Türk Hava Yolları (THY) ile Arnavutluk devleti arasındaki ortaklık sonucunda kurulan Air Albania, faaliyetlerine resmen başladı.
Bu vesileyle Rahibe Teresa Havalimanı’nda düzenlenen törene Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Türkiye’nin Tiran Büyükelçisi Murat Ahmet Yörük, Arnavutluk hükümetinden bakanlar, THY yetkilileri ve çok sayıda davetli katıldı.
Başbakan Rama, törende yaptığı konuşmada, “Air Albania’nın, THY gibi tartışmasız bir küresel aktör olan bir ortağın garantisine sahip, stratejik ve uzun vadeli bir kurum olacağını” söyledi.
Hatırlanacağı üzere THY bu ortaklığı geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada şu şekilde duyurmuştu.
“Ortaklığımız yönetim kurulunca, yolcu ve kargo taşımacılığı alanlarında faaliyet göstermek üzere ortaklığımızın yüzde 49, MDN Investment SHPK firmasının yüzde 41 ve Arnavutluk hükümetini temsilen Arnavutluk hava sahası ve trafiğini yöneten Albcontrol firmasının yüzde 10 oranında hisseye sahip olacağı, Arnavutluk Cumhuriyeti merkezli, toplam sermayesi 30 milyon Amerikan dolarına tekabül edecek tutara kadar bir ortak girişim şirketi kurulmasına karar verilmiştir.”
Söz konusu ortaklık çerçevesinde, THY filosundaki Airbus A319 tipi bir uçak (TC-JLR) geçtiğimiz günlerde, Air Albania’ya kiralanmıştı.
Air Albania, A319 ile ilk olarak Tiran – İstanbul seferlerine başlayacak.
Şirket daha sonra, filosundaki uçak sayısını artırarak Priştine, Üsküp, Zagreb, Podgorica, Saraybosna gibi Balkan kentlerine ve Avrupa’nın diğer bazı noktalarına uçmayı hedefliyor.
Bilindiği üzere, Arnavutluk’un bayrak taşıyıcı havayolu olan Albanian Airlines 2011 yılında; özel havayolu şirketi Belle Air ise 2013’te iflas etmişti.
Halen Arnavutluk merkezli bir havayolu şirketi bulunmuyor. Ülkenin havayolu bağlantısı, yabancı havayolları tarafından sağlanıyor.
THY’nin şu anda İstanbul – Tiran arasında günde iki sefer icra ediyor.
Air Albania’nın tarifeli seferlere başlamasıyla birlikte, bu hattın söz konusu şirkete devredileceği iddia ediliyor.
THY bundan 10 sene kadar önce, Bosna-Hersek Cumhuriyeti’nin millî taşıyıcısı BH Airlines’a ortak olmuş ancak işler arzu edildiği gibi gitmeyince, bu ortaklık yürümemişti.
Umarız Air Albania’da durum daha farklı olur ve bölgesel havayolu işletmeciliği açısından Bosna’ya kıyasla daha fazla potansiyele sahip Tiran’da başarıya ulaşılır.