Bünyesinde British Airways, Iberia, Vueling, Aer Lingus, LEVEL markalarını bulunduran International Airlines Group (IAG), fiyatının ucuzlaması halinde Airbus A380 tipi uçakları değerlendirebileceklerini açıkladı.
IAG adına çeşitli konularda görüşlerini paylaşan şirketin CEO’su Willie Walsh, A380 tipi uçakların kendileri için çok pahalı olduğunu ve ancak Airbus’ın agresif bir fiyatlama politikası gütmesi durumunda, dünyanın en büyük yolcu uçağı için yeni sipariş verebileceklerini belirtti.
Halihazırda IAG bünyesindeki havayolu şirketlerinden sadece British Airways’in filosunda A380 bulunuyor. (Toplam 12 adet)
Liste fiyatlarına göre bir Airbus A380’in maliyeti yaklaşık 450 milyon USD mertebesinde bulunuyor.
LEVEL Filosu Büyüyecek
IAG yönetimi, 2017 yılının Haziran ayında Barselona merkezli olarak operasyona başlayan LEVEL markasının filosu için da araştırmalarına devam ediyor.
2022 yılına kadar LEVEL filosunun 22 uçağa çıkarılması hedefleniyor ve bu amaçla Airbus A330neo, A350 ve Boeing 787 Dreamliner tipi uçaklar arasında bir seçim yapılması planlanıyor.
Willie Walsh özellikle, önümüzdeki yıllarda Boeing 787’nin ikinci el pazarının oluşmaya başlayacağını ve buradan LEVEL markası için uygun fiyatlı uçak bulmalarının mümkün olduğuna dikkat çekti.
LEVEL uçuşları halen, Iberia tarafından sağlanan uçaklar ve uçuş ekipleri ile icra ediliyor.
IAG, Heathrow’da Terminal İşletmek İstiyor
IAG’nin gündemindeki bir diğer önemli konu, Londra Heathrow Havalimanı’nın büyütülmesi projesi.
IAG, geçtiğimiz Şubat ayında İngiliz sivil havacılık idaresine başvurarak, Heathrow’daki terminallerin işletmecilerinin tamamen ayrılmasını talep etmişti.
IAG bu talebine gerekçe olarak, terminaller arasındaki işletmeci ayrımının Heathrow’da çok yüksek olan havalimanı vergileri noktasında sağlanabilecek rekabeti ve yolcu deneyimine yönelik olarak yapılabilecek iyileştirme fırsatlarını göstermişti.
IAG CEO’su Willie Walsh konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, her bir terminalin işletmecisinin farklı olması durumunda maliyetlerin azaltılabileceği, finansal kaynakların çeşitlendirilebileceği ve daha da önemlisi, terminallerde yapılacak iyileştirme ve geliştirme faaliyetlerinin zamanında tamamlanabileceğini iddia etmişti.
Walsh böyle bir ayrımın sektörde ilk defa yapılmayacağını, ABD’de ve Avrupa’da bunun örnekleri olduğuna dikkat çekmişti.
Gerçekten de mesela New York JFK Havalimanı’ndaki Terminal 7, British Airways tarafından işletiliyor. Benzer şekilde, Münih Havalimanı’ndaki Terminal 2, Flughafen München GmbH (%60) ve Lufthansa (%40) tarafından ortaklaşa yönetiliyor.
Willie Walsh, böyle bir fırsatın doğması durumunda, halen British Airways’in merkezi konumundaki Heathrow Terminal 5’in işletmesine tâlip olduklarını da sözlerine ekledi.
Heathrow Havalimanı yönetiminin ise Willie Walsh ile aynı fikirde olmadığı ve böyle bir ayrıma karşı olduğu da bilinen bir gerçek.