Ethiopian Airlines, son yıllarda yakalamış olduğu büyüme ivmesini devam ettiriyor.
2011-2017 döneminde kapasitesini %177 oranında artıran Ethiopian Airlines, South African Airways’i geride bırakarak Afrika’nın en büyük havayolu haline geldi.
2010 yılında 2,5 milyonu biraz geçen yolcu sayısı, 2018’de 10 milyonu aştı.
Benzer bir gelişim kargo işinde de yaşandı. 2010 yılında 150.000 tonu bulmayan kargo hacmi, 2018’de 400.000’e ulaştı.
Ethiopian Airlines’ın filosunda çeşitli tiplerde 100’e yakın uçak bulunuyor.
Airbus A350 ve Boeing 787 gibi yeni nesil uçakların yanı sıra, Boeing 777’nin hem yolcu hem de kargo tipleri, hızlı büyümenin ana unsurları olarak dikkat çekiyor.
120 civarında noktaya kargo ve yolcu seferi düzenleyen şirket, Afrika genelinde 61 noktaya ulaşıyor.
Dubai, Mumbai, Nairobi, Johannesburg ve Entebbe, en fazla kapasite arz ettiği ilk beş dış hat noktası.
Ethiopian Airlines, arz edilen koltuk kapasite, filo büyüklüğü, uçuş ağı ve yolcu sayısı bakımından Afrika’nın en büyük havayolu haline gelmiş durumda.
Art arda hizmete soktuğu yeni hatlarda adından sıkça söz ettiren şirket, dünyanın en fazla ülkesine uçan havayolları sıralamasında hızla tırmanmakta.
THY’nin açık ara farkla lider olduğu sıralamada Ethiopian Airlines, Air France ve British Airways’in ardından 78 farklı ülkeyle dördüncü sırada bulunuyor.
Star Alliance üyesi olan şirket sadece geçtiğimiz yılda da çok sayıda yeni ve önemli noktayı uçuş haritasına dahil etti.
Ethiopian Airlines’ın 2018 Yılında Açtığı Hatlar
8 Mart 2018 tarihinde Adis Ababa (ADD) ile Brezilya’nın Sao Paulo arasındaki mevcut hat, Arjantin’in Buenos Aires (EZE) kentine uzatıldı. Buenos Aires, şirketin Amerika’daki altıncı destinasyonu oldu.
27 Mart 2018 tarihinde ADD çıkışlı olarak Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ndeki Kisangani (FKI) ve Mbuji-Mayi (MJM) ve Madagaskar’daki Nosy-Be (NOS) havalimanlarına tarifeli seferler başlatıldı.
10 Haziran 2018 tarihinde bu kez uzun menzilli bir hat; ADD – Chicago O’Hare (ORD) açıldı.
Chicago hattı, Ethiopian Airlines’ın ABD’de dördüncü, Amerika kıtasındaki ise yedinci bağlantısı oldu.
Boeing 787-8 tipi uçaklarla icra edilen seferler gidişte akaryakıt ikmâli amacıyla İrlanda’nın Dublin kentinde teknik duraklama yapıyor. Dönüş seferleri ise hava akımlarının yardımıyla direkt olarak icra ediliyor.
9 Kasım 2018 tarihinde ise ADD ile Somali’nin başkenti Mogadişu (MGQ) arasındaki uçuşlar hizmete sokuldu.
11 Aralık 2018’de ADD – Manchester hattı Brüksel üzerinden, 17 Aralık 2018’de ise ADD – Moskova Domodedovo hattı direkt olarak hizmete girdi.
Ethiopian Airlines aynı hafta içerisinde ayrıca, daha önce ADD – Dublin – Los Angeles şeklinde icra ettiği seferlerin ara noktasını değiştirdi.
Los Angeles seferleri, Togo’nun Lome (LFW) şehri üzerinden yapılmaya başlandı. Lome – Los Angeles arası için 5. Trafik Hakkı elde eden Ethiopian Airlines, bu pazarda da yolcu taşımaya başladı.
Şirket, 20’den fazla farklı dış hattında elde ettiği 5. Trafik Hakkı’yla özellikle dikkat çekiyor.
Afrika genelinde çok sayıda uluslararası ortaklığı bulunan Ethiopian Airlines, bu sayede bu dev kıtayı birleştiren bir havayolu olma yolunda kararlı bir biçimde ilerliyor.
Amerika’da Büyümeye Devam
Günümüz itibarıyla Sao Paulo, Buenos Aires, Washington Dulles, New York Newark, Los Angeles, Chicago ve Toronto Pearson, Ethiopian Airlines’ın Amerika kıtasındaki uçuş noktaları olarak sıralanıyor.
Bununla birlikte şirket 2019 yılında da Amerika’da büyümeye devam ediyor.
İlk olarak önümüzdeki Haziran ayında, Newark seferlerinin yanı sıra New York JFK uçuşları başlatılacak.
JFK uçuşları, Fildişi Sahilleri’nin başkenti Abidjan üzerinden icra edilecek. Newark uçuşları ise tıpkı Los Angeles hattı gibi Lome bağlantılı yapılacak.
