünyaca ünlü şirketi SATS ile anlaştığını duyurmuştu.
SATS’ın, önümüzdeki yıl açılacak olan İstanbul Yeni Havalimanı’nda THY’ye hizmet vermeye başlaması bekleniyor.
Konu uçak içerisinde yemek deyince, bu işe özel önem veren firmalardan bir tanesi olan Emirates’e değinmemek olmaz.
Her yıl yolcularına 100 milyondan fazla yemek servisi yapan Emirates bu yüzden kendisini, “dünyanın en büyük uçan restoranı” şeklinde tanımlıyor.
First, Business ve Economy Class olmak üzere üç farklı kabin sınıfında hizmet veren şirket yılda yaklaşık 55 milyon yolcuyu ağırlıyor.
İkram işine yılda yaklaşık 1 milyar USD harcayan Emirates bu operasyonu, dünyanın 6 kıtasındaki 144 noktada gerçekleştiriyor.
Uçaklarında sunmuş olduğu menü içeriklerini hazırlarken yerel lezzetlerden de faydalanan Emirates’in bu açıdan, küresel mutfak trendlerini en yakından takip eden şirketlerden bir tanesi olduğu rahatlıkla söylenebilir.
Menüler aylık olarak düzenli bir biçimde değiştirilirken, kullanılan yemek tarifleri de sık sık gözden geçiriliyor.
Avustralya’nın Yarra Vadisi’ndeki bir üreticiden her yıl 15.000 kg’den fazla beyaz peynir tedarik edilirken, zeytinler İtalya’dan sağlanıyor.
Uçuşlarda en fazla tüketilen içeceklerden olan çay ve kahve için de özel iş birlikleri yapılıyor.
Emirates, 25 seneden fazla bir süredir ünlü çay üreticisi Dilmah ile çalışıyor. Yılda neredeyse 10 milyon bardak çay için yolculara, 10’dan fazla çay seçeneği sunuluyor.
Konu kahveye geldiğinde ise, Illy ve Nespresso markalarını görüyoruz.
Ramazan Ayı ve Noel gibi özel dönemlerde de yolculara her zamankinden farklı içerikler sunuluyor.
Bu çerçevede, şirketin hub’ı konumundaki Dubai’nin özel bir yeri bulunuyor. Emirates’in, Dubai Havalimanı’ndaki ikram tesislerinde çalışan 1.200 aşçı, 12.450 farklı tarif üzerinden yemek hazırlıyor.
Buradan her gün Dubai çıkışlı 590 uçuşa hizmet veriliyor. İlave olarak, dünya genelinde 25 farklı ikram firmasıyla çalışan Emirates, Dubai’deki lezzet kalitesini dünyanın diğer noktalarında da sağlamaya çalışıyor.
Doğal olarak yerel lezzetler Emirates’in menülerinde önemli yer tutuyor.
Örnek vermek gerekirse, Japonya ve Avustralya hatları için bu ülkelerden gelen aşçılarla uzun soluklu çalışmalar gerçekleştiriliyor. Özellikle Business ve First Class’ta kullanılan araç gereçler buna göre seçiliyor.
Emirates’in bu muazzam ikram operasyonuna baktığımızda göze çarpan bir kaç ilginç nokta ise şöyle:
2016 yılı içerisinde Emirates yolcuları 3 milyon yumurta 70 ton çilek, 110.000 kg humus, 165 ton somon, 27 ton taze brokoli ve 58 milyon somun ekmek tüketti.