Meksika’nın başkenti Meksiko’da inşaatı yarım kalan yeni havalimanının geleceği hâlâ belirsizliğini koruyor.
Hatırlanacağı üzere yeni havalimanı projesi ilk olarak 2 Eylül 2014 tarihinde kamuoyuna duyurulmuştu.
Aşama aşama tamamlanması planlanan yeni havalimanının açılış anında 750.000 m² kullanım alanına ve yıllık 68 milyon yolcu kapasitesine sahip bir terminal binası ve bağımsız bir biçimde çalışan üç adet pisti bulunacaktı.
İnşaat çalışmaları 2016 yılında başlayan ve 12-13 milyar USD’ye mâl olması beklenen ilk fazın açılış tarihi hedefi ise 20 Ekim 2020 tarihiydi.
Yeni havalimanı hizmete girdiğinde, Meksiko’daki mevcut havalimanının kapatılması hedefleniyordu.
Fakat 2018 yılının Ekim ayında yapılan bir halk oylaması, söz konusu projenin iptal edilmesi yönünde sonuçlanmış (%70) ve o tarihlerde Meksika’nın yeni seçilmiş olan başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, bu karara saygı duyduğunu açıklamıştı.
Gelgelelim, halk oylamasına katılan seçmen sayısının, kayıtlı seçmen sayısının sadece 90’da biri oranında kalması ve o tarih itibarıyla projeye milyarlarca USD harcanmış olması, yoğun eleştirilere sebep olmuştu.
Her şeyden önemlisi, Meksiko gibi kalabalık bir kentte, son derece karmaşık bir yapıya sahip olan hava trafik sistemini ilgilendiren bir konuda genel bir halk oylamasının sonucuna göre karar vermek, ciddi bir biçimde tartışılmaya başlanmıştı.
Bununla birlikte, iptal kararı sonrasında, 2018’in Kasım ayında havalimanı şantiyesindeki firmalar birer birer sahadan çekilmişti.
Aynı günlerde başkentte sokağa çıkan 5.000 kadar kişi, iptal kararını protesto etmişti.
Meksika’daki Yeni Havalimanının Geleceği Belirsiz
İptal kararının ardından aylar geçmesine karşın, Meksiko’nun her geçen gün artan havalimanı kapasitesine nasıl bir çare bulunacağı ve yeni havalimanı projesinin ne olacağı tam olarak belirlenmiş değil.
Aeromexico, Volaris ve Interjet adlı Meksikalı havayollarının yoğun olarak kullandığı mevcut Benito Juarez Havalimanı, 2018 yılında 47,7 milyon yolcuya hizmet verdi. (Resmî kapasite 32 milyon yolcu/yıl)
Yeni havalimanı inşa etmek yerine, geliştirileceği söylenen “üç havalimanlı” yapının ayrıntıları da çok fazla bilinmiyor.
Bu plana göre mevcut havalimanının kapasitesi artırılacak, Meksiko yakınlarındaki Toluca’da bulunan küçük bir havalimanı genişletilecek ve Santa Lucia Hava Üssü, ticarî bir havalimanına dönüştürülecek ve 2022 yılında hizmete açılacak.
Ancak böyle bir yapının kurulması teknik olarak mümkünse de, ticarî açıdan pek de arzu edilen bir şey değil.
Özellikle aktarmalı bir biçimde seyahat eden yolcuların, üç farklı havalimanı arasında karayolu ile seyahat etmesi pek mâkûl bir çözüm gibi görünmüyor.
Yukarıda belirttiğimiz havayolu şirketlerinin üç farklı havalimanına ayrı ayrı hub kurmaları da yine ticarî açıdan imkânsız.
Zaten bu şirketlerin yöneticileri açıklamalarında, sadece bir havalimanı üzerinden işletme yapmak istediklerini açık bir biçimde ifade ediyorlar.
Öte yandan, Meksika Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, yarım kalan yeni havalimanı inşaatının olduğu bölgenin büyük bir spor ve ekoloji merkezi haline dönüştürülebileceğini belirtiyor.
Bakalım bu dev projenin akıbeti ne olacak?
Gerçekten iptal mi edilecek; yoksa son anda yeni bir karar doğrultusunda inşaatı devam mı edecek?