Rolls-Royce, Airbus ve Siemens firmalarıyla birlikte, elektrik motorlu yolcu uçağı projesine giriyor.
Bu üç dev firmanın gerçekleştireceği işbirliği çerçevesinde, elektrik ve motor teknolojileri konularında dünyanın en önde gelen uzmanları bir araya gelecek.
Halihazırda E-Fan 2.0 adını verdiği elektrikli prototip uçakla çalışmalarına devam eden Airbus, 2050 yılı itibarı ile 100 kişilik elektrik motorlu yolcu uçaklarını satışa sunmayı hedefliyor.
Rolls-Royce, Airbus ve Siemens, bu iddialı hedefe giden yolda ilk aşamada, E-Fan X adını verdikleri hibrit-elektrik teknolojisini geliştirmeyi amaçlıyorlar.
Proje için BAe 146 tipi, dört motorlu bölgesel jet uçakları kullanılacak. Bu uçak üzerindeki motorlardan bir tanesi, 2 megawatt gücündeki E-Fan X ile değiştirilecek.
Yükseklik, ısı, elektromanyetik uyumluluk, elektrik güç yönetimi gibi konularda denemeler ve gözlemler yapılacak.
Yeni motor yeterince test edilip güvenli olduğu ispatlanınca, uçağa ikinci bir E-Fan X motoru daha takılacak.
Airbus CTO’su Paul Eremenko konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, hibrit-elektrik teknolojisinin havacılığın geleceğinde çok önemli bir rol oynayacağına inandıklarını belirtti.
Rolls-Royce CTO’su Paul Stein ise, E-Fan X sayesinde elektrik konusundaki uzmanlıklarını daha da geliştireceklerini ve üüncü nesil havacılığa geçiş yapacaklarını söyledi.
Siemens CTO’su Roland Busch, 2016 yılının Nisan ayında Airbus ile başlattıkları işbirliği ile yeni bir döneme adım atmış olduklarını, E-Fan X ile birlikte bu işbirliğini bir adım öteye taşıyacaklarını vurguladı.
E-Fan X programındaki görev dağılımı ise şu şekilde yapıldı:
Airbus: Projenin genel entegrasyonu ve hibrit-elektrik itiş sistemi ve pillerinin mimarisi ve bunların, uçuş kontrol sistemleri ile entegrasyonu.
Rolls-Royce: Turbo-milli motor, 2 megawatt gücündeki jenaratör ve güç elektroniği.
Siemens: 2 megawatt gücündeki elektrik motoru ve bunun elektronik güç kontrol ünitesi.
Havayolu 101’de elektrikli uçan otomobilleri sık sık ele alıyoruz.
Elektrikli yolcu uçağının üretimi ise çok daha zor bir konu.
Rolls-Royce, Airbus ve Siemens gibi güçlü şirketlerin bu projede işbirliği yapmış olması, 2050 yılı hedefine giden uzun ve zorlu yolculuktaki en önde gelen itici güç durumunda.