IATA CEO’su Alexandre de Juniac, önümüzdeki 15 sene içerisinde elektrikli yolcu uçaklarının hizmete gireceğine inandığını açıkladı.
Yakın bir gelecekte havayolu sektörünü nelerin beklediği hakkında bir mülâkat veren de Juniac, hava ulaşımının sürekli bir biçimde daha az yakıt tüketen ve daha sessiz uçaklara yöneldiğine dikkat çekti.
Alexandre de Juniac özellikle pil teknolojisinde yaşanması muhtemel hızlı gelişmelerle birlikte, 2040’lı yıllara gelindiğinde, elektrikli yolcu uçaklarının bir endüstri standardı haline gelebileceğini belirtti.
IATA CEO’su ayrıca, elektrik yolcu uçaklarının menzil en önemli avantajının, aralıksız bir biçimde yapabilecekleri uçuş mesafesinin son derece fazla olabileceğini iddia etti.
Bilindiği üzere elektrikli yolcu uçağı üretimi konusunda en ciddi çalışmaları yapan şirketlerin başında Airbus geliyor.
Yaklaşık dört senedir Siemens ile birlikte, E-Fan 2.0 adı verilen elektrikli bir uçağın denemelerini yapan Airbus, 2050 yılına gelindiğinde 100 kişilik yolcu uçağını hizmete sokmayı hedefliyor.
2017 yılında bu önemli projede Airbus ve Siemens’e, uçak motoru üreticisi Rolls-Royce da katılmıştı.
Amerikalı uçak üreticisi Boeing de elektrikli hava araçları konusunda boş durmuyor.
Boeing 2017 yılında bu amaçla, pilotsuz elektrikli uçaklar konusunda projeler yürütmekte olan Aurora firmasını satın almıştı.
Boeing, bu sayede, kendi kendine uçabilen elektrikli uçaklar konusundaki mevcut teknolojisini çok daha ileriye taşımayı hedefliyor.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, söz konusu teknoloji, hem yolcu hem de savaş uçaklarının üretiminde kullanılacak.
Gerek karayolu ve gerekse havayolu ulaşımında elektrikli araçlara olan yatırımın son derece hızlı bir biçimde arttığı düşünüldüğünde, önümüzdeki bir kaç yıl içinde pil teknolojilerinde muazzam gelişmeler yaşanacağına ve Airbus ve Boeing’in kamuoyu ile paylaştığı hedef tarihlerden çok daha önce, elektrikli yolcu uçaklarının hizmete gireceğine inanıyoruz.