Singapur Changi Havalimanı’nda, terminal içerisinde olmasına karşın uçağa geç kalan yolcular, “yüz tanıma” sistemiyle bulunacak.
Teknolojiyi en iyi bir biçimde kullanan havalimanı işletmelerinden bir tanesi olan Changi, henüz deneme aşamasındaki proje ile, yolcuların terminal içerisindeki yerlerini tespit etmeyi hedefliyor.
Bu sayede, uçağa biniş (boarding) süresinin dolmasına az bir süre kalmasına rağmen biniş kapısına gelmeyen yolcular ikaz edilerek, seyahatlerinde herhangi bir problem yaşamamaları sağlanacak.
Söz konusu projenin hayata geçirilebilmesi için, havayolu şirketlerinin de onayı gerekiyor.
Tabii bu noktada akla hemen, özel hayatın mahremiyeti konusu geliyor.
Bu konuya ilişkin bir açıklama yapan Changi CIO’su Steve Lee, amaçlarının gerçekten var olan bir problemi çözmek olduğunu ve “Büyük Birader Seni İzliyor” gibi bir bakış açılarının kesinlikle bulunmadığını özellikle belirtiyor.
Lee ayrıca, söz konusu sistemin bir sene içerisinde kullanıma hazır hale geleceğini sözlerine ekledi.
Kesin bir bilgi verilmemekle birlikte, Changi’nin bu projede, Fransız Idemia firması ile çalışmakta olduğu iddia ediliyor.
Zira 31 Ekim 2017 tarihinde hizmete giren Changi Terminal 4 binasındaki biyometrik sistemler, Idemia firması tarafından sağlanmıştı.
Idemia, Terminal 4’te uygulamaya sokulan Fast and Seamless Travel (FAST) programı çervesinde kullanılan MorphoPass adlı yüz tanıma sistemini geliştirmişti.
Idemia’nın yanı sıra, Çinli Yitu firmasının da projeyle ilgilendiği belirtiliyor.
Yüz Tanıma Sistemi, Ticarî Noktalar İçin de Kullanılabilir
Böyle bir sistemin başarıyla hayata geçirilmesi durumunda, iş sadece uçağı kaçırıp kaçırmamanın ötesine geçeceğini tahmin ediyoruz.
Hangi yolcunun saat kaçta terminale gelip check-in yaptığı, bunun ardından terminal içerisinde hangi noktalara gittiği ve nerede, ne kadar zaman harcadığı, yine yüz tanıma sistemi sayesinde takip edilebilir.
Özellikle yiyecek-içecek alanları ve perakende satış dükkânlarında, yolcu hareketlerine göre ince ayar yapılabilir.
Bu çerçevedeki çalışmalar günümüzde, yolcuların sıcaklık haritası üzerinden ve çok daha anonim bir biçimde yapılmaya çalışılıyor.
Yüz tanıma teknolojisi ve check-in bilgisinin bir arada olduğu bir uygulama, ticarî açıdan çok daha başarılı olabilir.
Ama yukarıda da değindiğimiz üzere, kişisel mahremiyet konusu, insanları rahatsız edebilir.
FAST Konsepti
Singapur Changi Terminal 4’te, Fast and Seamless Travel (FAST) konsepti çerçevesinde yolcuların, terminalin önündeki kaldırımdan, uçağa biniş kapısına kadarki süreçte yer alan check-in, pasaport kontrolü, güvenlik kontrolü ve boarding aşamalarında herhangi bir personel yardımına veya müdahalesine ihtiyaç duymaksızın tüm işlemleri kendi kendilerine gerçekleştirebilmesi hedefleniyor.
1- Otomatik Check-in Kioskları (Automated Check-In Kiosks)
Yolcular rezervasyon kodunu girerek veya pasaportlarını taratarak koltuk seçimi, biniş kartı basımı, bagaj etiketi basımı gibi işlemleri gerçekleştirerek check-in yapabilecek.
2- Otomatik Bagaj Teslim (Automated Bag Drop)
Bu noktada yolcunun fotoğrafı çekilerek, pasaportundaki fotoğrafla eşleştirilecek. Eşleştirmenin başarılı olması halinde yolcu, bavulunu, otomatik bagaj teslim cihazına yerleştirecek ve gönderecek.
3- Otomatik Pasaport Kontrol (Automated Immigration Gate)
Otomatik pasaport kontrol cihazlarında biyometrik yüz tanıma ve parmak izi sistemleri bulunacak ve yolcunun pasaportundaki fotoğraf ile eşleştirme yapılacak.
Otomatik pasaport kontrol noktalarından yalnızca Singapur vatandaşları, Singapur’da oturma izni olan yabancılar ve Singapur’daki ilgili devlet kurumuna daha önceden başvuru yaparak bu uygulamaya kaydını yaptırmış olan 6 yaşından büyük yolcular faydalanabilecek.
4- Otomatik Biniş Kapısı (Automated Boarding Gate)
Uçağa biniş kapısında yolcular boarding pass’ını taratacak ve fotoğrafını çektirecek. Burada çekilen fotoğraf ile yolcunun daha önce otomatik pasaport kontrol noktasında çektirdiği fotoğraf karşılaştırılacak. Fotoğrafların eşleşmesi halinde kapı açılacak ve yolcunun uçağa geçmesine izin verilecek.