Hindistanlı havayolu Jet Airways’teki kriz, büyüyerek devam ediyor.
Uçak kiralama firmalarına olan borçlarını ödeyemeyen şirket, bilindiği üzere dün (19 Mart 2019), 124 uçaklık filosunun neredeyse yarısına yakın bir bölümünü yere çekmek zorunda kalmıştı.
Gün içerisinde bu sayı daha da arttı.
Piyasaya 1 milyar USD’den fazla borcu olduğu söylenen şirketin faal durumdaki uçak sayısı 40’a kadar gerilerken, bu sayının daha da artabileceği belirtiliyor.
Art arda iptal edilen yüzlerce uçuş sebebiyle yolcular adeta isyan noktasına gelmiş durumda.
Öte yandan, maaşlarını alamayan pilotlar da, mevcut şartlarda bir değişiklik olmaması halinde 1 Nisan 2019 tarihi itibarıyla greve gideceklerini açıkladı.
Etihad, Jet Airways’teki Payını Satmayı Teklif Etti
Bu aşamada devreye giren Hindistan hükûmeti, bir özel şirket statüsündeki Jet Airways’in iflas etmeden kurtarılması için devlet bankalarına talimat verdi.
Önümüzdeki Nisan ayında yapılacak genel seçim öncesinde, büyük bir havayolunun iflas etmesinin, hükûmet açısından hiç de kabul edilebilir bir durum olmadığı âşikâr.
Bununla birlikte, Jet Airways’in nasıl kurtarılacağının henüz tam olarak belli olmadığını da vurgulamak gerekiyor.
İşte tam bu noktada beklenen gerçekleşti ve Jet Airways’in büyük ortağı konumundaki Etihad Airways, şirketteki %24 oranındaki hissesini, Hindistan Devlet Bankası’na (SBI) satmayı teklif etti.
Etihad bunun için, 4 milyar Rupi yani yaklaşık 60 milyon USD talep etti.
Etihad, 2013 yılında Jet Airways’e ortak olurken, bu iş için 380 milyon USD ödemişti.
Hatırlacağı üzere Jet Airways’in mâlî açıdan ne kadar zor durumda olduğu ilk olarak geçtiğimiz Ocak ayında su yüzüne çıkmıştı.
O dönemde yapılan planlarda, Etihad Airways’in, Jet Airways’e 100 milyon USD civarında yeni finansman sağlaması öngörülmüştü.
Ancak Etihad’ın kendisinin de uzunca bir süredir sıkıntılı bir dönemden geçiyor olması, bu seçeneği devre dışı bırakmıştı.