Biz Türkiye’de “Sarı Taksi” – Uber kavgasını konuşurken, yeni nesil iş uygulamalarının etkileri dünyanın dört bir yanında etraflı bir biçimde değerlendirilmeye devam ediliyor.
Yolcu sayısı bakımından dünyanın bir numaralı havalianı olan Atlanta Havalimanı, halen süren yenileme projesindeki otopark planlamasını masaya yatırdı.
Gelecek 20 seneye ilişkin projeksiyonlar çerçevesinde geliştirilen projeye göre, Atlanta Havalimanı’nın eskimiş durumdaki dört katlı iki otoparkı yıkılarak, bunların yerine yine iki tane ancak sekizer katlı otopark inşa edilecekti.
Bu plan daha sonra, yeni otoparkların bir tanesi sekiz, diğeri ise dört katlı olacak şekilde güncellenmişti.
Ancak Atlanta Havalimanı yönetiminden geçtiğimiz hafta yapılan bir açıklamada, otopark planlamasının yeniden ele alındığı ve sekiz katlı olarak düşünülen otopark binasının da dört kata indirilmesinin söz konusu olduğu belirtildi.
İşin en ilgi çekici yanı, havalimanı işletmesinin planları gözden geçirme kararının altında yatan en önemli sebep olarak, giderek yaygınlaşan Uber ve Lyft platformlarını kullanan yolcu sayısındaki artış gösterildi.
Her geçen gün, havalimanına kendi otomobiliyle gelen yolcu sayısının oranında düşüşler gözlemlendiği ve uzun vadede, yenileme projesi ilk hazırlanırken tahmin edildiği kadar büyük otoparklara ihtiyaç olmayacağına dikkat çekiliyor.
Atlanta Havalimanı’nın günümüzde 29.000 araçlık otopark kapasitesi bulunuyor. Bunun 13.000 tanesi yukarıda değindiğimiz dörder katlı otopark binalarında, geri kalanı ise açık alanlarda yer alıyor.
Sekiz katlık yeni projede ise kuzey terminalinin yanında 15.000 ve güney terminalinin yanında 17.000 olmak üzere toplam 32.000 araçlık bloklar inşa edilmesi planlanıyordu.
Otopark Gelirleri Havalimanları İçin Çok Önemli
“Havacılık dışı” gelirlerin, havalimanı işletmecilerinin toplam gelirleri içerisindeki payı her geçen gün artıyor.
Havacılık dışı gelir kalemlerinin kendi içerisindeki dağılımı ise bölgeden bölgeye değişiyor.
Mesela ABD’deki havalimanları için otopark gelirleri ilk sırada yer alırken, perakende satışlardan ve yiyecek-içecek alanlarından elde edilen gelirler Avrupa’daki havalimanlarında daha fazla öne çıkıyor.
Atlanta Havalimanı’nın 2016 yılında sadece otoparklardan elde ettiği gelir, 132 milyon USD mertebesine ulaşmış durumda.
2017 yılı içerisinde fiyatlara yapılan zamdan sonra bu tutarın 150 milyon USD’yi aşacağı tahmin ediliyor.
Bununla birlikte Atlanta Havalimanı yöneticileri, geleceğe dönük planlamalarında sadece böylesine önemli bir gelir kalemini öne çıkarmak yerine, Uber ve Lyft gibi platformları, yani bir başka deyişle yolcu tercihlerini de hesaba katıyor.
ATLNext Projesi
Atlanta Havalimanı yenileme projesi, 2016 yılının Mart ayında “ATL – State of the Airport” etkinliği sırasında kamuoyuna tanıtılmıştı.
Yeni yatırım planı, iç hatlar terminalinde yapılacak kapsamlı bir iyileştirmenin yanı sıra yeni biniş kapıları, yeni otoparklar, yeni bir terminal, 400 odalı bir otel, kargo sahasının büyütülmesi ve havalimanına altıncı bir pistin daha inşa edilmesi gibi oldukça geniş bir çerçeveye sahip.
Önümüzdeki 20 yıla ilişkin olarak hazırlanan ve ATLNext adı verilen proje çerçevesinde çalışmalar 2016 yılında başlayarak, 2017 yılı içerisinde hızlanmıştı.
Bu devasa proje için sadece 2017 yılı içerisinde, 1 milyar USD harcama yapılması planlanıyordu.
ATLNext projesinin toplam maliyetinin ise 6 milyar USD’yi bulması bekleniyor.