Geçtiğimiz haftalarda kaleme aldığım Aman Ekip Planlama başlıklı yazıma farklı yorumlar geldi.
Bazı pilotlar, aylık 100 saat limitte uçmak yerine ‘part-time’ pilotluğu seçmişti. Yani ayda en fazla 50 saat uçup yarı maaş alıyor ancak ailelerine daha fazla zaman ayırıyordu.
‘Ev borcumu ödedim. Aldığım para bana yeter. Önemli olan ailem’ diyenler part-time pilotluğa geçiyor. Bu konuda farklı yaklaşımlar da var.
Ama görünen o ki şirketler part-time konusunda yeni uygulamalar yapıp pilotlarına sunmaya başladı. Türkiye’de bunu ilk hayata geçiren şirket Pegasus oldu.
Daha fazla para kazanmak isteyenler ise şanslarını Ortadoğu’da veya Çin pazarında deniyor. Burada kurallar Avrupa’ya göre daha esnek. Ama sonuçta şimdi aldığı paranın neredeyse iki katını alıp bu sürece birkaç yıl dayanıp geri dönmeyi planlıyor.
Maaşa Zam
Dövizdeki yukarı tırmanış ve yabancı pilotların Türkiye’den ayrılmaları ile birlikte havayolları yeni bir düzenlemeye gitti.
Özellikle 80’den fazla pilotunu Türk Hava Kuvvetleri’ne veren Pegasus, en düşük ikinci pilot maaşını 10 bin 626 TL’ye, en yüksek ikinci pilot maaşını 18 bin 796, C1 kaptana 30 bin 971 TL, C4 kaptana da 35 bin 14 TL maaş vermeye başladı.
Bu hamleye Onur Air, TL/Euro sabit kurunu yükselterek cevap verdi. Filosunu büyüten Onur piyasadan pilotları topluyor. Henüz diğer havayollarından bir hareket yok. Ama gerçek Euro kuruna geçilmesi başta olmak üzere yeni adımlar her an atılabilir.
THY’de ise pilot maaşlarına yeni düzenleme yapılarak yönetime sunuldu. Bu zammın 1 Ocak 2018 tarihine yetiştirilmesi hedefleniyor.
Bu Uçaklar Nereye Gidiyor?
Geçen hafta yazı günü, Dubai Air Show’un ilk günüyle çakışıyordu. Okuyucularımıza fuarın ilk gününden gelen haberleri, izlenimlerimi paylaştım.
Fuarda günlük yayınlanan ‘show daily’lerde, Türkiye’de hem İDEF’e hem de İstanbul Air Show’a rakip çıkan Eurasia Air Show’un verdiği ilanlar, başta Dubai Air Show’un organizatörleri olmak üzere soru işareti ile karşılandı.
Reklamda, gelecek yıl Nisan ayında Antalya’da yapılacak organizasyon için çöl üzerinde uçan askeri ve sivil uçak gölgelerinden oluşan fotoğrafın üzerine, ‘Tahmin edin bunlar nereye gidiyorlar’ yazılmıştı.
Konuştuğumuz şirketler, “Uçakların, daha doğrusu havacılık şirketlerinin Türkiye’de gidecekleri fuarlar, yıllarca yapılan, rüştünü ispat etmiş IDEF ve İstanbul Air Show’dur. Bu tür reklamlar, tepki çekiyor” dedi.
Eurasia’nın sürekli ‘Cumhurbaşkanlığı himayesi’ vurgusu yapması ise sektörde tepki görmesine neden oluyor.
İDEF Pazarlığı
Yaklaşık 30 yıldır yapılan İDEF savunma fuarı tek yıllarda gerçekleştiriliyor.
Türk Silahlı Kuvvetleri’ni Güçlendirme Vakfı’nın sahip olduğu fuar, elde ettiği geliri kendi kaynaklarına ekliyor.
Bir dönem fuar, CNR tarafından organize ediliyordu. Ancak vakıf ve CNR gelir paylaşımı konusunda anlaşamadı ve konu mahkemeye intikal etti.
Vakfın ihale yapma zorunluluğu yok ama yine de bir ihale gerçekleştirdi. İDEF’in ihalesini Tüyap kazandı. Fuar Ankara’dan İstanbul’a taşındı. Böylelikle organizasyonda hızlı bir yükseliş başladı.
Ancak CNR işin ucunu bırakmadı. 2019 için açılacak ihaleye katılmak istiyor. Bir taraftan da mahkeme devam ediyor.
Vakfın gelecek fuar için bir türlü toplanıp karar verememesi, bu konuda spekülasyonların da devam etmesine neden oluyor.