İspanya’daki havalimanlarının işletmecisi Aena, ülkedeki havalimanlarının yarısına güneş panelleri yerleştirmeyi planlıyor.
Yenilenebilir, temiz enerji projesi çerçevesinde 250 milyon Euro tutarında bir yatırım yapılacak.
Bu sayede hem havalimanlarının enerji giderleri hem de havaya salınan karbon emisyonu miktarı azaltılacak.
2026 yılı sonuna gelindiğinde, havalimanlarının enerji ihtiyacının büyük bölümünün güneş panelleri üzerinden sağlanması hedefleniyor.
Aynı dönemde, karbon emisyonu miktarının da %40 oranında azaltılacağı tahmin ediliyor.
Günümüzde Aena’nın yıllık enerji faturası 75 milyon Euro’yu buluyor. Yapılacak güneş enerjisi yatırımlarının ardından yıllık 52 milyon Euro tasarruf edileceği hesaplanıyor.
Madrid ve Barselona gibi, ülkenin iki büyük havalimanının yanı sıra, İspanya’daki 46 havalimanından yirmisine güneş enerjisi tesisleri kurulacak.
Ayrıca yine Madrid ve Barselona havalimanlarının, 2030 yılı sonuna kadar karbon nötr hâle getirilmesi sağlanacak.
Havalimanlarında Güneş Enerjisi Kullanımı
Dünya genelindeki havalimanlarında güneş enerjisi kullanımı her geçen gün yaygınlaşıyor.
Havalimanı arazilerinin geniş bir alana yayılması ve bu alan dahilinde rahatlıkla boş yer bulabilme imkânı, güneş enerjisinden elektrik üretimi için iyi bir fırsat sunuyor.
ABD bu konuda başı çekiyor:
Indianapolis Havalimanı (20 MW), Denver Havalimanı (10 MW), Tucson Havalimanı (1,25 MW), Honolulu ve Kahului havalimanları (2,5 MW), Minneapolis Havalimanı (3 MW), Chattanooga Havalimanı (2,1 MW) ve Tampa Havalimanı (2 MW), ABD’de güneş enerjisinden elektrik üretiminin yapıldığı noktalar olarak öne çıkıyor.
Dünyanın diğer bir çok bölgesinde de benzer girişimlere rastlamak mümkün.
Hindistan’daki Cochin Havalimanı (COK), 12 MW güç üretebilen santrali sayesinde elektrik ihtiyacının tamamını güneş enerjisinden temin ediyor.
Cochin Havalimanı, üretmiş olduğu elektriğin ihtiyaç fazlasını şehir şebekesine vererek, ilave gelir dahi elde edebiliyor.
Ekvador’a ait Galapagos adalarında bulunan ve Galapagos Ekolojik Havalimanı olarak da bilinen Galapagos Seymour Airport (GPS) ise enerji ihtiyacının tamamını, rüzgâr ve güneş enerjisi gibi çeşitli yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılıyor.
İstanbul Yeni Havalimanı’nda Güneş Enerjisi ile Üretim Yapılacak mı?
Bu aşamada akıllara hemen, İstanbul Yeni Havalimanı’nda güneş enerjisi bazlı elektrik üretimi yapılıp yapılmayacağı sorusu geliyor.
76 km² gibi son derece geniş bir araziye sahip olan yeni havalimanında, bildiğimiz kadarıyla, güneş enerjsi kullanımına yönelik herhangi bir yatırım yapılmış değil.
Bununla birlikte, arazinin genişliği ve güneş enerjisinin sağladığı faydalar düşünüldüğünde, gelecek yıllarda burada böyle bir tesis kurulması sürpriz olmayacaktır.
Aslında sadece İstanbul’da değil, güneş ışığı bakımından son derece zengin olan ülkemizin diğer bölgelerindeki havalimanlarında da benzer tesislerin kurulup yaygınlaştırılması gerekiyor.