Amsterdam Schiphol Havalimanı, Avrupa’da “WeChat Pay” uygulaması ile ödeme kabul eden ilk havalimanı oldu.
Geçtiğimiz günlerde resmen duyurulan işbirliği sayesinde Çinli turistler, Schiphol Havalimanı genelinde yaptıkları alışverişlerde ödemelerini WeChat Pay ile kolaylıkla gerçekleştirebilecek.
Taraflar arasındaki işbirliği aslında WeChat’in “Flagship Smart Airport” adını verdiği daha geniş kapsamlı bir programı içeriyor.
Bu program çerçevesinde kullanıcılara sadece ödeme imkânı değil, aynı zamanda WeChat Official Account ve WeChat Mini Program adlı seçenekler de sunuluyor.
Mini Program uygulaması sayesinde Çinli yolcular, Schiphol Havalimanı’ndaki perakende satış noktalarını sanal ortamda gezip, istedikleri ürünün siparişini verebilecek.
Yolcular daha sonra uçuş öncesinde, bu iş için hazırlanan özel teslimat noktalarından, siparişini vermiş oldukları ürünleri alabilecek.
Ödemeyi, WeChat Pay ile yapmak mümkün olabilecek.
Çinli yolcular aynı uygulama üzerinden seyahatleriyle ilgili çeşitli bilgilere ve müşteri hizmetleri departmanına da ulaşabilecek.
WeChat Pay Kıdemli Direktörü Dave Fan yaptığı açıklamada, Avrupa’da kurmayı amaçladıkları ekosistem açısından, Schiphol’deki bu adımın son derece önemli olduğunu belirtti.
Fan ayrıca, bu sayede Çin inovasyonunu dünyaya yayarak, Çinli turistlerin yurt dışı seyahatlerinde sanki evlerindeymişçesine bir deneyim sunmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.
2018 yılında Amsterdam Schiphol Havalimanı’nı 500 binden fazla Çinli yolcu (giden uçuşlar) kullandı.
Mukayese etmek açısından, 2018 yılında Türkiye’yi yaklaşık 400 bin Çinli turistin ziyaret ettiğini belirtelim.
Bu açıdan bakıldığında, Çinli turistlere yönelik yatırımların ne denli önemli olduğu daha iyi anlaşılıyor.
Benzer bir biçimde, Hollandalı havayolu KLM, 21 Ağustos 2017 tarihinden itibaren yolcularına, WeChat Pay üzerinden ödeme yapabilme imkânı sağlamıştı.
İşin en ilgi çekici yanı, KLM, daha uygulamanın ilk günlerinde Çinli yolcularının %20-30 gibi oldukça ciddi orandaki bir bölümünün bilet ödemelerini WeChat üzerinden yapmaya başladığını belirtmişti.
Singapur Changi – WeChat Pay
WeChat Pay uygulaması dünyanın önde gelen havalimanları tarafından yakından takip ediliyor.
2018 yılı ortalarında, Singapur Changi Havalimanı, “WeChat Pay” uygulaması üzerinden ödeme kabul etmeye başlamıştı.
Havalimanında bulunan dört terminal binasının hepsinde birden devreye giren yeni uygulama, 150 satış noktasında geçerli olmuştu.
Bu çerçevede Changi Airport Group ve WeChat Pay, üç yıllık bir pazarlama anlaşması imzalamıştı.
Söz konusu işbirliği ile Changi Havalimanı’nda WeChat Pay uygulaması ile ödeme yapmak isteyen yolculara yönelik bir çok kampanya düzenlenmesi hedefleniyor.
Singapur Changi Havalimanı’ndaki perakende satışların yıllık hacmi 1,7 milyar USD’ye ulaşıyor.
Ve işin en çarpıcı yanı, bu satışların üçte bir oranındaki bölümü, Çinli yolculara yapılıyor.
Changi Havalimanı, 2017 yılının Eylül ayında da yolcuların, yine Çin’de yaygın bir biçimde kullanılan bir diğer alternatif ödeme sistemi olan AliPay ile alışveriş yapmalarına imkân sağlamıştı.
WeChat Nedir?
WeChat, Çin Halk Cumhuriyeti’nde yaygın bir biçimde kullanılan bir mesajlaşma uygulaması. Bir bakıma, Çin’in Whatsapp’ı da denilebilir.
