Bünyesinde British Airways ve Iberia gibi havayollarını barındıran International Airlines Group (IAG), özellikle uzun menzilde başarılı işlere imza atan düşük maliyetli taşıyıcı Norwegian’dan %4,6 oranında hisse satın aldı.
IAG’den yapılan açıklamada, Norwegian’ın cazip bir yatırım olarak görüldüğü ve söz konusu hisse alımının, Norwegian yönetimi ile şirketin tamamının satın alınmasına yönelik görüşmeleri başlatmak için bir ilk adım niteliğinde olduğu belirtildi.
IAG açıklamasında ayrıca, şu ana kadar taraflar arasında bu yönde bir görüşmenin yapılmadığını ve bu yönde henüz kesin bir kararın da bulunmadığını vurguladı.
Öte yandan Norwegian yönetimi, IAG’nin kendi hisselerini satın aldığından haberleri olmadığını duyurdu. Açıklamada ayrıca, IAG tarafından dile getirilen bu niyetin, uygulanan iş modelinin potansiyelini ve sürdürülebilirliğini gösterdiğine dikkat çekildi.
Haberin duyulmasının ardından Norwegian hisseleri hızlı bir biçimde değer kazandı.
Yazımızın hazırlandığı anda hisseler yaklaşık %40 oranında artış kaydetmişti. Yaklaşık 250 Norveç Kronu’na çıkan hisseler, Norwegian’ın piyasa değerinin 1.2 milyar USD mertebesine ulaştığı anlamına geliyor.
IAG, Norwegian’ı Satın Alırsa Ne Olur?
IAG çatısı altında halihazırda British Airways, Iberia, Vueling, Aer Lingus ve LEVEL markaları yer alıyor.
Farklı pazarlarda farklı iş modellerini uygulayan bu havayolları, büyük oranda birbirlerini tamamlayıcı bir biçimde faaliyet gösteriyor.
Iberia’nın uçaklarıyla Barcelona merkezli olarak faaliyet gösteren LEVEL markası, özellikle uzun menzil pazarındaki “tatilci” yolcu segmentini hedefliyor.
Londra – Buenos Aires, Londra – Singapur gibi hatlar, Norwegian’ın uçuş ağına son katılan dikkat çekici pazarlar.
Bununla birlikte, LEVEL’ın kısa vadede Norwegian’ın halihazırda sahip olduğu uçuş ağına erişmesi mümkün görünmüyor.
Özellikle Avrupa ile Amerika arasındaki Atlantik pazarında son derece hareketli olan Norwegian’ın IAG bünyesine katılması, grubun pazar payını ve eriştiği nokta sayısını bir anda artırabilir.
Öte yandan, IAG’nin bu hamlesi, özellikle 2020’li yıllarda kendisine son derece ciddi bir rakip olması ihtimali bulunan küçük bir şirketi yutması anlamına da geliyor.
Zira günümüzde hizmet verdiği 30 milyondan fazla yolcuyla Ryanair ve easyJet’in ardından Avrupa’nın en büyük üçüncü düşük maliyetli taşıyıcısı konumundaki Norwegian, son dönemde içerisinden geçtiği mâlî sıkıntıları aşması halinde, sonraki yıllarda çok daha güçlü bir biçimde yoluna devam edebilecek potansiyele sahip görünüyor.
O’Leary: Norwegian Bu Kışı Çıkaramaz
Ryanair CEO’su Michael O’Leary, 2017 yılının Eylül ayında yaptığı bir yorumda, Norwegian’ın mâlî kriz içerisinde olduğunu ve bu kışı çıkaramayacağını öne sürmüştü.
O’Leary Norwegian için 4-5 aylık bir ömür biçmişti.
2016 yılında vergi öncesi 194 milyon USD kâr eden şirket, 2017 yılında 137 milyon USD zarar açıklamıştı.
Bununla birlikte Norwegian günümüz itibarıyla uçuşlarına devam ediyor. Ve umarız daha uzun yıllar, başarılı bir biçimde faaliyetlerine devam eder.
Zira havayolu sektörünün Norwegian gibi farklı iş modelleri deneyen girişimlere ihtiyacı bulunuyor.