2020’li yılların ortalarına gelindiğinde, mevcut Dubai Havalimanı’nın yerini alacak olan El Maktum Havalimanı’ndaki (IATA: DWC, ICAO: OMDW) çalışmalar devam ediyor.
Kent merkezinin 37 km kadar güney batısında kalan El Maktum Havalimanı, Dubai South (Dubai World Central) adlı devasa projenin kalbi niteliğini taşıyor.
Dubai South projesi kapsamında, havalimanının çevresinde lojistik, havacılık, ticaret, fuarcılık ve yerleşim yerlerinden oluşan son derece büyük bir havalimanı kenti kurulacak.
Havalimanı aynı zamanda, Cebel Ali Limanı ve Cebel Ali Serbest Bölgesi ile de entegre bir yapıya sahip olacak. Bu sayede deniz – hava kargo arasında son derece hızlı ve verimli bir bağlantı sistemi kurulacak.
Aslında bu muazzam projenin 2017 yılında bitirilmesi hedefleniyordu. Ancak 2008-2009 küresel mâlî krizinin ardından bitiş tarihi 2027’ye ötelendi.
Bununla birlikte, El Maktum Havalimanı, 27 Haziran 2010 tarihinde yapılan bir kargo seferiyle hizmete girmişti.
Emirates’in kargo uçaklarıyla yaptıkları dahil olmak üzere, Dubai varışlı kargo uçuşları uzunca bir süreden beridir sadece El Maktum Havalimanı’nda icra ediliyor. Günümüzde 30’dan fazla hava kargo şirketi buraya operasyon yapıyor.
27 Ekim 2013 tarihinde Wizz Air’in gerçekleştirdiği Budapeşte – Dubai uçuşu ile El Maktum Havalimanı’nda bu kez yolcu seferleri başlamıştı.
Zamanla buraya sefer yapan havayolu şirketlerinin sayısı artmış olmakla birlikte, bunların genelde düşük maliyetli taşıyıcılar ve charter firmalarından oluştuğu görülüyor.
El Maktum Havalimanı’nda şu an için operasyon, kurulan geçici bir terminal binası üzerinden gerçekleştiriliyor. Yer hizmetleri dnata, ikram üretimi Emirates Flight Catering ve perakende işleri Dubai Duty Free firmaları tarafından gerçekleştiriliyor.
El Maktum Havalimanı Projesi Nasıl İlerliyor?
El Maktum Havalimanı’nın bir hayli sıra dışı bir projesi var.
Günümüzde sadece bir pisti ve 7 milyon yolcu ve 250.000 ton kargo kapasitesine sahip olan meydan, tamamlandığında bambaşka bir görünüme sahip olacak.
Gelecek 10 yılın sonlarına doğru tamamlanması öngörülen proje sonucunda havalimanıda beş pist bulunacak ve yıllık yolcu kapasitesi 260 milyon, kargo kapasitesi ise 12 milyon ton olacak.
İlk fazın sonunda 130 milyon yolcu kapasitesine ulaşılması hedefleniyor. Yine ilk fazda, “contact gate” olarak adlandırılan yolcu biniş kapılarına aynı anda yanaşabilecek geniş gövdeli uçak sayısı ise tam 200.
Çevre konusunda oldukça hassas davranılan havalimanının su sarfiyatı normallere göre %70 oranında azaltılacak. Kullanılan enerjinin %30 oranındaki bölümü, güneş panellerinden elde edilecek.
Havalimanından hiç çöp çıkartılmayak ve bunların tamamı işlenerek enerji haline dönüştürülüp kullanılacak.
El Maktum Havalimanı, dünyanın ilk “karbon nötr” havalimanı olacak.
Terminal ve Uydular
Bu dev havalimanı, sıra dışı tasarımıyla da dikkat çekiyor.
Alanın iki tarafında birer terminal bulunacak. (T1 ve T2)
Yolcular bu terminallerden giriş yaparak, check-in ve bagaj teslim işlemlerini gerçekleştirecek.
Güvenlik ve pasaport kontrolünün ardından bir kat aşağıya inecek yolcular, tam otomatik bir raylı sistem ile (automated people mover) yer altından, alanın ortasında yer alan uydu terminallere geçecek.
Yiyecek-içecek, duty-free, özel yolcu salonları gibi hizmet unsurları, işte bu uydularda yer alacak.
Esnek ve modüler bir tasarım sahip uydu terminallerinin inşaatı çok kolay ve nispeten düşük maliyetli olacak. Uyduların işletme maliyetlerinin de düşük olacağı belirtiliyor.
Proje tamamlandığında, her biri yaklaşık 20 milyon yolcu kapasitesine sahip olan uydulardan toplam 12 adet bulunacak. Ve böylece El Maktum Havalimanı’nın yolcu kapasitesi en az 240 milyon olacak. (Yukarıda da belirttiğimiz üzere, yolcu kapasitesinin 260 milyon olacağı söyleniyor)
Havalimanına varan yolcular, uçaktan indikten sonra en yakın raylı sistem istasyonuna ulaşmak için 400 metreden daha az bir mesafe yürüyecek.
Ulaşım
Dubai El Maktum Havalimanı’nda ulaşıma dair her türlü ayrıntı düşünülmüş.
Karayolu bağlantısının yanı sıra, Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki kentleri birbirlerine bağlayan tren hattı (Etihad Rail), Dubai’den gelen metro (Dubai Metro), yolcu treni hattı (Commuter Line) ve bir ekspres tren hattı (Express Line), yeni havalimanına ulaşımı kolay ve konforlu hale dönüştürüyor.
Bunlara ilave olarak, havalimanının kendi arazisi içerisinde işleyecek olan bir metro hattı (DWC Internal Metro) mevcut.
Ekspres trenle gelen yolcular arzu ederlerse, check-in işlemini tren istasyonlarında da yapabilecek.
Emirates Ne Zaman Taşınacak?
Tabii böyle büyük ve yeni bir havalimanı inşa edilince akla gelen ilk sorulardan bir tanesi, Dubai’nin ev sahibi havayolu Emirates’in buraya ne zaman taşınacağı.
Gerek Emirates yetkililerinden aldığımız bilgilere ve gerekse şirketin CEO’su Tim Clark’ın açıklamalarına göre, Emirates’in El Maktum Havalimanı’na en iyi ihtimalle 2026-2027 yıllarına doğru taşınabileceğini anlıyoruz.
Dubai South ve onun kalbi niteliğindeki El Maktum Havalimanı, gerçekten son derece iddialı bir proje.
Bakalım Birleşik Arap Emirlikleri, bu devasa projeyi tam manasıyla hayata geçirmeyi başarabilecek mi?
Bu sorunun cevabını öğrenebilmek için 2020’li yılları beklememiz gerekecek.
Comments
One response to “Dubai El Maktum Havalimanı (DWC)”