Türk Hava Yolları (THY) ile American Express Global Business Travel (Amex GBT), kurumsal seyahat alanında önemli bir işbirliğine imza attı.
Böylece halihazırda THY ile Amex GBT arasında Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya/Pasifik bölgelerinde “bölgesel düzeyde” bulunan iş birliği, küresel seviyeye taşınmış oldu.
Bu anlaşma ileTHY, Amex GBT’nin en üst seviyede destek vereceği havayollarından biri olmakla birlikte ayrıca, kapsamı genişletilen anlaşma çerçevesinde “Güney Amerika” bölgesi de Amex GBT ile ortak hizmet alanına dâhil edildi.
Bölgeselden globale genişletilen iş birliği ile ortak stratejinin global seviyede belirlenmesi ve yönetimler arasında tüm seviyelerde iş birliklerinin artırılması hedefleniyor.
“Marine & Offshore”, “TLS (Travel and Lifestyle Services)” ve “Meeting & Events” gibi segmentlerde de ürün geliştirme ve satış konusunda iş birliğinin artırılması bir diğer hedef olarak ön plana çıkıyor.
Amex GBT organizasyonu içerisinde THY’nin marka bilinirlik ve algısının yükseltilmesi ve keza Amex GBT’nin düzenlediği tüm global etkinliklerde öncelikli ve üst seviyede katılım sağlanması, Amex GBT’nin iletişim kanallarında THY görünürlüğünün artırılması, ortak veri analiz çalışmaları ile yeni kurumsal müşteri kazanımı sağlanması ve satış artırma çalışmalarının yapılması da bu yeni iş birliği ile geliştirilmesi hedeflenen diğer konu başlıkları.
Seyahat Yönetim Şirketi Nedir?
Türkçe’de “Seyahat Yönetim Şirketi” (Travel Management Company) olarak tâbiri edebileceğimiz şirketler, en basit anlatımla, havayolları ile büyük şirketler arasında konumlanmış olan acenteler şeklinde tanımlanabilir.
Bununla birlikte bu şirketlerin, sahip oldukları büyüklük ve müşterilerine sunmuş oldukları hizmet seviyesi açılarından çok daha farklı bir biçimde değerlendirilmeleri gerekiyor.
Seyahat yönetimi şirketleri temel olarak, hizmet verdikleri müşteri tabanı ile seyahat hizmetini sunan asıl aktörlere (mesela bir havayolu şirketi) aracılık etmekteler.
Bir havayolu şirketi, bir seyahat yönetim şirketi ile anlaşma yoluna gittiğinde, daha önce hiç ulaşamadığı veya kolay kolay ulaşamayacağı yeni bir müşteri tabanı ile dolaylı bir biçimde temasa geçerek, kârlılık oranı yüksek olan iş seyahati (business travel) segmentinden aldığı payı artırma şansına sahip hale geliyor.
Seyahat harcamaları, Mercedes-Benz, HP, Siemens, Coca-Cola gibi dünyanın dört bir yanında onbinlerce çalışanı olan çok uluslu şirketlerin ve devletlerin dış ilişkilerinde aktif rol oynayan bakanlık ve diğer kurumların gider kalemlerinden önemli bir tanesi durumunda.
Bu gibi şirketlerin seyahat planlamalarında, yukarıda anlattığımız seyahat yönetimi şirketlerinin oldukça önemli etkisi bulunuyor.
Carlson Wagonlit Travel, American Express Global Business Travel, HRG, BCD Travel gibileri, seyahat yönetim şirketi denildiğinde ilk akla gelenlerden bazıları.
Örnek vermek gerekirse; THY’nin küresel işbirliği yaptığı Amex GBT, dünyanın 140 farklı ülkesinde, 12.000 çalışanıyla 8.000 civarında müşteriye hizmet veriyor.