Bugüne kadar bir çok farklı hava aracı ile uçtum. Bazı uçaklar imalattan bile kalktı. ‘Demo’ uçuşlarının sonuncusu ise artık Airbus bünyesine katılan Kanadalı Bombardier’in imalatı CSeries, yeni adıyla A220 oldu.
THY yöneticileri bir taraftan A220 ile Embraer E2’nin 190 serisini yakından inceliyor. Amaç, düşük operasyon maliyetlerine sahip bu uçaklar ile yolcu sayısının az olduğu hatları büyütmek.
Veya gün içinde daha az yolcunun tercih ettiği saatlerde para kazanacak uçuşlar yapabilmek.
THY, AnadoluJet veya ana markanın altında yeni bir filo için çalışmalar yapıyor.
Bu arada nasıl Airbus CSeries’i aldıysa, Boeing de Embraer’in ticari uçak bölümünü satın almak için hamle yapmış durumda.
Uçuşun Hikâyesi
Uçuş için İstanbul Atatürk Havalimanı’na geliyorum. Ama burası özel uçaklar tarafından kullanılan Florya tarafındaki Genel Havacılık Terminali. TAV tarafından işletilen terminalin kapısında güvenlikten geçiyorum. Salonun iç hatlar bölümünde demo uçuşu için yolcular hazır.
Otobüs ile park pozisyonuna geçiyoruz. Uçağın ilk kullanıcılarından olan Air Baltic Havayolları’nın A220’si ile test uçuşuna çıkacağız. Yer ve güvenlik hizmetlerini Gözen Grubu veriyor. Özel eğitimli K9 köpeği ile arama yapılıyor.
Merdivenlerden çıkıp uçağın kapısına geliyorum. A220’nin burun tasarımı A350’yi andırıyor. Uçağın tasarımını Kanadalı Bombardier şirketi yapmıştı. Gövdede hafiflik için hem kompozit hem de özel metaller kullanıldı. Motor ise Pratt&Whitney imalatı PW1500 serisi.
Boarding kartımla kapıdan giriyorum. Gözen Havacılık Genel Müdürü İlker Aktalay’ın ardından ilerliyorum. Uçakta AtlasGlobal’in sahibi Murat Ersoy da var.
AtlasGlobal’in Siparişi
Bombardier döneminde Murat Ersoy, Dubai Air Show’da uçağı almak üzere iyi niyet anlaşması imzalamıştı. Ama sonrası gelmemişti.
Uçakta “Ne zaman alıyorsunuz?” sorusunu Ersoy, “Airbus’ın projeyi satın alması, bu uçağın ikinci el fiyatlarını artırır. Ekonomik, iyi bir uçak. Ben projeye güveniyorum. Neden olmasın?” diyerek cevaplıyor.
Ferah Kabin
Kabinde ilk göze çarpan, ışığa doymuş, ferah bir tasarım… Air Baltic güzel renkler seçmiş. Özel aydınlatma kabini daha makyajlı hale getiriyor. Bu da yolcuların ‘küçük uçak’ sendromunu yenmelerini sağlıyor.
Uçuş Başlıyor
Push-back aracı A220’yi iterken, pilotlar motor çalıştırmaya başlıyor. Uçuş emniyet videosu ise tepedeki küçük ekranlardan oynatılıyor. Kalkış için pist başına THY Teknik hangarlarının önünden taksi yaparak ilerliyoruz.
Kullanılmayan kulenin önünden geçip pist başında kalkış sıramızı alıyoruz.
Bir saat sürecek uçuş için gaz kolları ileri gidiyor ve A220 ok gibi ileri fırlıyor. 1400 metrelik pist geride kaldıktan sonra yerden kesiliyoruz.
Bulut tavanı alçak. Bir süre sonra bulutları aşıp mavi gökyüzüne ve güneşe merhaba diyoruz.
Levent Konukçu Dikkatle İzliyor
Uçağın kabininde dolaşırken Airbus Satış Sorumlusu Douglas Anderson, THY Yatırım Yönetimi Başkanı Levent Konukçu’ya, A220’yi anlatıyor.
Free Bird Genel Müdürü Selim Tükenmez ve AtlasGlobal Genel Müdürü Sermed Temizkan da uçakta.
Air Baltic ekibinin sunduğu ikram ile uçuşumuz sürerken kokpite uğruyorum. A220’de, Airbus standardı haline gelen ‘side stick’ bulunuyor.
Pilotlar verileri dört ana ekrandan takip ediyor. Telsiz frekansları ise oto pilot kontrol panelinde.
İki Modeli Var
A220’nin 100 ve 300 olmak üzere iki ayrı modeli var. 100 serisinin yolcu kapasitesi 108 ila 133 arasında. Uçtuğumuz 300 serisi ise İki sınıfta 130 veya tek sınıfta 160 koltuk kapasiteli.
Yeni nesil motorlar sayesinde A220’nin yakıt sarfiyatı yüzde 20 daha düşük.
Koltuk başına maliyetler ise yüzde 15 avantaj sağlıyor. Havayolları bu uçakları, kısa pistlere sahip, yolcu talebinin düşük olduğu hatlarda kullanıyor.
Yüzde 50 dolulukla ana maliyetler karşılanıyor. Hat büyüdükçe bölgesel uçaklar yerlerini daha büyük olanlar bırakıyor.
A220, havada 6 saat kalabiliyor. Air Baltic uçağı Riga Dubai hattında kullanıyor. 145 yolcu ve kargo ile A220 6 saatlik yola gidip geliyor.
Alçalıp İniyoruz
Atatürk Havalimanı’na iniş için deniz üzerinde alçalıyoruz. Uçak 67,5 ton maksimum kalkış ağırlığına sahip. Havada en çok 871 kilometre hıza çıkabiliyor.
A220-300’ün liste satış fiyatı ise 89,5 milyon USD.
İlk olarak hizmete 2016’da giren uçaktan bugüne kadar 47 adet imal edildi. Toplam sipariş ise 402 adet.
THY’nin Gözü Bölgesel Uçaklarda
THY de A220 ile yakından ilgileniyor.
Amaç, bölgesel uçuş ağı oluşturmak ve bu uçakların potansiyelinden yararlanmak.
A220 ile birlikte THY, Brezilyalı imalatçı Embraer’in E2 modelini de inceliyor.