Ryanair’in Türkiye’ye tarifeli seferler başlatacak olması, geçtiğimiz hafta gündemin ilk sıralarında yer alan konulardan bir tanesiydi.
Ryanair’in resmî web sitesinde bu önemli gelişme hakkında herhangi bir bilgi bulunmazken, rezervasyon sistemlerine yansıyan verilere göre şirket, İrlanda’nın başkenti Dublin ve Slovakya’nın başkenti Bratislava’dan Dalaman’a uçuş yapacak.
Dublin – Dalaman seferleri 24 Haziran 2018, Bratislava – Dalaman seferleri ise 28 Haziran 2018 tarihinde başlayacak.
Ryanair her iki hatta da haftada sadece bir sefer yapacak.
Dublin uçuşları Pazar, Bratislava uçuşları ise Perşembe günleri icra edilecek.
Yani söz konusu hatlarda Ryanair ile seyahat edecek yolcuların, kendilerine en az bir haftalık bir program yapmaları gerekecek.
Dublin – Dalaman arasındaki ilk sefer için bir hafta sonra dönmek üzere bilet satın almak istediğimizde karşımıza, 189 Euro’luk bir ücret çıkıyor.
Yaz dönemi için son derece iyi bir fiyat 🙂
Ryanair’in Türkiye Seferleri Ne Anlama Geliyor?
Tabii bu noktada dikkatimizi çeken bir kaç husus bulunuyor.
Havayolu 101 olarak Ryanair’in veya easyJet ve Wizz Air gibi diğer düşük maliyetli taşıyıcıların ciddi bir biçimde Türkiye pazarına ne zaman ve nasıl gireceklerini ilk kez ele aldığımızda sene 2012 idi.
Ve o dönemde, 2010 yılında Türkiye ile Avrupa Birliği arasında parafe edilen sivil havacılık yatay anlaşmasına ilişkin müzakereler devam etmekteydi.
Yatay anlaşma yürürlüğe girince Avrupa Birliği üyesi bir ülkede tescilli herhangi bir havayolu şirketi, birliğe üye herhangi bir ülkeden Türkiye’ye serbestçe uçuş yapma hakkına sahip olurken, Türk taşıyıcılar Avrupa Birliği içerisinde benzer bir serbestliğe sahip olamayacaklardı.
Yani mesela Türk Hava Yolları, Atina – Münih arasında sefer yapamazken; Ryanair rahatlıkla Londra – Antalya seferi yapabilecekti.
Ancak söz konusu anlaşma hiç bir zaman yürürlüğe girememiş ve en nihayetinde 2016 yılı içinde tamamen rafa kaldırılmıştı.
Ryanair’in başlatacağını duyurduğu Türkiye seferlerine bu çerçeveden bakınca, dağ fare doğurdu diyebiliriz.
Sektörde “Ryanair Etkisi” veya daha orijinali “Southwest Etkisi” olarak adlandırılan gelişmenin yaşanabilmesi için, Ryanair’in ülkemizdeki havalimanlarında uçak konuşlandırabilmesi gerekiyor.
İstanbul ve/veya ülkemizdeki diğer kentlerde bulunan havalimanlarının, Ryanair’in Avrupa’daki merkezlerinden uçulan bir son nokta olmaları yerine, İstanbul Sabiha Gökçen, Bodrum, Dalaman, Antalya gibi havalimanlarını merkez yaparak faaliyet gösterecek 8-10 uçaklık bir Ryanair filosu, muaazzam bir etki sağlayabilirdi.
Ryanair’in halihazırda Avrupa genelinde irili ufaklı tam 80 merkezi bulunuyor ve buralardan noktadan noktaya seferler gerçekleştiriyor. İstisnaî bir iki havalimanı haricinde Ryanair’in aktarmalı seferleri bulunmuyor.
Örnek vermek gerekirse; şirket bundan tam bir yıl önce Frankfurt Havalimanı’na ilk kez uçak konuşlandırmış ve sadece iki uçakla operasyona başlamıştı.
Ryanair, Frankfurt’taki uçak sayısını 2018 yılı yaz tarifesiyle birlikte 10’a yükselteceğini ve buradan 9 ülkede 38 havalimanına direkt sefer yapacağını duyurmuştu.
Ryanair’in Türkiye seferlerinde dikkat çeken bir diğer husus, hangi şehirlerden uçuş yapılacağı.
Dublin, Ryanair’in tescilli olduğu İrlanda’nın başkenti. Yani Türkiye, ikili havacılık anlaşmaları çerçevesinde Ryanair’i bir İrlanda şirketi olara tanıyor. Bu çerçevede Ryanair’in Türkiye’ye sefer yapmasından herhangi bir engel yok.
Diğer taraftan Bratislava ise, Türk havayolu şirketlerinin Avrupa’da sefer düzenlemediği az sayıda başkentten bir tanesi.
Andorra, Lichtenstein gibi çok küçük ülkeleri hariç tutarsak Türk Hava Yolları’nın sefer yapmadığı Avrupa başkentleri Reykjavik, Belfast ve Bratislava.
Türk Hava Yolları’nın yanı sıra Pegasus, AtlasGlobal ve Onur Air’in de Bratislava’ya seferleri bulunmuyor.
Neticede Ryanair gibi bir dev şirketin Türkiye pazarına ilk adımını atmış olması olumlu bir gelişme.
Ancak yukarıda da vurguladığımız üzere, bu sıra dışı şirketin etkisinden ülke olarak gerçekten faydalanmak istiyorsak, Türkiye’deki havalimanlarını merkez olarak kullanmalarını teşvik etmemiz gerekiyor.
Günümüzde filosunda tamamı Boeing 737 olmak üzere 420 adet uçak bulunan Ryanair, 200’den fazla destinasyona sefer düzenliyor ve %95 gibi inanılması güç bir doluluk oranıyla yılda yaklaşık 130 milyon yolcuya hizmet veriyor.