Jakarta Soekarno-Hatta Airport aerial view

Cakarta’ya Yeni Havalimanı İnşa Edilecek

Havayolu trafiği bakımından dünyanın en büyük dördüncü iç hat pazarına sahip olan Endonezya’da, yeni havalimanı yatırımları dikkat çekiyor.

Gerek iç hat pazarında beklenen artış ve gerekse Endonezya turizminde beklenen genel büyüme, yeni havalimanı inşaatlarını gündeme taşıyor.

Bu çerçevede, bir devlet şirketi olan ve ülke genelinde 16 farklı havalimanından sorumlu bulunan Angkasa Pura II adlı havalimanı işletmecisi kolları sıvadı.

Gelecek yıllara hazırlık amacıyla hazırlanan en sıcak projelerin arasında, başkent Cakarta’ya yeni bir havalimanı inşa edilmesi mevcut Soekarno-Hatta Havalimanı’nın büyütülmesi ve Sumatra Adası’na hizmet veren Kualanamu Havalimanı‘nın işletmesine stratejik bir ortak bulunması yer alıyor.

Jakarta Soekarno-Hatta Airport aerial view
Soekarno-Hatta Airport aerial view

Cakarta’ya yapılacak ve yaklaşık 7 milyar USD’ye mâl olması beklenen yeni havalimanının fizibilite çalışmaları devam ediyor.

Yıllık yolcu kapasitesinin 70 milyon olması beklenen havalimanının, 2024 yılı sonuna kadar tamamlanarak hizmete açılması hedefleniyor.

Yeni havalimanı projesinin tamamen bir devlet yatırımı şeklinde mi yoksa bir özel ortaklıkla birlikte mi gerçekleştirileceği henüz belli değil.

Aynı şekilde, yeni havalimanının tam olarak nereye inşa edileceği de masada bekleyen konulardan bir diğeri.

Cakarta Soekarno-Hatta Havalimanı – Terminal 3

Bunun yanı sıra, Soekarno-Hatta Havalimanı’na yeni bir terminal binası ve pist ilave edilmesine yönelik çalışmalar da sürüyor.

2021 yılında yapımına başlanacak yeni terminal binasının kapasitesi 45 milyon yolcu/yıl olacak. Ayrıca mevcut iki eski terminal yenilenerek, her birinin kapasitesi 25’er milyona çıkarılacak.

Terminal 3 de hesaba katıldığında, Soekarno-Hatta Havalimanı’nın yıllık yolcu kapasitesi 100 milyonun üzerine yükselecek.

Soekarno-Hatta Havalimanı, 2018 yılında 67 milyon yolcuya hizmet vererek, bu açıdan dünyanın en işlek 18. havalimanı olmuştu.

Yapılan tahminlere göre bu sayı önümüzdeki on yıl içinde 100 milyona çıkacak.

Dolayısıyla, yeni inşa edilecek havalimanı, mevcut havalimanı ile birlikte Cakarta ve çevresindeki 50 milyon nüfuslu bölgeye hizmet verecek bir biçimde planlanıyor.

Bu noktada, Londra’daki çoklu havalimanı yapısı örnek gösteriliyor.

Ülke menfaati açısından bakıldığında, Endonezya için doğru bir seçim yapıldığı görünüyor.

Güneydoğu Asya’da Havalimanları Büyüyor

Hem iç hat hem de dış hat pazarının oldukça canlı olduğu Güneydoğu Asya’da havalimanları, gelecek on yıllara hazırlanıyor.

IATA’nın yaptığı bir çalışmaya göre, Asya-Pasifik’te 2016 yılında 1,4 milyar mertebesinde olan yolcu sayısı (gidiş-dönüş bazında), 2036 yılı sonunda 3,5 milyara ulaşacak.

Bir başka deyişle, 2036 yılına gelindiğinde, günümüze nispeten Asya-Pasifik’te yılda 2 milyar civarında daha fazla yolcu uçakla seyahat ediyor olacak.

Kuala Lumpur, Bangkok, Pekin, Singapur, Seul, Hong Kong gibi kentler, mevcut havalimanlarını genişleterek, her geçen gün büyüyen pastadan daha fazla pay almanın çabası içerisindeler.

Güney Doğu Asya’daki havalimanı genişletme projeleri hakkındaki yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.


Posted

in