WeChat’in ödeme uygulaması “WeChat Pay” halihazırda Çinliler tarafında oldukça yaygın bir biçimde kullanılıyor.
WeChat’in aylık aktif kullanıcı sayısı 1 milyarı aşıyor. Ve bu kullanıcıların 800 milyon kadarı, WeChat Pay özelliğini etkinleştirmiş durumda.
WeChat Pay’in de dahil olduğu TenPay uygulamasının Çin’deki mobil ödeme pazarındaki payı %40 mertebesinde bulunuyor.
Bu önemli pazarın lideri ise, %54 gibi oldukça yüksek bir oranla Alipay.
Havalimanları, Çinli Yolcuları Hedefliyor
2018 yılında 130 milyondan fazla Çinli turist, iş ya da tatil amacıyla dünyanın dört bir tarafına seyahat etti.
Çinli turistlerin en dikkat çeken özelliklerinden bir tanesi, gittikleri ülkelerde diğer ülkelerden gelen turistlere göre ortalamada daha fazla alışveriş yapıyor olmaları.
Bu durum tabii olarak havalimanlarına da yansıyor ve seyahat sektörünün tüm oyuncuları tarafından yakından takip ediliyor.
Perakende satışlarını artırmanın peşinde olan havalimanı işletmecileri de Çinli yolculara yönelik çeşitli kolaylıklar sunuyor.
2016 yılının Mart ayında, İstanbul Atatürk Havalimanı duty-free alanları işletmecisi ATÜ Duty-Free, Çinli yolcuların alışverişlerinde kullanmaları amacıyla, ödeme sistemi UnionPay ile bir işbirliği yapmıştı.
Aynı yılın Aralık ayında ise Helsinki Havalimanı işletmecisi Finavia, Çinli yolcularına daha iyi hizmet etmek amacıyla, dünyanın en büyük e-ticaret şirketlerinden bir tanesi olan Alibaba tarafından geliştirilen AliPay adlı online ödeme platformunu kullanıma sokmuştu.
Helsinki Havalimanı bunun yanı sıra, Çince konuşan yolcu asistanları ve terminal içerisindeki yönlendirme tabelalarına Çince ifadelerin eklenmesi gibi uygulamalara da imza atmıştı.
AliPay’in Avrupa’da geçerli olduğu diğer havalimanları arasında, Frankfurt ve Münih dikkat çekiyor.
Çinli yolculara yönelik bir başka projenin tamamlanmasıyla birlikte, 2018 yılı ortalarında Singapur Changi Havalimanı, “WeChat Pay” uygulaması üzerinden ödeme kabul etmeye başlamıştı.
Havalimanında bulunan dört terminal binasının hepsinde birden devreye giren yeni uygulama, 150 satış noktasında geçerliydi.
Bu çerçevede Changi Airport Group ve WeChat Pay, üç yıllık bir pazarlama anlaşması imzalamıştı.
Çinli turistleri mercek altına alan havalimanlarının arasına 2019 yılının başlarında, Atina da eklenmişti.
Zira 30 Eylül 2017 tarihinden bu yana, Çin Halk Cumhuriyeti’nin dev havayolu şirketlerinden Air China’nın tarifeli seferler yaptığı Atina Havalimanı, Çinli turist etkisini yakından hisseden noktalardan bir tanesi.
Yunanistan merkezli bir yeni girişim şirketi olan Toorbee ile bir işbirliği yapan Atina Havalimanı, Yunanistan’da Çinli yolcular için özel olarak hazırlanan ilk mobil uygulamayı hizmete sokmuştu.
“AIΑ-Toorbee WeChat Miniapp” adı verilen uygulama Çinli yolculara kendi dillerinde kullanıcı dostu bir dijital ortam sağlama iddiasında.
Bu uygulama Atina Havalimanı’nı aynı zamanda, Avrupa’nın “Çinli turistlere hazır” havalimanlarından bir tanesi haline getirmeyi hedefliyor.
Havalimanının çeşitli noktalarındaki QR kodları okutmak suretiyle yolcular, ürün, hizmet ve kampanyalar hakkında bilgi alabilecek.
Uygulama sayesinde yolcuların havalimanı deneyimi iyileştirilirken, Atina’ya ilişkin bilgiler de sunulacak.