Airbus tarafından üretilmesi planlanan ve Vahana adı verilen uçan otomobilin ilk deneme uçuşu, 31 Ocak 2018 tarihinde başarıyla gerçekleştirildi.
Sabah saat 08:52’de yerden beş metre kadar yükselen aracın ilk uçuşu sadece 53 saniye sürdü. Araç aynı gün içerisinde ikinci bir uçuş daha yaptı.
Alpha One adı verilen test aracının ABD’nin Oregon eyaletinde bulunan Pendleton kentinde yapılan bu ilk deneme uçuşuna, şirket çalışanlarının yanı sıra Amerikan Federal Havacılık Dairesi’nden (FAA) yetkililer de katıldı.
Alpha One, 6.2 metre genişliğe, 5.7 metre uzunluğa ve 2.8 metre yüksekliğe sahip. Aracın ağırlığı ise 745 kilogram.
2016 yıl içerisinde duyurulan Vahana adlı proje çerçevesinde, kendi kendine uçabilen tek kişilik otomobiller üretilmesi hedefleniyor.
Vahana, Sanskritçe’de “Tanrının Arabası” anlamına geliyor.
Küçüklüğümüzde seyrettiğimiz Jetgiller adlı çizgi filmi anımsatan uçan otomobil, dikey olarak kalkış ve iniş yapabiliyor.
Araçta, ön ve arka tarafta dörder adet olmak üzere toplam sekiz pervane bulunuyor.
Uçan arabanın ilk aşamada bir taksi şeklinde kullanılabileceği belirtiliyor.
Vahana projesinin yöneticilerinden Zach Lovering test uçuşu hakkında yaptığı açıklamada amaçlarının, elektrikli motor, enerji depolama ve makine vizyonu gibi en son teknolojileri kullanarak, kişisel uçuşu demokratikleştirmek olduklarını belirtti.
Vahana, Airbus’ın inovatif projeler geliştirmek üzere özel olarak ABD’de Silikon Vadisi’nde kurduğu “A³ by Airbus Group” adlı şirket tarafından geliştirildi.
Yapılacak deneme uçuşlarının ardından Vahana’nın, 2020 yılında üretim aşamasına getirilmesi planlanıyor.
Ancak hava sahalarının son derece sıkı bir biçimde düzenlendiği ve Amazon PrimeAir gibi nispeten daha basit bir araç için dahi operasyonel hava sahası tahsis etmenin güçlüğü düşünüldüğünde, kendi kendine uçabilen otomobil projesinin gerçeğe dönüşebilme ihtimali en azından şimdilik biraz zaman alacağa benziyor.
Bununla birlikte, Airbus CEO’su Tom Enders yaptığı bir açıklamada, bu projeyi çok ciddiye aldıklarını ve bundan 100 yıl kadar önce kent ulaşımı nasıl yer altına indiyse, gelecek on yıllarda bunun tam tersinin gerçekleşerek kent içi ulaşımda hava araçlarının kullanılacağına inandığını belirtmişti.
Airbus’ın halihazırda sürdürmekte olduğu elektrikli uçak projesini de hesaba kattığımızda, 2020’li yıllarda şehirlerimizde elektrikli motorlara sahip uçan arabaları görmek pek de şaşırtıcı olmayacağa benziyor.