Emirates CEO’su Tim Clark, Amerikalı taşıyıcılar United, American ve Delta’yı, kendilerine karşı yürüttükleri kampanya konusunda ikaz etti.
Tim Clark yaptığı açıklamada, Emirates’in, ABD ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasındaki ticaret anlaşmasını ihlal ettiğine dair iddiaları şiddetle reddetti ve mecbur olmadıkları halde tüm mâlî bilgilerini kamuoyu ile paylaştıklarını ve bu konuda son derece şeffaf hareket ettiklerini belirtti.
Emirates’in bağımsız denetimden de geçtiğini sözlerine ekleyen Tim Clark, BAE devletinden herhangi bir sübvansiyon almadıklarının altını çizdi.
Bilindiği üzere United, American ve Delta, Körfez’deki havayolu şirketlerinin devlet yardımı aldığını ve bu durumun, ABD ile bu ülkeler arasında imzalanmış olan açık semalar (Open Skies) anlaşmalarına aykırı olduğunu iddia ediyor.
ABD ile BAE arasında 1999 yılında imzalanan anlaşmada “adil ve açık rekabet” (fair and open competition) ibaresi bulunuyor ve Emirates, ABD’ye yaptığı uçuşlarında bu temel doğrultusunda hareket ettiğini belirtiyor.
Tim Clark, bunun dışında uçakların mülkiyeti, personel maaşlarının minimum seviyesi, şirketin hissedar yapısı gibi unsurların söz konusu anlaşmada bulunmadığına özellikle dikkat çekti.
Clark, Amerikalı taşıyıcıların Emirates’i ısrarla “hileci” olarak tasvir ederek, söz konusu açık semalar anlaşmasını değiştirmeye çalıştıklarını vurgulayarak, “Amerikalılar samimiyse, Delta ile bir devlet şirketi olan China Eastern arasında yapılan anlaşmaya baksınlar” şeklinde konuştu.
Açık semalar anlaşmasında yapılmaya çalışan değişikliğin, Pandora’nın kutusunu açmak anlamına geleceğini söyleyen Tim Clark, ABD ekonomisinin ve Amerikan uçak sanayisinin böyle bir gelişmeden olumsuz yönde etkileneceğine işaret etti.
ABD ve Açık Semalar
ABD, sivil havacılığın ilk yıllarından bu yana serbestliği savunuyor.
1992 yılından itibaren 120’den fazla ülkeyle açık semalar anlaşması imzalayan ABD, uluslararası arenada bu işin liderliğini yapıyor.
Basit bir örnek vermek gerekirse; Türkiye ile ABD arasında da açık semalar uygulaması yürürlükte ve iki taraftan herhangi bir havayolu şirketi bu iki ülkedeki herhangi bir havalimanına istediği kadar uçuş yapabiliyor.