Efsanevî Formula 1 pilotu Niki Lauda tarafından 2003 yılında kurulan ve 2011 yılında tüm hisseleri Air Berlin’e satılan Niki adlı bölgesel havayolu şirketi, Air Berlin’in iflasından sonra ortada kalmıştı.
Air Berlin’in iflasının ardından Niki ile ilk olarak Lufthansa ilgilenmişti. Ancak Avrupa Birliği komisyonunun, rekabeti azaltacağı gerekçesiyle Lufthansa’nın planını reddetmesi üzerine şirket, iflas başvurusunda bulunarak 14 Aralık 2017 tarihinde uçuşlarını durdurmuştu.
Bunun üzerine, aralarında British Airways’in de bulunduğu bir çok havayolunu bünyesinde barındıran IAG, 2017 yılının sonlarına doğru, Niki’yi satın almak için ilgili kurumlarla anlaşmış ve bu işlem için 20 milyon Euro ödemeyi göze almıştı.
Grup bunun yanı sıra, Niki’nin operasyonunu yeniden işler hale getirmek için 16,5 milyon Euro’ya kadar nakit para sağlamayı da taahhüt etmişti.
Özellikle İspanya, Portekiz ve Kuzey Afrika’daki tatil destinasyonlarını hedefleyen Niki’nin filosunda bulunan Airbus A321 tipi 15 adet uçağın, IAG çatısı altında faaliyet gösteren bir diğer düşük maliyetli taşıyıcı Vueling’in mevcut yapısına entegre edileceği belirtiliyordu.
740 Niki çalışanı ve şirketin Viyana, Münih ve Palma de Mallorca’daki slotları da IAG’ye geçecekti.
Fakat söz konusu iflas davasına bakan mahkemeler, Niki’nin akıbetiyle ilgili sürecin Almanya’da değil de Avusturya’da devam etmesi gerektiğine hükmedince, işin rengi değişmişti.
IAG’nin yanı sıra Ryanair ve Niki Lauda, Niki için teklifte bulunmuştu.
Neticede, müflis şirketin alacaklılarıyla uzun süren görüşmelerin ardından Niki Lauda, daha önce IAG’ye satış yapılması yönünde verilen kararı çevirmeyi başarmıştı.
22 Ocak 2018 tarihinde teklifleri değerlendirmek üzere bir araya gelen alacaklılar, gece yarısından sonraya sarkan görüşmelerin ardından, Laudamotion GmbH (Niki Lauda’nın şirketi) adlı şirketin en iyi teklifi verdiğini duyurmuştu.
Kararı sevinçle karşıladığını belirten Niki Lauda, Mart ayının sonundan itibaren 15 uçaklık bir filoyla faaliyete geçeceklerini ve özellikle Türkiye, Yunanistan ve İspanya gibi tatil noktalarına odaklanacaklarını açıklamıştı.
Lauda, daha önce Air Berlin tarafından ifa edilen bilet satış, ekip planlama ve pazarlama gibi konularda, tatil pazarının önemli oyuncusu Thomas Cook ile işbirliği yapacaklarını da sözlerine eklemişti.
Laudamotion, Ryanair’in Oluyor
Son bir kaç ay içerisinde tüm bunlar yaşanmamış gibi, Laudamotion adı altında sektöre yeniden dönen Niki’nin bu defa da Ryanair’e satışı gündeme geldi.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi Ryanair daha önce Niki’yi satın almak üzere daha önce teklif vermiş ve bu konuda Niki Lauda ile rekabet etmişti.
Niki’yi satın almak için mücadele eden iki taraf bu kez, Laudamotion’ın %25 oranında hissesinin Ryanair’e satışı konusunda el sıkıştı.
Ryanair, Laudamotion’daki hissesini en kısa zamanda %75’e yükseltmeyi planlıyor.
Söz konusu satış işlemi Avrupa Birliği’nin onayına tâbi.
Ryanair’in bu iş için 50 milyon Euro ödeyeceği ve yıl içerisinde de havayoluna bir 50 milyon Euro daha yatırım yapacağı belirtiliyor.
Laudamotion’ın filosundaki 15 uçağa ilave olarak Ryanair, wet-lease yöntemiyle 6 adet uçağını (Boeing 737) bu şirkete aktaracak ve üç sene sonunda filo büyüklüğü 30 uçağa ulaşacak.
Bununla birlikte, yeni şirketin filosu, Airbus tipi uçaklarla genişletilecek. Ryanair CEO’su Michael O’Leary’nin bu durumu, halen tamamı Boeing 737 tipi uçaklardan oluşan Ryanair filosu için yeni uçak siparişi verirken, bir pazarlık unsuru olarak kullanması bekleniyor.
Neticede Ryanair’in bu hamlesei Lufthansa’nın canını sıkacağa benziyor.
Zira son bir yıldır Frankfurt Havalimanı’nda hızla büyüyen Ryanair, Laudamotion’ı satın alarak bu kez Avusturya’da Lufthansa’nın karşısına çıkmış oluyor.
Laudamotion ilk olarak Mart ayında Almanya çıkışlı uçuşlara başlayacak. Bunu Nisan ayında İsviçre ve Mayıs’ta Avusturya çıkışlı uçuşlar takip edecek.
Öte yandan, işin daha da ilgi çekici yanı, Niki Lauda halen filoda bulunan uçakların bir bölümünün wet-lease yöntemiyle bir Lufthansa iştirâki olan Eurowings’e kiralanması konusundaki görüşmelerin devam ettiğini açıkladı.
Yani 15 uçaklık küçük bir şirket gibi görünse de Laudamotion, özellikle Viyana, Münih ve Palma de Mallorca havalimanlarında sahip olduğu slotlar sebebiyle oldukça stratejik bir konuma sahip.