Türkiye İstatistik Kurumu ulaştırma uzmanı Özgür Hemdil, yaptığı bir çalışmada, ülkemizdeki havalimanlarının kent merkezi ile olan ulaşım süresini ele aldı.
Söz konusu çalışmada, kent merkezi ile havalimanı arasındaki ulaşım süresi, otomobil ile yapılan seyahatler bazında hesaplandı.
Veriler, Google Maps üzerinden elde edildi.
2018 yılı Aralık ayının son haftasında derlenen bu veriler için Pazartesi günü akşam saatleri, Salı günü öğlen ve Cuma günü akşam saatleri olmak üzere üç farklı zaman dilimi incelendi.
Kent merkezi olarak, her şehrin vilayet binası seçildi. (İstisnalar: Gazipaşa için Alanya ilçe merkezi, Sabiha Gökçen Havalimanı için Kadıköy merkez ve Bodrum ve Dalaman havalimanları için hem Muğla merkez hem ilçe merkezi)
Bir ilk adım olarak kabul edilebilecek bu faydalı çalışma önümüzdeki dönemde, tüm zaman dilimlerini ve Yandex, Maps (ios) ve belediyelerin kendi trafik uygulamalarının verilerini de içerecek şekilde zenginleştirilebilir ve zaman zaman güncellenebilir.
Zira özellikle İstanbul Yeni Havalimanı’nın tam olarak faaliyete geçmesiyle birlikte, İstanbul kent içi karayolu trafiğinin akış yönünde dramatik değişimler olacağını tahmin ediyoruz.
Bulgular
Mesafe
Havalimanı – merkez mesafesi, ulaşım süresini doğrudan etkileyen bir kıyas ölçüsüdür. Türkiye’deki havalimanlarının %51’i merkeze 20 Km ve daha kısa mesafededir.
Ulaşım Süresi
Ele alınan üç farklı zaman dilimine göre belli başlı havalimanlarımızın kent merkezi ile olan ulaşım süreleri şu şekilde:
Tabii burada özellikle vurgulanması gereken şey, İstanbul’daki yeni havalimanının henüz tam olarak faaliyete geçmemiş olması. Yeni havalimanı tam olara açıldıktan sonra, ulaşım sürelerinde artış yaşanması kaçınılmaz görünüyor.
Sonuç
- Ortalama Ulaşım Süresi, Pazartesi akşamı 31,8 dakika, Salı öğlen 29,4 ve Cuma akşamı 31,6 dakikadır.
- İlgili kent merkezinden, incelenen 55 havalimanının %7’sine 10 dk veya daha az, %61’ine 30 dk veya daha az ve %7’sine ise 1 saati aşan sürede ulaşılmaktadır. (Salı öğlen = Normal trafik yoğunluğu)
- En kısa sürede ulaşılan havalimanları: İncelenen üç farklı zaman dilimi için de Kars, Adana, Dalaman (ilçe merkezi) ve Kayseri havalimanlarıdır.
- En uzun sürede ulaşılan havalimanları: İncelenen üç farklı zaman dilimi için de Muğla merkez – Dalaman arası ve Hakkari Havalimanı mesafe etkisiyle ilk 2’de yer alırken, İstanbul Atatürk ve İstanbul Yeni Havalimanı, Pazartesi ve Cuma akşamları trafik yoğunluğu etkisiyle ancak üçüncü sırada yer almıştır.
- Çalışmanın dikkat çeken belki de en üzücü noktası, ülkemizde sadece İstanbul Atatürk ve İzmir Adnan Menderes havalimanlarının bir raylı sistem bağlantısı bulunması. Diğer havalimanlarına ise ancak karayolu ile ulaşılması
Bu Veriler Nerede Kullanılabilir?
- Ulaşım Türü Seçimi: Merkez – Havalimanı – Merkez arasında geçen süre uçak, otobüs, tren gibi alternatiflerin seçiminde belirleyici olabilir. Ör: Havalimanlarına gidiş & dönüşte 1.5saat geçiyorsa Ankara – İstanbul/Anadolu için uçak yerine otobüs seçilebilir. Kentiçi ulaşımda merkezden havalimanına gidişte süre baz alınarak otomobil, otobüs veya varsa metro seçilebilir.
- Seyahat Planlaması: Havalimanına/Havalimanından en kısa ulaşım süresi bilinirse uçağa veya varış yerime zamanında yetişme planı yapılır. Bu süre güne veya saate göre değişebilir.
- Havalimanı Seçimi: Havayolu seyahati için ilk çıkış veya son varış noktasına hangi havalimanı daha kısa sürede ulaşılabilirse diğer havalimanına karşı tercih edilebilir.
- Peformans Karşılaştırması: Ulaşım süresi, alternatif ulaşımların varlığı, saat başına havalimanına gelen/giden yolcu sayısı gibi yakın ölçekli havalimanları arasında veya aynı havalimanında yıllar bazında karşılaştırılabilir. Gelişim veya gerileme izlenebilir.
- Tahmin & İyileştirme: İlgili havalimanı hinterlandı için yolcu sayısı, motorlu kara taşıt stoku ve trafik hacimi gibi veriler kullanılarak gelecek yıllardaki şehir-havalimanı ulaşım süresi, saat başına havalimanına gelen yolcu sayısı tahmin edilebilir. Olası darboğazlar ve önlemler veri ışığında öngörülebilir (yol iyileştirmesi/değişimi, toplu ulaşım gelişimi gibi)