Son beş yılda inanılmaz bir hızla büyüyen ancak Çin devlet yönetiminin yakın takibi sonrasında zor günler geçirmeye başlayan HNA Group, 2016 yılında bünyesine kattığı Gategroup’u halka arz etmeye karar verdi.
Basına yansıyan haberlere göre HNA, Gategroup’un %65 oranındaki bir bölümünü borsaya kote ederek, 370 milyon USD civarında bir gelir elde etmeyi hedefliyor.
Bununla birlikte, Gategroup’un tam olarak ne kadarlık bir fiyatla satışa sunulacağı, önümüzdeki bir kaç hafta içerisinde belli olacak.
Hatırlanacağı üzere HNA, Gategroup için 1,5 milyar USD tutarında bir ödeme yapmış ve şirketin hisseleri borsadan çıkarılmıştı.
Gategroup CEO’su Xavier Rossinyol yaptığı açıklamada, Gategroup’un değerinin üç sene öncesine nispeten daha yüksek olduğunu ve borsaya gerçekleştirilecek arzda bu durumun hisse değerine yansıyacağını belirtti.
Rossinyol, gelecek yıllarda da büyümeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Bu çerçevede bakıldığında, İsviçre borsasında gerçekleştirilecek halka arzdaki hisse fiyatının ne olacağı, HNA’nın genişleme politikasının ne kadar doğru bir biçimde yapıldığını göstermesi açısından da önemli.
43.000 kişinin çalıştığı Gategroup dünya genelinde çeşitli şekillerde yılda 700 milyon yolcuya hizmet veriyor.
Şirketin toplam cirosu 4.5 milyar USD’yi aşarken, esas faaliyet kârı ise 175 milyon USD civarında bulunuyor.
HNA Group, Varlık Satışı Yapmayı Hedefliyor
Son bir kaç yıl içinde özellikle havayolu sektöründe yapmış olduğu satın almalarla adından sıkça bahsettiren Çinli HNA Group’ta rüzgâr tersine dönmüştü.
Çinli dev grup, 2018 yılının ilk yarısında toplam 16 milyar USD tutarında varlık satışı yapmayı hedefliyor.
HNA Group’un bu yönde bir karar almasının ardında, son dönemde yaşadığı nakit sıkıntısı ve aşırı bir biçimde artan borçları yatıyor.
Grubun sadece 2018 yılının ilk çeyreğinde yapacağı borç ödemesi için 2,4 milyar USD tutarında ilave nakde ihtiyacı bulunuyor. Zira bu yılın Haziran ayı sonuna kadar ödenmesi gereken borç miktarı neredeyse 30 milyar USD ve HNA Group kasalarında bu borcu ödeyecek para bulunmuyor.
Deutsche Bank’tan Hilton’a, Swissport’tan Frankfurt Hahn Havalimanı’na kadar bir çok şirkete yüksek miktarda yatırım yapan HNA Group, Çin devletinden gelen ikazlar üzerine bu genişleme stratejisinden vazgeçmek zorunda kalacak gibi görünüyor.
HNA tarafından son on yılda dünyanın farklı yerlerinde satın alınan emlâk tutarı 15 milyar USD’ye yaklaşmış durumda.
Zaten grubun satışlarının ilk olarak elindeki emlâk portföyünden başlayacağı belirtiliyor.
Satış listesinin ilk sırasında New York’ta bulunan bir gökdelen (245 Park Avenue) yer alıyor. HNA, 2.2 milyar USD tutarındaki bu binayı satın alalı daha bir sene bile olmadı.
HNA bunun yanı sıra Chicago, San Francisco ve Minneapolis kentlerinde de emlâk satışı yapacak. Bu satışlardan elde edilmesi hedeflenen toplam tutar 4 milyar USD mertebesinde.
Bundan kısa bir süre önce de Sydney’deki bir başka binanın satılmasına karar verilmişti.
2018 yılının ilk yarısında 16 milyar USD değerinde varlık satışı yapmayı hedefleyen HNA, Gategroup’u halka arz ederek, havacılık sektöründeki portföyünden ilk satış işlemini gerçekleştirmiş olacak.
