Air France, çok yakın bir zaman önce uygulamaya başladığı “Joon” markasının kaldırılacağını duyurdu.
Air France’ın uzunca bir süre üzerinde çalıştığı ve 2017 yılı ortalarında duyurulan Joon markası kapsamındaki uçuşlar, aynı yılın Eylül ayında başlamıştı.
Şirketten yapılan açıklamada, yolcuların, pazarın, yatırımcıların ve hatta çalışanların yeni markayı anlamakta güçlük çektiği ve çok markalı yapının, Air France’ı zayıflattığı belirtildi.
Bu kararın ardından yaşanacak geçiş süreci tamamlanıncaya Joon markası şu an olduğu gibi faaliyetine devam edecek.
Böylece Air France, son 15 yılda defalarca olduğu üzere bir iddialı girişimden daha vazgeçmek zorunda kalmış oldu.
Joon markasının hedef kitlesi, 18-35 yaş aralığındaki, çalışan genç nesil olarak belirlenmişti.
Bu neslin en önde gelen özelliğinin internetle içli dışlı olması sebebiyle Joon, buna göre tasarlanmıştı.
Joon markasının kendisine has ürün ve hizmetler sunacağı ve bir “düşük maliyetli havayolu” şirketi olmadığı özellikle vurgulanmıştı.
Yeni havayolu şirketinin hem grup bünyesindeki ana şirketler Air France ve KLM, hem de düşük maliyetli taşıyıcı Transavia’dan tamamen farklı bir iş modeli ve hizmet seviyesi ile yolcuların karşısına çıkacağı belirtilmişti.
Air France, İstanbul’a Geri Dönecek mi?
Joon markasının giriş yaptığı pazarlardan bizi en fazla ilgilendireni, Paris – İstanbul hattıydı.
Air France, 2017 yılının Aralık ayında sürpriz bir kararla, Paris – İstanbul uçuşlarını yeni oluşturduğu “Joon” markası ile icra edeceğini duyurmuştu.
Bu kararın alınmasında, şirketin Paris – İstanbul hattının hedeflendiği kadar iyi performans gösterememesinin etkisi büyüktü.
Zaten bu yüzden, bir zamanlar günde üç kez icra edilen Paris – İstanbul seferleri teke düşmüştü.
Joon, Paris – İstanbul arasındaki ilk uçuşunu 25 Mart 2018 tarihinde gerçekleştirmişti.
Ancak uçuş için belirlenen saatler öylesine uç zaman dilimlerindeydi ki, Joon logolu uçağın İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gündüz gözüyle bir fotoğrafını çekmek dahi mümkün olmadı.
Paris’ten yerel saatle 23:00’te havalanan uçağın İstanbul’a iniş saati gece yarısından sonra 03:00’tü. Dönüş seferi ise 04:00’te kalkıyordu.
Air France’ın Türkiye ile olan ilişkisi çok eski tarihlere dayanıyor.
Farklı isimlerle de olsa 1922 yılından bu yana İstanbul’a sefer düzenleyen Air France bunun yanı sıra, 1926 yılından 1935 yılına dek, İstanbul Yeşilköy Havalimanı’nda kendisine ait bir takım tesislerin de işletmesini gerçekleştirmişti.
Air France, 2017 yılı başında ülkemizden Atlasglobal firması ile bir codeshare anlaşması imzalayarak, Paris – İstanbul hattında işbirliğine gitmişti.
Bakalım şimdi ne olacak?
Air France, daha mâkûl saatlerde ve daha fazla uçuşla İstanbul’a geri mi dönecek; yoksa Fransız bayrak taşıyıcısı İstanbul pazarından tamamen mi çıkacak?
Comments
One response to “Air France, İstanbul’a Geri Dönecek mi?”