Dünya perakende devi Amazon, hava kargo operasyonunu genişletmeye devam ediyor.
Şirket, Chicago Rockford Havalimanı’nda (RFD) bulunan tesislerini iki katına çıkarmaya hazırlanıyor.
11 milyon USD’ye mâl olması ve 2019 yılının Temmuz ayında hizmete girmesi beklenen ilave binalarla birlikte, Amazon’un Rockford Havalimanı’ndaki tesislerinin kullanım alanı, 11.000 m²’den 22.000 m²’ye yükselecek.
Öte yandan Amazon, 10 milyon USD’ye mâl olan ve geçtiğimiz günlerde tamamlanan diğer bir genişletme projesi sayesinde,bu küçük havalimanındaki Boeing 767 tipi kargo uçağı park pozisyonunu üçten sekize çıkardı.
Amazon Air adı altında faaliyetlerini yürüten söz konusu kargo operasyonu, ABD genelinde 20’den fazla havalimanına uçuş yapıyor.
Amazon Air, Rockford Havalimanı’ndan günde yedi uçuş gerçekleştiriyor.
Amazon’un yeni yatırımlarıyla birlikte, buradaki istihdam sayısı da artacak.
Halen 250-300 civarında kişinin çalıştığı tesise, 300 kadar yeni alım yapılacağı belirtiliyor.
Sadece 147.000 kişinin yaşadığı küçük bir kent olan Rockford için bu sayı oldukça önemli.
Amazon Air filosunda şu anda, 20 tanesi ATSG ve 20 tanesi Atlas Air tarafından işletilen, toplam 40 adet kargo uçağı bulunuyor.
Amazon Air Büyümeye Devam Ediyor
FedEx ve UPS gibi kargo devlerinin gelirlerini etkilemeye başlayan Amazon Air operasyonunun, önümüzdeki yıllarda daha da büyümesi bekleniyor.
Özellikle Kentucky eyaletindeki Cincinnati Havalimanı’ndaki yeni tesislerin hizmete girmesiyle birlikte, Amazon’un kargo operasyonunun daha da büyümesine kesin gözüyle bakılıyor.
Yukarıda belirttiğimiz projenin yanı sıra Amazon, Texas eyaletindeki Fort Worth Alliance Havalimanı’nda da bölgesel bir hava kargo hub’ı kurmayı planlıyor.
2019 yılında hizmete girmesi planlanan bu tesis sayesinde, gönderi maliyetlerinde yılda 1 ilâ 2 milyar USD arasında tasarruf elde edilebileceği belirtiliyor.
Hedefte UPS ve FedEx Var
Tabii Amazon’un tüm bu yatırımlarının hedefinde, UPS ve FedEx gibi iki lojistik devi bulunuyor.
Amazon halihazırda çok büyük oranda UPS ve FedEx ile çalışıyor ve yıllık gönderi maliyeti 11,5 milyar USD gibi muazzam seviyelere ulaşıyor.
Şirket, hem bu maliyeti azaltabilmek hem de tedarik zinciri üzerindeki kontrolünü artırmak amacıyla, 2016 yılının Mart ayında kendi hava kargo operasyonunu kurarak geliştirmeye başlamıştı.