Bilindiği üzere ABD ve hatta Kanada’daki bir çok kent yönetimi, Amazon’un ikinci merkez (HQ2) olarak kendilerini seçmesi için yoğun çaba sarf ediyor.
Aralarında Chicago, Dallas, New York, Boston, Washington DC, Los Angeles, Toronto gibi adayların bulunduğu finale kalan 20 kent, Amazon’un yeni genel yönetim merkezi için yarışıyor.
Zira işin ucunda 50.000 adet yüksek maaşlı istihdam imkânı ve 5 milyar USD tutarında yatırım bulunuyor.
Amazon, sunulan teklifleri, beş temel kriter çerçevesinde değerlendiriyor:
1- İş ortamı
2- İnsan kaynağı kalitesi
3- Maliyet
4- Hayat kalitesi
5- Ulaşım
Dolayısıyla, Amazon’un ikinci merkezi olacak kentin havayolu bağlantısı büyük önem taşıyor.
Zaten Amazon tarafından hazırlanan ihale şartnamesinde, şirket merkezinden uluslararası uçuşların yapıldığı bir havalimanına olan sürenin en fazla 45 dakika olması şartı koyulmuş.
Amazon’un İkinci Merkezi, Washington DC mi Olacak?
Önümüzdeki bir kaç ay içerisinde Amazon’un ikinci merkezi olarak nereyi seçtiğini açıklaması bekleniyor.
Amazon’un, Washington DC Ticaret Odası’na resmen üye olması, gözlerin yeniden bu bölgeye çevrilmesine yol açtı.
Her ne kadar planlama aşamasında öyle olmasa da, Washington Dulles Havalimanı zaman içerisinde tam manasıyla bir aerotropolis kimliğine bürünmüştü.
1962 yılında hizmete giren Dulles Havalimanı uzun bir zaman boyunca oldukça tenha kalmış ama özellikle 1980’li yıllardan itibaren Amerikan savunma sanayisine hizmet veren bir çok firmanın havalimanı yakınlarındaki Fairfax semtine yerleşmesi sonucunda, bölgenin çehresi inanılması güç bir şekilde değişmişti.
Dünya perakende devi Amazon’un, Seattle’daki genel yönetim merkezinin yanı sıra ikinci bir merkez için hangi şehri tercih edeceğine yönelik süreçte Washington DC bu yüzden öne çıkan şehirlerden bir tanesi durumunda.
Ayrıca Amazon’un 20 noktadan oluşan final listesine bakıldığında, Washington civarından üç farklı yerin olduğu görülüyor.
Montgomery County (Maryland), Northern Virginia ve Washington kentinin kendisi, final listesinde yer alıyor.
Yakın bir zaman önce Amazon Web Services adlı devasa bulut bilişim işinin yine Northern Virginia’ya yerleşmesi, Amazon’un ikinci merkez tercihi için bir gösterge olarak kabul ediliyor.
Zaten Washington DC tarafından Amazon’a teklif edilen boş arazi, Fairfax ve Loudoun semtlerinin sınır bölgesinde ve Dulles Havalimanı’nın hemen bitişiğinde yer alıyor.
Amazon’un aynı bölgede bir de 55.000 m² büyüklüğünde bir veri merkezi yerleşkesi kurma niyetinde olduğunu da hemen ekleyelim.
Amazon Etkisi
Bu tahminin doğru çıkması halinde, bölgede yeni bir değişim ve dönüşüm sürecinin başlamasına kesin gözüyle bakılıyor.
On yıllık süre içerisinde Washington DC’deki ortalama kira fiyatlarının aylık 138 USD artacağı tahmin ediliyor.
Benzer bir artışın, bölgede çalışanların maaşlarında da yaşanacağı kaydediliyor.
Ayrıca bu bölgeye adeta akacak olan yeni çalışanlar için bir çok yeni bina ve yolun inşa edilmesi gerekecek.
Çevredeki küçük teknoloji şirketlerinin ise olumlu ve olumsuz olmak üzere iki farklı şekilde etkilenebileceği belirtiliyor.
Bazı şirketler kendi çalışanlarını Amazon’a kaybederken, bazı şirketler ise Amazon ekosistemi için daha fazla iş yapar hale gelebilir.
Yine şehir yönetiminin Amazon’a özellikle vergi avantajı sağlamak için muazzam büyüklükte kaynak ayıracağı ve buna karşılık olarak, küçük şirketlerin ikinci plana atılacağı endişesi de mevcut.
Washington DC’nin son derece yetersiz kalan toplu taşıma sistemin, Amazon’un gelişiyle birlikte tamamen çökebileceği de öne sürülüyor.
Konuya iyimser yaklaşanlar, bir musibet bin nasihatten iyidir diyerek, bu vesileyle Washington DC’nin metro sisteminin yenilenebileceğine inanıyor.
Son olarak bu noktada tekrar ülkemize dönmek ve sözü, 29 Ekim 2018 tarihinde açılacak olan İstanbul Yeni Havalimanı’na getirmek istiyoruz.
Yetkilileri, yeni havalimanı ve çevresini hızlı bir biçimde bir aerotropolis olarak yeniden değerlendirmeye ve bu tarihi fırsat kaçmadan harekete geçmeye davet ediyoruz.