HNA Group’un Havacılık Sektöründeki Genişlemesi
Hatırlanacağı üzere HNA, yukarıda anlattığımız ortaklıkların yanı sıra, 2015 yılı ortalarında 2,8 milyar USD gibi bir hayli yüksek bir meblağ karşılığında, dünyanın en büyük yer işletme ve kargo handling şirketi olan Swissport‘u satın almıştı.
2015 yılının sonlarına doğru ise HNA bu kez, Brezilyalı düşük maliyetli taşıyıcı Azul’a, 450 milyon USD ödeyerek %23,7 oranında ortak olmuştu.
Aynı tarihlerde, İrlandalı uçak kiralama firması Avolon Holdings de, 2,5 milyar USD karşılığında HNA çatısı altına girmişti.
Satın alma serisine 2016 yılında da hızlı başlayan HNA, Şubat ayında, elektronik ürünler dağıtıcısı Ingram Micro firmasını 6 milyar USD gibi oldukça yüksek bir meblağ ödeyerek bünyesine katmıştı.
HNA Group yine aynı yılın Nisan ayında, dünyanın en büyük uçak içi ikram ve hizmet firmalarından gategroup‘u satın almak için harekete geçmişti. HNA, gategroup için 1,5 milyar USD nakit ödeme yapmayı teklif etmişti. HNA, 2016 yılının sonunda ise gategroup üzerinden, uçak içi ikram sektörünün bir başka önemli firması Fransız Servair‘i satın almıştı.
2016 yılının Haziran ayına gelindiğinde HNA Group, Avustralyalı düşük maliyetli taşıyıcı Virgin Australia’ya ortak olmuştu.
HNA Group çatısı altındaki HNA Aviation, 114 milyon USD karşılığında Virgin Australia’nın %13 oranında hissesini satın alıp şirketin yönetim kuruluna bir üye atarken; grubun planları arasında, bu oranı kısa bir süre içerisinde %19,99 seviyesine kadar artırmak da yer alıyordu.
2016 yılının Kasım ayında dev grup bu kez, dünyaca ünlü oteller zinciri Hilton‘un %25 oranındaki hissesini satın almıştı. HNA bu satın alma işlemi için Hilton’un en büyük hissedarı konumundaki Blackstone Group’a tam 6,5 milyar USD ödemişti.
2017 yılının Mart ayında HNA Group, Avrupa’da havalimanı yatırımı işine girişmiş ve Almanya’nın Frankfurt kenti yakınlarında bulunan Hahn Havalimanı‘nın %82,5 oranındaki hissesini 15 milyon Euro karşılığında satın almıştı.
HNA Group son olarak 2017 yılının ortalarında, dünyaca ünlü duty-free işletmecisi Dufry‘deki payını artırmıştı. Dufry’de %4,7 oranında hisseye sahip olan HNA, %16,2 oranında ilave hisse alımı yaparak, payını %20,9 oranına yükseltmişti.
HNA o günlerde ayrıca, Singapur merkezli lojistik firması CWT‘yi satın almak amacıyla, 1 milyar USD tutarında bir teklif yapmıştı.
1993 yılında kurulan HNA Group, özellikle son 10 yıl içerisinde hızla büyüdü.
Grup, dünya genelindeki 110.000 çalışanıyla yılda 25 milyar USD ciro elde ediyor.
HNA Group’un havacılık kolunda Hainan Airlines, Tianjin Airlines, Deer Jet, Lucky Air, Capital Airlines, West Air, Fuzhou Airlines, Urumqi Air, Yangtze River Express, MyCargo, Africa World Airlines ve Aigle Azur gibi şirketler bulunuyor.
Grubun havalimanı kolunda ise Haikou Meilan, Sanya Phoenix, Yichang Sanxia, Weifang Nanyuan, Manzhouli Xijiao, Anqing Tianzhushan ve Tangshan Sannvhe adlı havalimanları yer alıyor.