Dünyanın en büyük GDS şirketlerinden bir tanesi olan Amadeus ile Singapore Airlines, IATA tarafından geliştirilen ve New Distribution Capability (NDC) adı verilen sistemin kullanımına ilişkin bir işbirliği yaptı.
Aylar süren hazırlık çalışmalarının ardından Singapore Airlines, Amadeus şirketinin Altéa NDC ve Anytime Merchandising adlı ürünlerini başarıyla kullanıma soktu.
Kapsamlı bir dijital dönüşüm sürecinin içerisinden geçen Singapore Airlines için bu yeni ürünler son derece önemli.
Şirket bu sayede yolcularına daha fazla kişiselleştirilmiş seçenekler sunarak, pazarda kendisini rakiplerine göre farklılaştırarak satış kabiliyetini ve gücünü artırmayı hedefliyor.
Önümüzdeki dönemde Singapore Airlines gibi daha bir çok şirketin NDC veya buna benzer bir konsepti sunan diğer çözümlere yönelmesi bekleniyor.
Bununla birlikte, Lufthansa, British Airways ve Air France gibi önde gelen büyük şirketlerin NDC sistemini kullanarak GDS’leri aradan çıkarmak ve acenteleri ile aralarındaki veri alışverişini direkt olarak gerçekleştirmek istediklerini de unutmamak gerekiyor.
IATA New Distribution Capability
2012 yılında dönemin IATA Başkanı Tony Tyler;
1- mevcut genel dağıtım sistemlerinin odaklandığı ana konunun düşük fiyatlı bilet bulma olduğunu,
2- yolculara yeterince seyahat seçeneği sunulamadığını,
3- bu yüzden de sektörün emtialaştığını iddia etmişti.
2012 yılı Ekim ayında Abu Dabi’de düzenlenen World Passenger Symposium, IATA’nın bu alanda yapmakta olduğu çalışmaları daha ayrıntılı bir şekilde tanıtmasına imkân vermişti.
IATA tarafından XML tabanlı protokoller çerçevesinde geliştirilen ve New Distribution Capability (NDC) adı verilen bu uygulama ile, havayolu şirketlerinin sunmakta oldukları hizmeti unbundle* ederek, ürün farklılaştırmasına gidebilmeleri ve tâlî gelirlerini artırmaları hedefleniyordu.
IATA, NDC’yi, “dağıtımda yeni çağ” mottosuyla pazarlıyordu.
Havayolu şirketleri genel olarak bu yeni çözümü desteklerken, GDS’lerin konuya tereddütle yaklaşmıştı.
Zira NDC’nin uzun vadede GDS’leri işlevsiz hâle getirme ihtimali, IATA’nın bu yeni çözümünün sebep olabileceği en önemli tehlike olarak kabul ediliyordu.
Ancak zaman içerisinde GDS firmaları da NDC sürecine dahil oldu.
İlk olarak 2017 yılının başlarında Travelport, IATA ile bir anlaşma imzalayarak, “NDC Aggregator” sertifikasını almaya hak kazanan ilk GDS olmuştu.
* unbundling: Daha fazla kâr sağlamak amacıyla bir ürünün parçalarının ayrı ambalajlar içinde satışa sunulması.
Bilgisayarlı Rezervasyon Sistemleri
Havayolu sektöründe bilgisayarlı rezervasyon sistemlerinin tarihine kısaca bakıldığında, bu işin öncülüğünün American Airlines tarafından yapıldığı görülür.
American Airlines ile IBM tarafından yapılan ortak çalışmanın bir ürünü olan SABRE (Semi-Automatic Business-Related Environment), daha 1960’lı yıllarda devreye alınmış ancak uzunca bir süre hak ettiği ilgiyi görememişti.
1970’lerin başında ise United Airlines tarafından geliştirilen APOLLO adlı rezervasyon sistemi, hem Sabre’ın karşısına önemli bir rakip olarak çıkmış, hem de bu alandaki teknolojik yatırım ve girişimlerin canlanmasını sağlamıştı.
Delta Air Lines, Northwest Airlines ve TWA tarafından hayata geçirilen rezervasyon sisteminin adı ise Worldspan olarak tespit edilmişti.
Atlantik’in batı kıyılarında bunlar olurken, diğer tarafta da Avrupa’nın önde gelen havayolu şirketleri, kendi rezervasyon sistemlerini geliştirebilmek amacıyla bir takım işbirliği çalışmaları yapmaya başlamıştı.
1987 yılında dokuz Avrupalı taşıyıcı; British Airways, KLM Royal Dutch Airlines, Alitalia, Swissair, Austrian Airlines, Olympic, Sabena, Air Portugal ve Aer Lingus bir araya gelerek Galileo’yu kurmuştu.
Buna karşılık olarak Air France, Iberia, Lufthansa ve SAS tarafından yapılan çalışmalar sonucunda ise, yine aynı yıl içerisinde, Amadeus adlı rezervasyon sistemi çalışır hale getirilmişti.