Amazon.com, kargo uçağı filosunu büyütmeye devam ediyor.
Online perakende devi, geçtiğimiz ay açıklanan bir karara göre, GE Capital Aviation Services adlı uçak kiralama firmasından 15 adet kargo uçağı kiralayacak.
Kiralanacak uçaklar, yolcu uçağından çevrilecek ve Boeing 737-800 tipinde yani dar gövde kategorisinde olacak.
2021 yılı sonuna gelindiğinde, Prime Air markası altında operasyon yapan Amazon hava kargo filosundaki uçak sayısının 70’e ulaşması ve ABD genelinde 20 farklı havalimanından uçuş yapılması hedefleniyor.
Hatırlanacağı üzere Amazon ilk olarak 2016 yılında teslimat sürecini daha da hızlandırmak ve taşıma maliyetlerini düşürmek amacıyla uçak filosu kuracağını duyurmuştu.
Air Transport Services Group adlı uçak kiralama firması ile anlaşan Amazon, 20 adet Boeing 767 kiralamış ve bu uçaklar, 1 Nisan 2016 tarihinden itibaren hizmet vermeye başlamıştı.
Amazon bununla da kalmamış, Kentucky eyaletindeki Cincinnati Havalimanı’na yeni bir tesis inşa etmeye başlamıştı. Yaklaşık 3,5 milyon metrekare alan üzerine inşa edilmekte olan tesisin, 1,5 milyar USD’ye mâl olması bekleniyor.
2021 yılında hizmete girecek tesiste 2.000 personel görev yapacak.
Aldığı siparişlerin teslimatında büyük oranda UPS ve FedEx ile çalışan şirketin yıllık gönderi gideri 10 milyar USD’nin üzerinde bulunuyor.
Hem bu gideri bir nebze de olsa aşağıya çekebilmek hem de tedarik zinciri üzerindeki kontrolünü artırmak amacıyla Amazon ayrıca, 2015 yılında binlerce kamyonu hizmete sokmuş ve yeni bir program çerçevesinde hızlı teslimat kapsamındaki siparişler için sözleşmeli sürücüler kullanmaya başlamıştı.
Amazon kendi teslimat sürecini kendisi yönetmeye başladığında FedEx ve UPS, bu gelişmeyi fazlasıyla sakin bir biçimde karşılaşmıştı.
Ama bugün gelinen nokta, bu işin hiç de göz ardı edilemeyecek bir seviyeye ulaştığını gösteriyor.
Zira FedEx, 30 Haziran 2019 tarihi itibarıyla Amazon ile olan anlaşmasının bittiğini ve söz konusu anlaşmayı yenilemeyeceğini bildirdi.
Yani Temmuz ayının başından bu yana FedEx Express uçaklarında, Amazon’a ait sipariş paketleri taşınmıyor.
Böyle giderse, bir kaç sene sonra Amazon, ABD genelindeki tüm teslimat işini kendi başına yapacak gibi görünüyor.