Tarihi henüz kesinleşmiş olmasa da, Houston’a da yeni bir hat açılacak. Haftada üç kez yapılacak bu seferler de Batı Afrika’daki aktarma noktalarından bir tanesi üzerinden yapılacak.
Buna karşılık, hedeflenen performansı gösteremeyen Los Angeles hattı kapatılacak.
Ayrıca halihazırda günlük olarak icra edilen Washington seferleri haftada 10’a çıkarılacak. İlave edilen bu üç sefer, yine Abidjan bağlantılı yapılacak.
Ethiopian Airlines, Çin’de de Etkin
Ethiopian Airlines’ın aktif bir biçimde faaliyet gösterdiği bölgelerden bir diğeri Çin.
Şirketin 2017 yılı ortalarında hizmete soktuğu ADD – Chengdu (CTU) hattı, Pekin, Şanghay ve Guangzhou’nun ardından Çin’deki dördüncü bağlantısı olmuştu.
Ethiopian Airlines Çin’deki noktaların yanı sıra Asya’da, Bangkok Suvarnabhumi, Delhi, Hong Kong, Kuala Lumpur, Manila, Mumbai, Seul Incheon, Singapur ve Tokyo Narita gibi daha bir çok önemli noktaya sefer düzenliyor.
Şirket 2018 yılında, Guangzhou Havalimanı’nda dış hat kargo pazarının %11’ini elde ederek bu açıdan bir numaralı havayolu oldu.
Filosunda dokuz adet Boeing 777-300F tipi kargo uçağı bulunan şirket, Çin devletinin “Kuşak ve Yol” politikası çerçevesinde Çin ve Afrika arasında son derece stratejik bir rol oynuyor.
Adis Ababa Havalimanı’na Ek Terminal
Hub taşıyıcısı böyle hızlı bir biçimde büyüyünce, Adis Ababa Havalimanı’nın kapasitesi de buna paralel bir biçimde artırıldı.
China Communication Construction Company (CCCC) adlı inşaat şirketi tarafından geçtiğimiz günlerde tamamlanan proje çerçevesinde Terminal 1’e 16.000 m², Terminal 2’ye 86.000 m² ve VIP Terminali’ne 6.000 m² kullanım alanı eklendi.
Çin Exim Bank tarafından finanse edilen proje için yaklaşık 350 milyon USD tutarında kredi sağlandı.
Elde edilen ilave kullanım alanının yanı sıra bir çok noktasında iyileştirme ve yenileme yapılan terminallerin yıllık toplam yolcu kapasitesi, 6 milyondan 22 milyona yükseldi.
Mesela terminalin hemen yanı başında inşa edilen Ethiopian Skylight Hotel, 373 adet odasıyla gerçekten dikkat çekiyor. Otel aynı zamanda, Afrika kıtasının en büyük Çin restoranını bünyesinde bulunduruyor.
Adis Ababa Havalimanı böylece Afrika kıtasının bir numaralı havayolu aktarma noktası haline dönüşme yolunda çok önemli bir adım atmış oldu.
Terminal yolcu kapasitesi bakımından Afrika’nın en en büyük havalimanı haline gelen Adis Ababa, arz edilen koltuk sayısı kriterine göre ise Johannesburg ve Kahire’nin ardından üçüncü sırada yer alıyor.
Bir sonraki iddialı hedef ise, 2020’li yıllarda havalimanının yolcu kapasitesini 100 milyona çıkarmak.
İstanbul Seferleri
Hızla büyüyen Ethiopian Airlines’ın radarına giren noktalardan bir tanesi İstanbul olmuştu.
Şirket öncelikle, 23 Nisan 2016 tarihinden itibaren ADD ile Sabiha Gökçen Havalimanı arasında tarifeli kargo seferleri başlatmıştı.
2018 yılı ortalarında ise İstanbul bağlantılı Moskova yolcu seferleri duyuruldu.
Bu seferlerin, Aralık ayında başlaması öngörülmüştü.
Ancak İstanbul Yeni Havalimanı’nın açılışının art arda iki kez ertelenmesi tam açılış tarihine (şu an için 3 Mart 2019) ilişkin yaşanan kafa karışıklıkları, Ethiopian’ın bu planını değiştirmesine ve Moskova seferlerini direkt olarak icra etmesine yol açtı.
Moskova seferleri, yeni nesil Boeing 787 tipi uçaklarla Aralık ayında başlatılırken, İstanbul hattı için Boeing 737-800 tipi uçaklarla 4 Mart 2019 tarihi hedeflendi.
Ancak basına yansıyan iddialara göre Ethiopian Airlines, yeni havalimanındaki maliyetlerin yüksekliği sebebiyle bir süre daha beklemeye karar verdi.
Aslında yeni havalimanını beklemek yerine, zaten halihazırda kargo uçuşu yaptığı Sabiha Gökçen Havalimanı’nı terchi etmesi, Ethiopian için faydalı olabilir.
Şirketin yeni havalimanına uçuş için şu anki hedef tarihi 1 Nisan 2019.