Emirates, Etihad ve Qatar Airways’in içerisinden geçtikleri zorlu süreç, Airbus ve Boeing gibi uçak üreticilerini temkinli davranmaya zorluyor.
Etihad’da son iki yıldır yaşanan sıkıntılar, Qatar Airways’in 2017 yılının Haziran ayında Katar’a başlatılan ambargo sebebiyle maruz kaldığı durum ve Emirates’in talep yetersizliğini sebep göstererek çok sayıda uçağını yere çekmesi, bölge havacılığının geleceği hakkındaki kuşkuları artırdı.
Özellikle 2005-2015 döneminde son derece hızlı bir biçimde büyüyen bu üç şirket, art arda verdikleri yüzlerce uçaklık siparişlerle sürekli gündemdeydiler.
Basına yansıyan haberlere göre, söz konusu üçlü arasında filo planını masaya yatıran ilk şirket Etihad oldu.
Etihad, mevcut siparişlerindeki uçak modellerini değiştirme, teslimatları erteleme ve bazılarını tamamen iptal etme gibi üç farklı seçeneği değerlendiriyor.
Şirketin önümüzdeki günlerde, bu üç seçeneğin bileşiminden oluşan bir planla uçak üreticilerinin karşısına çıkacağı belirtiliyor.
Etihad çok sayıda uçak siparişi verirken, hem kendi büyüme planlarına hem de grup bünyesindeki diğer havayollarının filolarında yaşanması muhtemel gelişimi hesaba katmıştı.
Ancak grup içerisindeki Alitalia ve Air Berlin gibi iki büyük şirketin iflas etmesi, Darwin Airlines’taki hisselerin satılması ve Air Seychelles ve Air Serbia’nın büyüme planlarının askıya alınması, Etihad’ı bir anda gereğinden fazla uçak siparişiyle karşı karşıya bıraktı.
A380’ler Dubai’ye Fazla Gelebilir
Körfez’in belki de en önemli oyuncusu Emirates de yeni uçak siparişlerinde hassas davranıyor.
Şirketin CEO’su Tim Clark bundan tam bir sene önce yaptığı bir açıklamada, Dubai Havalimanı’nın en fazla 115 adet A380’e hizmet verebilecek kapasitede olduğunu belirterek, filoda halihazırda 95 adet A380 bulunduğunu ve mevcut filo planlamasına göre 2019 yılının ortasında, 115 sayısına ulaşacaklarını vurgulamıştı.
Mayıs 2018 itibarıyla Emirates’in filosundaki A380 sayısı 100’ü geçti bile.
Emirates her ne kadar bu yılın başında 36 adet A380 siparişi konusunda mutabakat zaptı imzalamış olsa da, yukarıda da değindiğimiz üzere, filosunun hatırı sayılır bir bölümünü yere indiriyor oluşu, geleceğe dönük filo planlarına ilişkin soru işaretlerinin artmasına yol açtı.
Qatar Airways Uçaklarını Kiralıyor
Bon bir yıldır siyasî gelişmelerin olumsuz etkilerini yoğun bir biçimde yaşayan ve en fazla uçuş yaptığı bazı hatları kapatmak zorunda kalan Qatar Airways, filosunda aniden yaşanan uçak fazlalığını, kiralama yoluyla aşmaya çalışıyor.
Qatar Airways, 2017 yılının yaz aylarında British Airways’te yapılan grev sırasında, Airbus A320 tipi sekiz adet uçağını wet-lease yöntemiyle bu şirkete kiralamıştı.
Geçtiğimiz Nisan ayında Boeing 787 Dreamliner tipi uçaklarda kullanılan Rolls Royce Trent 1000 tipi motorlarda yaşanan sorun, Qatar Airways ile British Airways’i yeniden bir araya getirdi.
British Airways filosundaki Boeing 787’lerin motor bakımları sırasında yaşanacak uçak ihtiyacının, Qatar Airways tarafından sağlanması gündeme geldi.
Körfez’deki Uçak Siparişleri
Emirates’in, 59’u Airbus ve 162’si Boeing’den olmak üzere toplam 221 yeni uçak siparişi bulunuyor.
Bu sayı Etihad’da 166 (88 Airbus + 78 Boeing) ve Qatar Airways’te 213 (113 Airbus + 100 Boeing) uçak mertebesinde bulunuyor.
Yani Körfez’deki üç lider havayolunun toplam yeni uçak siparişi 400 adede ulaşıyor.
Neticede, son on yıldır Airbus ve Boeing’in en iyi müşteri haline gelmiş olan Emirates, Etihad ve Qatar Airways’in uçak siparişlerinde yapmaları muhtemel güncellemeler, söz konusu uçak üreticilerinin üretim planlarını değiştirmelerine yol açabilir.
Comments
One response to “Körfez’deki Durum, Airbus ve Boeing’i Temkinli Davranmaya İtiyor”